Nei, du trenger ikke skylle av før du setter oppvasken i maskinen.  Foto: PantherMedia / Viktor Cap
Nei, du trenger ikke skylle av før du setter oppvasken i maskinen. Foto: PantherMedia / Viktor Cap Vis mer

Ikke skyll av oppvasken

La oppvaskmaskinen gjøre jobben sin. Det sparer tid, penger, vann og miljø.

Publisert
Sist oppdatert

Skyller du av oppvasken før du setter den i maskinen? Ikke gjør det, er rådet fra det amerikanske forbrukermagasinet Consumer Reports.

Ikke bare sløser du bort opptil 75 liter vann per maskin - rundt 23 kubikk vann årlig for gjennomsnittsfamilien, eller bruker du unødig mye varmtvann. De amerikanske testene viser at de aller fleste oppvaskmaskiner klarer selv den aller skitneste oppvasken. Så det eneste du trenger å gjøre, er å skrape av matrester, fylle opp maskinen, og la den gjøre jobben.

Vaskepulverproudsentene applauderer

Gode maskiner og godt vaskemiddel skal ta matrester du ikke får skrapet av, det er ikke nødvendig å skylle, ifølge Sophie Linnusaar i P&G. Foto: Procter & Gamble
Gode maskiner og godt vaskemiddel skal ta matrester du ikke får skrapet av, det er ikke nødvendig å skylle, ifølge Sophie Linnusaar i P&G. Foto: Procter & Gamble Vis mer


Det er ikke bare forbrukertesterne i Consumer Reports som anbefaler dette. Både oppvaskpulvermerkene Finish og Yes slutter seg til anbefalingen.

– Det er ikke nødvendig å skylle oppvasken før du setter den i maskinen, men skrap av matrester, sier Sophie Linnusaar, PR Manager HomeCare og FemCare Nordic for Procter & Gamble som har oppvaspulveret Yes, til DinSide.

En annen årsak til at maten bør skrapes vekk, er miljøet. I stedet for å skylle matrester ut i avløpet, kan du kaste det med annet organisk avfall.

– Maskinen bør også fylles helt før den startes for å spare vann og energi, sier Linnusaar.

I tillegg anbefaler hun at du bruker eco-programmet for å spare enda mer vann og energi.

– Maskinsyklusen er da lengre enn vanlig og maskinen vasker på lavere temperatur, men med samme gode resultat. Programmer med høy temperatur bruker mer vann og energi og bør kun brukes ved ordentlig skitten oppvask med gryter og ildfaste former, sier Linnusaar.

Visste du at ... du bør putte sølvtøyet i oppvaskmaskinen?

Skyll av dersom ...

Selvfølgelig finnes det unntak. En av dem gjelder dersom du bor alene, eller dere ikke har så mye oppvask. Dersom oppvasken blir stående lenge i maskinen, vil flekkene størkne og bli vanskeligere å få bort. Står det ekstra lenge, kan det begynne å lukte.

Dersom du er en av dem som sliter med å fylle opp oppvaskmaskinen til daglig, men likevel ikke ønsker å bytte den ut med en mindre, fordi det er veldig velkomment med ekstra plass når du først trenger det, kan du vurdere en maskin med mulighet for å kjøpe programmer i bare én kurv neste gang du skal kjøpe. Det trenger ikke være så dyrt som det høres ut, for eksempel fant vi denne maskinen fra Whirlpool med spesialprogram for halvfull maskin til 2.315 kroner.

Slik får du skinnende ren oppvask: Ikke bruk oppvasktabletter

Slik rengjør du oppvaskmaskinen. Og hjelper ikke det - bør du gi den en ordentlig rens.

Få mest mulig ut av maskinen din:

Du trenger ikke skylle av, men du bør tenke på hvordan du fyller opp maskinen. Følg produsentens anvisninger, eller vasketipsene lengst ned i artikkelen.  Foto: PantherMedia / R diger Rebmann
Du trenger ikke skylle av, men du bør tenke på hvordan du fyller opp maskinen. Følg produsentens anvisninger, eller vasketipsene lengst ned i artikkelen. Foto: PantherMedia / R diger Rebmann Vis mer


Jo, de aller fleste oppvaskmaskiner er gode nok til å takle litt matrester. Det er likevel smart å følge enkle kjøreregler, slik at du får mest mulig ut av den. Denne listen har vi utarbeidet etter tips fra mellom andre Finish og Yes.

  • Skrap grundig av oppvasken direkte etter bruk så ikke matrester stivner, eller filteret tettes.
  • Fyll maskinen helt før du setter den på for å spare både vann og energi. Men ikke overfyll maskinen, for da blir det ikke skikkelig vasket.
  • Last oppvasken etter instruksjonene fra oppvaskmaskinens produsent for å få riktig vannsirkulasjon.
  • Har du ikke instruksjonsheftet lenger? Som hovedregel bør du sette store gjenstander som tallerkner og boller på sidene og bakerst, og vendt mot midten. På denne måten kommer vannet fra spray-armen frem til såpedispenseren foran i maskinen.
  • Sett kopper og glass i samme vinkel så vannet får rent av, og pass på at ikke noe sperrer for den roterende spray-armen
  • Kontroller og rengjør avløp og filtre regelmessig for å sikre effektiv drift.
Visste du at: Du bruker mindre energi og vann om du vasker i maskinen enn om du vasker for hånd? I tillegg bruker du mindre tid - og oppvasken blir også i mange tilfeller renere, viser en tysk studie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer