Skap, bord eller hyller eller annet i brennbart materiale skal ikke stå inntil pipeløpet, men kan fint plasseres nærme, så lenge det er god klaring.  Foto: Privat
Skap, bord eller hyller eller annet i brennbart materiale skal ikke stå inntil pipeløpet, men kan fint plasseres nærme, så lenge det er god klaring. Foto: PrivatVis mer

Ikke sett skapet her

To steder du bør holde møbler og bilder langt unna - av helt forskjellige grunner.

Det er ikke bare dører og vinduer som bør sette begrensninger for hvor du plasserer møbler når du innreder. Spesielt i boliger i eldre hus er det lett å bomme.

Sett møblene ut fra pipeløpet

Hanne Sandbæk i Asker og Bærum brannvesen (ABBV).  Foto: ABBV
Hanne Sandbæk i Asker og Bærum brannvesen (ABBV). Foto: ABBV Vis mer


I eldre boliger er det ofte mursteinspiper. De aller fleste skjønner at de ikke skal sette et skap inntil en peis eller kamin, men visste du at du ikke kan sette møbler inntil muren, selv om det er murt igjen hos deg? For selv om vedovnen er fjernet fra din bolig, kan pipeløpet fortsatt være i bruk av andre boenheter.

– Generelt sier reglementet at det skal være en avstand på 10 cm mellom pipa og møblementet. Vi anbefaler også dette, sier Hanne Sandbæk, branninspektør i Asker og Bærum brannvesen til DinSide.

Det innskrenker altså innredningsmulighetene noe, men med mindre du har planer om å feste møblene til veggen (som for eksempel en høy bokhylle du bør forankre), betyr det bare at du må passe på å plassere møbelet litt ut fra veggen.

Brannvesenet advarer: Ikke sett søppeldunken inntil husveggen

Sjekk listverket

Går et slikt pipeløp gjennom din bolig, bør du også sjekke listverket mellom mur og tak - og mur og gulv. Da disse boligene ble bygget var det vanlig med gipsstukkatur mot taket. Noen tiår tilbake, ble imidlertid forseggjorte blondestukkatur revet ned i hopetall i minimalismens navn. I seg selv utgjør ikke det noen stor fare, men det som kan være en risiko er at noen valgte å sette opp smale trelister i stedet for. Også mellom mursteinspipen og taket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mellom pipeløp og tak må det være en brannhemmende plate bak trelista, sier Sandbæk.

Alternativt kan du fjerne listen som ligger mellom peismuren og taket, eller bytte den ut med en list i et ikke-brennbart materiale.

Visste du at ... gipsrosetter i taket opprinnelig ble satt inn som en dekorativ brannmur mellom tak og talglys?

Vær varsom med ytterveggene

Her har det stått en sofa mot yttervegg. Unngå tilsvarende skader ved å trekke møblementet litt bort fra ytterveggene. Foto: Kai Gustavsen, NAAF
Her har det stått en sofa mot yttervegg. Unngå tilsvarende skader ved å trekke møblementet litt bort fra ytterveggene. Foto: Kai Gustavsen, NAAF Vis mer


Med mindre du bor i et splitter nytt passivhus, bør du være varsom med hvordan du møblerer langs ytterveggene.

– Der kald og varm luft møtes bør det være luftig og god luftsirkulasjon. Ellers vil det dannes kondens, som etter hvert kan utvikle seg til muggsopp, har Kai Gustavsen, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) tidligere sagt til DinSide. Han anbefaler derfor minst 5-10 cm klaring mellom møbler og kalde yttervegger.

Dette gjelder spesielt på soverommet, der det gjerne blir fuktig om natten, om du ikke sover med vinduene åpne. Å plassere møbler inntil yttervegger på soverommet er det samme som å be om å få et muggproblem, skal vi tro inneklimaeksperten.

– Jeg anbefaler alle å ha et vindu på gløtt. Det finnes løsninger for å låse vinduet i lufteposisjon som skal forhindre innbrudd, sier Gustavsen.

Har du lufteventiler eller spalteventiler i vinduet eller i veggen, bør disse være i åpen posisjon så ofte som mulig.

Dette er ekstra viktig om vinteren: Se hvorfor