– Ikke sett møbler mot ytterveggen på soverommet

Det er det samme som å be om å få et muggproblem.

<b>Så ille kan det gå:</b> Her har det utvilket seg muggsopp bak et bilde som har hengt på en yttervegg. Foto: Kai Gustavsen
Så ille kan det gå: Her har det utvilket seg muggsopp bak et bilde som har hengt på en yttervegg. Foto: Kai Gustavsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan har du møblert langs ytterveggene dine? Med mindre boligen din er ekstremt godt isolert, bør du være varsom med å møblere tett inntil yttervegger som er kalde.

Ifølge Kai Gustavsen, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er nemlig slik møblering det samme som å be om å få et muggsopproblem.

– Der kald og varm luft møtes bør det være luftig og god luftsirkulasjon. Ellers vil det dannes kondens, som etter hvert kan utvikle seg til muggsopp, sier Gustavsen til DinSide. Han anbefaler derfor minst 5-10 cm klaring mellom møbler og kalde yttervegger.

Visste du at ... Boligen bør luftes annen hver time?

Møbler med tanke på kalde flater

- Sørg for god ventilasjon, sier Kai Gustavsen i NAAF. Foto: Kai Gustavsen
- Sørg for god ventilasjon, sier Kai Gustavsen i NAAF. Foto: Kai Gustavsen Vis mer


Dette er spesielt viktig på soverommet.

– Det med å plassere møbler eller henge bilder på kalde yttervegger er spesielt lite smart på soverommet. Der er vi mye, det blir fuktproduksjon, og er det kaldt bak bildet, kan det få uheldige utslag, sier Gustavsen.

Hvor uheldig kan du se illustrert øverst i artikkelen.

Gustavsens råd til DinSides lesere er klart: Finn en vegg som er termisk stabil, det vil si vegger som grenser mot andre rom med ordinær romtemperatur, ikke en yttervegg eller en vegg mot et kaldt rom.

– En bør alltid møblere soverom med tanke på kalde flater.

Ifølge Gustavsen bør heller ikke garderobeskap eller kommoder stå mot yttervegger. Og det gjelder ikke bare harde møbler:

– Jeg har også vært ute for noen som har hengt morgenkåpen mot kald yttervegg litt for lenge, med et uheldig resultat, så det vil jeg ikke anbefale, sier Gustavsen.

Les også: 12 gode inneklimaråd

Slik unngår du problemer

Ser du hvor sofaen har stått? Foto: Kai Gustavsen
Ser du hvor sofaen har stått? Foto: Kai Gustavsen Vis mer


I tillegg til å sørge for god klaring mellom møbler og yttervegger er det et par andre ting du kan gjøre for å forhindre fuktskader på soverommet.

– Jeg anbefaler alle å ha et vindu på gløtt. Det finnes løsninger for å låse vinduet i lufteposisjon som skal forhindre innbrudd, sier Gustavsen.

Har du lufteventiler eller spalteventiler i vinduet eller i veggen, anbefaler han at disse er i åpen posisjon så ofte som mulig.

– Dessverre har mange tettet igjen ventiler og spalteventiler. Og ja, det kommer trekk inn - men det er du avhengig av, sier Gustavsen.

Er det alt for kaldt til å sove med åpne vinduer eller ventiler, bør du sjokklufte litt før du legger deg, og i løpet av dagen, og la soveromsdøren være åpen om natten i stedet for vinduet.

– Det er bra å ha fokus på inneklima på soverommet. Det er et rom vi ofte glemmer.

Kjellere er spesielt fuktutsatte: Alle burde gå ned i kjelleren og lukte

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!