<strong>GAMLE RØR:</strong> Har du et hus som er 40-50 år gammelt, bør du absolutt vurdere å skifte ut eller utbedre vannrørene. Foto: Berit B. Njarga
GAMLE RØR: Har du et hus som er 40-50 år gammelt, bør du absolutt vurdere å skifte ut eller utbedre vannrørene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Oppgraderingen av rør i huset

- Ikke sats på at forsikringsselskapet betaler for vannskadene

Her ser du hva det koster å utbedre eller skifte ut de gamle rørene.

Publisert

Vinter og kuldegrader kan føre til at vannrørene fryser. Men rørene kan også springe lekk når det verken er kaldt eller ekstremvær med mye regn.

De kan rett og slett være så gamle at de ikke lenger klarer oppgaven sin. Resultatet kan bli store skader på huset.

- Ikke sats på forsikringen

Noen er åpenbare, som vann på gulvet. Andre kommer snikende som fukt i veggen på grunn av lekkasje fra innebygde rør.

Selv om det ifølge Finans Norge oppstår vannskader så ofte som hvert niende minutt i leiligheter, hus og hytter her i landet, sover mange huseiere svært godt om natta.

De satser på at forsikringsselskapet tar regningen dersom ulykken først skulle være ute.

<strong>TIKKENDE BOMBE:</strong> Ser røret ditt slik ut, er det bare et spørsmål om tid før det lekker. Foto: If
TIKKENDE BOMBE: Ser røret ditt slik ut, er det bare et spørsmål om tid før det lekker. Foto: If Vis mer

Dette er i beste fall en falsk trygghet, mener fagsjef for sanitærteknikk Are Skaar Nielsen i Rørentrepenørene Norge.

- Forsikringsselksapene betaler bare for skadene, ikke for oppgraderingene som må gjøres for at det ikke skjer igjen. Og om den samme skaden oppstår gang etter gang, vil de til slutt si at du må ta det selv, sier Nielsen til Dinside.

Ifølge forsikringsselskapet If er gamle og slitte rørsystemer den absolutt hyppigste årsaken til vannskader i norske hjem.

- Eldre rør har en levetid på rundt 25-30 år, etter det er rehabilitering uansett å anbefale, både for skjulte og synlige løsninger, uttalte informasjonsdirektør Jon Berge til DinSide i 2014.

La proffene sjekke først

Uansett er det greit å la proffene sjekke hele rørsystemet grundig dersom det har fått noen tiår på baken. En slik sjekk koster rundt 7.000 kroner. Først spyles rørene rene. Deretter tar rørleggerfirmaet en sjekk med kamera for å avdekke svake punkter.

Om alt ser greit ut og rørene er av en kvalitet som holder i mange tiår til, kan du slå deg til ro.

<strong>SJEKK:</strong> Rørleggerbedriftene har utstyr som kan sjekke og rense rørene dine før du eventuelt vurderer en utbedring eller utskifting. Foto: Norva24
SJEKK: Rørleggerbedriftene har utstyr som kan sjekke og rense rørene dine før du eventuelt vurderer en utbedring eller utskifting. Foto: Norva24 Vis mer

Ifølge en levetidsrapport for rør utarbeidet av SINTEF, kan kobberrør av god kvalitet vare opptil 100 år, mens moderne PEX-rør som brukes til utbedring av gamle rør i dag (mer om dette lenger ned i artikkelen) forventes å leve om lag 50 år. Den anbefalte brukstiden er likevel den samme.

Fagfolk vil nødig si noe generelt, men vårt inntrykk er at mange mener rørsystemene i klassiske bygårder fra før 2. verdenskrig ofte holder stand ennå, mens man i massebebyggelsen i kjølvannet av etterkrigstidens boligmangel gjerne finner rør som er mer utsatt for tidens tann.

- Rør fra 70-tallet har ofte sett sine beste dager, sier Are Skaar Nielsen.

