Spikerhull i fasaden gir vannet en vei inn i kledningen. Her er et eksempel på at det er brukt for mye kraft under arbeidet. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Spikerhull i fasaden gir vannet en vei inn i kledningen. Her er et eksempel på at det er brukt for mye kraft under arbeidet. Foto: Kristian Owren / Ifi.noVis mer

Ikke slå for hardt!

Bruker du for mye kraft, kan du risikere råteskade.

Informasjonskontoret for Farge og Interiør, Ifi, har et smart tips til alle som skal bygge hus, bygge på, bygge terrasse - eller bytte kledning i år: Vær forsiktig når du hamrer inn spikerne. Bruker du for mye kraft, og spikerhodet går inn i treverket, kan du risikere råteskade.

– Spikerhodet skal ikke slås inn i treverket, men ligge i flukt med kledningens overflate, melder Ifi.

Dette gjelder enten du bruker hammer - eller spikerpistol. Bruker du spikerpistol kan du justere trykket, altså hvor hardt spikerne slås inn. Prøv deg gjerne frem til du har akkurat nok trykk på noen plankebiter før du går løs på selve byggverket.

Bruker du hammer er det opp til deg å justere hvor mye kraft du bruker. Når spikerhodet nærmer seg planken bør du holde litt igjen på styrken, og ta heller ett slag for lite, enn ett slag for mye.

Les også: Ikke bruk høytrykkspyler på huset

Slik retter du opp gamle synder

Gå for en impregneringsolje som er ment for å bruke utendørs, slik som denne.  Foto: Produsenten
Gå for en impregneringsolje som er ment for å bruke utendørs, slik som denne. Foto: Produsenten Vis mer


Har du vært litt for ivrig med hammeren? Det er ingen grunn til å krisemaksimere. Skaden er ikke ubotelig, men det lønner seg å være relativt rask på labben, og forsegle treverket før den våtee Norges-sommeren rekker å trekke inn.

Det enkleste er å sørge for at eventuelt ubeskyttet treverk blir satt inn med en impregneringsolje. Dette gjør du enkelt med en pensel. Pass på at du velger en impregneringsolje som er ment for utendørs bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det går også fint å tette hullet med et oljebasert kitt som knas til en liten kule og presses inn, råder Ifi.

Er det en stund siden noen var litt overivrige med hammer eller spikerpistol, er det viktig å sørge for at treverket er helt tørt. For enten du velger impregneringsolje eller kitt, er poenget å stenge fukten ute, ikke lukke den inne i treverket.

Usikker på om treverket er fuktig? En fuktmåler gir deg svaret på 1-2-3.

Les også: Ikke mal våte vegger