Ikke slipp inn støvsugerselgeren

De dukker opp uanmeldt, og har som mål å svindle deg.

FALSKE DØRSELGERE: Får du besøk av noen på døra som kommer uanmeldt, bør du si nei takk til det de måtte tilby og ikke slippe dem inn.  Foto: Colourbox.com
FALSKE DØRSELGERE: Får du besøk av noen på døra som kommer uanmeldt, bør du si nei takk til det de måtte tilby og ikke slippe dem inn. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har støvsugerprodusenten Electrolux mottatt en rekke henvendelser fra nordmenn landet over, som har fått falske støvsugerselgere på døra.

Vil du unngå svindel, er det beste du kan gjøre å ikke slippe dem inn.

Kommer ikke fra Electrolux

DinSides dataredaktør Bjørn Eirik Loftås kan bekrefte at denne aktiviteten pågår. Han opplevde selv å få slike støvsugerselgere på døren sist uke.

– To personer med hver sin koffert og skilt på brystet ringte på midt på dagen. De presenterte seg som representanter for Lux Norge, og sa de hadde fått i oppdrag å sjekke hvordan det stod til med støvsugerne ute hos folk, forteller Loftås, som svarte at han ikke var interessert.

– Før jeg rakk å lukke døra, kom det oppfølgerspørsmål om hvilken støvsuger jeg hadde, noe jeg ikke besvarte, forteller Loftås.

Han legger til at det var lett å få inntrykk av at dette dreide seg om service-folk.

Er man ikke like rask med å stenge døra for disse selgerne slik Loftås var, er det ifølge støvsugerprodusenten fort gjort å bli lurt.

Har service på Electrolux

Dørselgerne skal ifølge Electrolux operere i regi av Lux Norge, og skal forsøke å komme seg inn enten for å demonstrere et nytt produkt, eller å reparere det gamle - begge deler til en forholdsvis høy pris.

Lux Norge sier til DinSide at deres selgere alltid presenterer seg fra Lux Norge, og er tydelig identifisert med ID-Kort.

Han forteller videre at det ikke er til å unngå at Electrolux-navnet blir nevnt under samtaler med kunden.

– Mange av våre tidligere solgte støvsugere har varemerket Electrolux. Lux Norge var fram til 1998 eid av AB Electrolux, som eier Electrolux i Norge, sier administrerende direktør i Lux Norge, Odd Richard Bjørnvoll.

Etter 1998 ble Lux ifølge Bjørnvoll ansvarlig for alle garantier og service på de produktene som allerede befant seg på markedet. Denne servicen blir ikke gjort at selgerne, som kun demonstrerer og selger nye produkter fra Lux Norge AS.

Men de kan i noen tilfeller komme til kunder som opplever problemer, og ta med seg maskinen til et av Lux´ serviceverksteder.

– Hvis det er teknisk mulig, er det selskapets servicemedarbeidere som reparerer produkter ute hos kunde. Dette skjer som oftest etter at kunden har booket besøk, eller at kunden tar direkte kontakt med et av serviceverkstedene.

Bjørnvoll kan opplyse om at også Lux Norge AS opplever at useriøse aktører utgir seg for å komme fra dem, men at det skal være lett å skille Lux-selgere og servicefolk fra svindlerne som har operert rundt om i Norge.

– Jeg vil likevel oppfordre alle kunder som får besøk på døren om å spørre etter ID, og gjerne ringe Lux Norge for å få bekreftet identiteten, sier Bjørnvoll.

Les også: Strømsalg på døren? Si nei takk

Ikke uten avtale

Andre forsøker seg på varianter av svindel, der personene tilbyr å kontrollere produkter, men kun vil inn i huset for å svindle folk for penger eller verdisaker.

Regel nummer én for å unngå svindel, er å ikke slippe inn folk du ikke har avtalt å få besøk av.

– Hvis det ikke er avtalt oppmøte fra servicepersonell på forhånd, kan man regne med at personen har andre hensikter, sier ettermarkedssjef Jan Vidar Kaxrud Olsen i Electrolux Norge, som anbefaler i ikke slippe slike personer inn i huset, men snarere å kontakte politiet så raskt som mulig.

Han påpeker at selskapet samarbeider med selvstendige og seriøse servicefirmaer over hele landet, som utfører kontroll og reparasjoner på deres produkter. Men - disse kommer aldri hjem til deg uten at dette er avtalt på forhånd.

– Dessuten skal de bære godkjent ID-kort som stadfester firmatilhørighet. Hvis en av disse forutsetningene ikke er til stede, er det all grunn til å være på vakt, sier Olsen.

Her kan du lese om flere aktuelle svindelmetoder:

Nå vil de lure deg over telefon
Han vil IKKE gi deg et gratis teppe
Slik går støvsugerselgeren frem