<strong>NYTT:</strong> Skal du først pusse opp huset, blir det ikke så mye dyrere om du installerer helt nye rør i samme slengen. Foto: Room 76/Shutterstock/NTB scanpix
NYTT: Skal du først pusse opp huset, blir det ikke så mye dyrere om du installerer helt nye rør i samme slengen. Foto: Room 76/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

- Best å legge nytt

Å skifte ut hver eneste meter med rør i en stor enebolig kan komme til å koste mye, spesielt om rørene for en stor del er montert inne i veggene.

I verste fall må man flytte ut, og det sier seg selv at dette ikke er noe man går i gang med dersom man ikke må eller har tenkt å pusse opp resten av huset.

Å bytte ut rørene er likevel ikke spesielt dyrt i seg selv, sammenlignet med for eksempel utskifting av el-anlegg.

Are Skaar Nielsen anslår at det koster rundt 20.000 kroner per våtrom dersom man legger nytt. For et stort hus må du dermed regne med rundt 60.000 kroner for rørutskiftene alene. Da er altså ikke nødvendig rivnings- og byggearbeide regnet med.

- Om jeg likevel skulle rehabilitere hele huset, ville jeg skiftet ut alt fra hovedstoppekran og helt ut. Flikking på gamle rør kan ofte bli dyrere og mindre holdbart på sikt, sier Skaar Nielsen.

Han påpeker også at lovverket har endret seg. I dag er det blant annet påbud om at alle rør skal være utskiftbare, samt at lekkasjer skal føres til rom som kan ta unna vannet.

<strong>RØR I RØR:</strong> Å legge alt nytt har sine fordeler, men rør som dette kan føres gjennom det gamle rørsystemet. Foto: VVSMester.no
RØR I RØR: Å legge alt nytt har sine fordeler, men rør som dette kan føres gjennom det gamle rørsystemet. Foto: VVSMester.no Vis mer

Billigst å legge «rør i rør»

Om du ikke har så mye penger å avse til uppussing, kan du likevel sikre deg mot fremtidige lekkasjer.

I vårt eget tre etasjers rekkehus betalte vi for sju år siden i underkant av 10.000 kroner for å legge PEX-rør inne i de gamle kobberrørene fra 1972. Hele operasjonen tok en halv arbeidsdag med to mann i sving.

Nielsen mener at prisen for dette er om lag den samme i dag.

Det finnes imidlertid flere metoder for å utbedre gamle rør. Foruten såkalt «sliplining» som er beskrevet ovenfor (altså å legge nye plastrør inni de gamle metallrørene) finnes både «strømpemetoden», «sprøytemetoden» og «børstemetoden».

Fordeler og ulemper ved de ulike teknikkene er beskrevet inngående SINTEF-rapporten «Skifte eller utbedre avløpsrørene?» fra mars i år.

<strong>ÅPENT:</strong> Rør i inkassinger under tak eller langs vegg ser kanskje ikke så pent ut, men er lettere å hanskes med dersom noe skulle oppstå. Foto: Deco Systems AS
ÅPENT: Rør i inkassinger under tak eller langs vegg ser kanskje ikke så pent ut, men er lettere å hanskes med dersom noe skulle oppstå. Foto: Deco Systems AS Vis mer

- Åpne rør en fordel

Her konkluderes det med at utbedringsmetodene har utviklet seg positivt fra tidlig på 2000-tallet og fram til i dag. Likevel er det viktig at alt utføres korrekt og at materialene er bra nok.

- Sluttproduktets kvalitet avhenger av materialkvalitet og monteringsutførelse. Selv om materialegenskapene tilsier en antatt levetid på cirka 50 år, har mangelfull materialkvalitet eller dårlig utførelse medført at anlegg har sviktet etter kort tid i drift, heter det i rapportens konklusjon.

Are Skaar Nielsen vil på sin side slå et slag for rør som ligger åpent, og ikke inne i veggen.

- Skadene blir lettere å oppdage. Dermed blir sjansene for større ødeleggelser mindre, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer