- Ikke slipp ham inn!

Nei, han prøver ikke å gi deg et gratis teppe. Han vil rane deg.

Ranere og tyver tar stadig i bruk nye og raffinerte metoder for å få tak på andres verdisaker. Foto: Colourbox.com/Per Ervland
Ranere og tyver tar stadig i bruk nye og raffinerte metoder for å få tak på andres verdisaker. Foto: Colourbox.com/Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Billige skinnjakker, støvsuger til gi-bort-pris eller gratis tepper. Når noe virker for godt til å være sant, så er det gjerne det.

For et par uker siden fikk en eldre kvinne på Frogner en telefon fra en hyggelig og veltalende mann som lurte på hvilket teppe hun hadde lyst på. Da hun ikke skjønte hva han snakket om, fortalte han at han hadde sendt et brev der han fortalte at hun var en av de heldige som hadde blitt plukket ut til å motta et gratis teppe etter et konkursbo.

Siden hun ikke hadde mottatt et brev, sa han at han kunne ringe igjen dagen etter. Som sagt så gjort, men siden hun ikke hadde fått noe brev den dagen heller, tilbød han seg å komme innom for å vise frem. Kort tid senere sto han på døren, og hun slapp ham inn.

Det skulle hun aldri ha gjort. Den hyggelige veltalende mannen truet henne til å gi ham alt hun hadde av verdisaker. Forholdet ble anmeldt, og naboer advart. Heldigvis. Få dager etter fikk nemlig en av naboene akkurat samme telefon.

Sleipe dørselgere: Slik lurer han deg

- Ikke slipp dem inn!

- Det er mange måter å lure seg inn i boliger på. Gratis tepper er bare én av dem, sier fungerende politioverbetjent ved Sentrum Politistasjon i Oslo Kari Rykhus til DinSide.

- De er ganske oppfinnsomme når det gjelder å komme seg inn i boliger for å stjele. Selge billige tepper, eller lese av strømmen...

Hun forteller at det ofte ikke er ran, men tyveri. På bunnlinjen er dette like uheldig, men selv om det er ubehagelig å vite at noen har rotet gjennom tingene dine etter noe å stjele, slipper man ihvertfall unna den skremmende opplevelsen en ranssituasjon er.

Politiets råd er uansett klart: Ikke slipp inn noen om du ikke har gjort en avtale på forhånd.

Dette gjelder også dersom noen kommer uanmeldt fra strømselskapet, TV-leverandøren - eller hjemmehjelpen for den saks skyld. - Ringer noen på og sier at dere har en avtale en ikke er klar over, bør en sjekke om det medfører riktighet. Ring selskapet eller sentralen.

Vi vil gjerne tilføre at du bør ringe det nummeret som står i Gule Sider - ikke det som den som står på døren eventuelt oppgir.

Er du fortsatt usikker, råder Rykhus deg til å be om et familiemedlem, en nabo eller noen andre du stoler på om å være til stede.

- Det ligger alltid noe bak. Ikke gå på alle tilbud. Høres det for godt ut til å være sant, så er det gjerne det. Det er ikke så mange som gir bort noe gratis, avslutter Rykhus.

Les også: Frekke tyver stjal sølvtøy for 40.000 på visning.

Dekket av forsikringen?

Å bli ranet, eller frastjålet verdisaker, er ille nok i seg selv. Og deretter kommer spørsmålet: Får du dekket tapet av forsikringsselskapet, dersom du selv slipper tyvene inn?

- Blir du utsatt for et fysisk ran, har du krav på erstatning: Det er en egen bestemmelse for dette, og der får man like god erstatning som om noen har brutt seg inn i boligen, sier Arne Lycke, fagsjef skadeoppgjør eiendom i If forsikring, men legger til: - Med mindre man har opptrådt uaktsomt.

- Vi kjenner til at det kan være et problem med "selgere" som er så pågående at de nærmest presser seg inn. Dersom dette er tilfelle, at de lurer seg inn, vil jeg tro at sannsynligheten for å få erstatning er god.

Hva med deg?

Har du opplevd å bli utsatt for tyveri eller ran hjemme? (Avsluttet)
Nei, heldigvis ikke(69%) 282
Jeg har opplevd tyveri(16%) 64
Noen jeg kjenner har opplevd tyveri eller ran(11%) 47
Jeg har opplevd ran(4%) 18
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han trekker en parallell til følgende scenario: Du er på byen og treffer et hyggelig menneske. Du inviterer vedkommende hjem, men etter at personen har gått, ser du at du har blitt frastjålet verdisaker.

- Dette er nesten et klarere tilfelle i forhold til å bebreide den som blir ranet, men dette gis det erstatning for, med mindre man er i en slik rus at du ikke får med deg det som skjer, eller sovner. Da får du kanskje ikke full erstatning.

Når det gjelder det andre tilfellet med "teppeselgerne", at de ikke raner deg - men klarer å stjele med seg verdigjenstander uten at du legger merke til det, kan det være litt vanskeligere å få erstatning. Men ikke alltid.

- Jeg tror i de fleste tilfeller at vi vil si ja til det. Det er tyveri, og uvedkommende som kommer inn og stjeler. Det er en hårfin balansegang her, men hvis man oppfører seg normalt aktsomt her, tror jeg vi vil utbetale erstatning, sier Lycke, og presiserer - Tror jeg. Hvert eneste tilfelle vil bli behandlet individuelt. Det å si at det er greit blir kanskje litt for enkelt.