- Ikke sett i gang med oppussing uten avtale med utleier

Vet du hvilke krav utleier kan stille til deg når du flytter ut?

<b> LAG AVTALE: </b> Gjør du en avtale med utleier, kan boligen du leier kanskje få den sjarmen du ønsker deg. Foto: NTB SCANPIX
LAG AVTALE: Gjør du en avtale med utleier, kan boligen du leier kanskje få den sjarmen du ønsker deg. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At nordmenn generelt sett er over snittet glad i å pusse opp, er ingen hemmelighet.

Dette til tross for at vi ofte ikke får tilbake alle pengene vi investerer i boligen, når vi en dag skal bytte bosted.

Når man eier boligen selv, står man også fritt til å endre den som man vil.

Men hvilke muligheter har man egentlig, hvis man leier en leilighet som man mener mangler sjarm og sjel?

LES OGSÅ: - Det er umulig å se om en vegg er tørr

 HUSEIER DEKKER?:  Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, sier at huseier ofte er med på å dekke utgiftene du har til oppussing. Foto: FORBRUKERRÅDET
HUSEIER DEKKER?: Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, sier at huseier ofte er med på å dekke utgiftene du har til oppussing. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


Utleier betaler?

Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, sier til Dinside at det ikke er helt problemfritt å sette i gang med endringer i en leilighet du bare leier.

- Mange liker å freshe opp leiligheten og sette sitt eget preg på den før de flytter inn. Når du ikke eier leiligheten selv, men leier den, bør du imidlertid spørre utleier før du tar sparkelen fatt, understreker hun.

Skogly forteller videre at det ikke er uten grunn at spørsmål rundt husleie er blant de aller vanligste problemene folk ringer Forbrukerrådet om.

Folk lurer blant annet på om oppussingen skal bli dekket av utleier eller ikke. I en slik situasjon er det greit å ha sitt på det tørre, mener hun.

- Spør derfor utleier før du setter i gang med malerkosten, han vil trolig synes det er fint at du gir leiligheten en ansiktsløftning, men kanskje ikke i de mest sprelske fargene. Vil du male i nye farger, eller endre på flisene på kjøkkenet bør du derfor si ifra. Ofte er utleier med på å dekke utgifter til oppussing, informerer Skogly.

LES OGSÅ: Hva kan du gjøre med støy i etterkant av boligkjøp?

 DRASTISKE ENDRINGER:  Skal du gjøre store endringer i leiligheten du leier, vil det alltid være lurt å ta en prat med uteleier først. Foto: NTB SCANPIX
DRASTISKE ENDRINGER: Skal du gjøre store endringer i leiligheten du leier, vil det alltid være lurt å ta en prat med uteleier først. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Du kan få penger igjen

Skogly forklarer videre at det bare er den økonomiske fordelen som utleier sitter igjen med etter tilbakelevering av boligen, som du kan kreve vederlag for. Denne kan være vesentlig mindre i kroner og øre enn det faktiske utlegget.

- For å unngå trøbbel i ettertid er det greit å gjøre dette skriftlig. Spør på epost og spar på korrespondansen, råder Skogly.


Det mange kanskje ikke er klar over, er at man også har ganske mange vedlikeholdsplikter når man leier bolig.

Hvis ikke noe annet er avtalt, plikter du å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, elektriske kontakter og brytere, varmtvannsbeholdere og inventar og utstyr i husrommet som ikke er en del av den faste eiendommen.

Du må også foreta nødvendig funksjonskontroll, rengjøring, batteriskift, testing og lignende av røykvarsler og brannslukningsutstyr. Ifølge Forbrukerrådet skal boligen leveres tilbake i samme stand som den ble overtatt med unntak for vanlig slitasje.

LES OGSÅ: - Luft godt første året i ny bolig

Du må male hele veggen

Tom Anders Andersen, daglig leder og partner i Utleiemegleren Asker og Bærum, sier til Dinside at bedriften ofte får spørsmål knyttet til vedlikehold når noen flytter ut av en bolig de har leid.

- Husleieloven gir retningslinjene for hva en leietaker og utleier skal forholde seg til når det gjelder vedlikehold og oppussing gjennom et leieforhold. Det heter at dersom du har påført boligen noe mer enn normal slitasje, så er du pliktig til å rette opp i dette. Har du for eksempel valgt å henge opp TV-en på veggen, må du sparkle over disse hullene og male hele veggen når du er ferdig. Det er det mange som misforstår, forteller han.

 VÆR OPPMERKSOM:  Tom Anders Andersen,daglig leder og partner i Utleiemegleren Asker og Bærum,sier det er helt avgjørende med en god dialog mellom utleier og leietaker. Foto: UTLEIEMEGLEREN
VÆR OPPMERKSOM: Tom Anders Andersen,daglig leder og partner i Utleiemegleren Asker og Bærum,sier det er helt avgjørende med en god dialog mellom utleier og leietaker. Foto: UTLEIEMEGLEREN Vis mer


Også Andersen understreker at det er helt avgjørende med en god dialog mellom utleier og leietaker.

- Vi anbefaler leietaker å spørre utleier om det man ønsker å endre i leiligheten allerede når man er på visning i leiligheten. På denne måten kan man kommunisere på en god måte gjennom hele prosessen, i tillegg til at man ofte unngår krangler, poengterer han.

Han forteller videre at det ofte er folk som har bodd lenge i en leiebolig som ønsker å gjøre endringer.

- Vi opplever at mange utleiere er fleksible når det kommer til oppussing, og at de stiller opp med utstyret som trengs hvis leietaker gjør arbeidet. Men vi ser også tilfeller der leietaker synes det er greit å betale selv. Ofte dreier dette seg om tilfeller hvor leietaker ser at det dukker opp endringer som vedlikeholdsplikten uansett gjør leietaker pliktig til å gjennomføre, avslutter han.

Utleiemegleren anbefaler ikke utleier å gi tillatelse til oppussing av elektriske anlegg, eller bad. Her bør det faghjelp inn for å sikre at dette blir gjort forsvarlig.

LES OGSÅ: Flere energitiltak i boligen kan gi støtte fra Enova