Ny forskning viser at muggsopp ikke fører til astma og allergiplager hos barn. Foto: Sintef byggforsk
Ny forskning viser at muggsopp ikke fører til astma og allergiplager hos barn. Foto: Sintef byggforsk Vis mer

Ikke sammenheng mellom astma av muggsopp

Det er ingen sammenheng mellom muggsopp og utvikling av astma og allergi, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Muggsopp i boligen er skjemmende, lukter dårlig og kan føre til større strukturelle skader. Men den gode nyheten er at det ikke har så negativ påvirkning på helsen som tidligere antatt. En fersk doktorgradsavhandling viser at det ikke finnes noen sammenheng mellom muggsoppsporekonsentrasjon i inneluften og utvikling av astma og allergi hos barn.

Studier verden over har vist at fuktproblemer i bygninger øker risikoen for helsemessige konsekvenser som respirasjonssymptomer, astma og allergi hos både barn og voksne. Men det er fortsatt begrenset kunnskap om hvilke komponenter i inneluften eller støvet som forårsaker disse negative helseeffektene, skriver Sintef Byggforsk i en pressemelding.

Giftig antimuggmiddel ble påvist i sofaer og stoler: Nå skal det bort

– Overraskende

Muggsopp er vanlig i dusjen. Men nye produkter skal få bukt med dette problemet. Foto: Ifi.no
Muggsopp er vanlig i dusjen. Men nye produkter skal få bukt med dette problemet. Foto: Ifi.no Vis mer


Biologiske, forurensende stoffer som muggsopp er en av forklaringene som ofte blir foreslått når barneastma og allergi skal forklares. I doktorgradsavhandlingen ”Mould growth in buildings” fra NTNU har forsker Jonas Holme ved Sintef Byggforsk kommet til en litt annen konklusjon:

– Det kanskje mest overraskende funnet var at det ikke fantes noen sammenheng mellom muggsoppsporekonsentrasjoner i barnas soverom og astma eller allergi blant barna. Basert på disse resultatene er det ingen grunn til å utføre engangsprøver av muggsoppsporekonsentrasjon i inneluft for å identifisere risikofaktorer for astma og allergi hos barn i skandinaviske land, sier Holme.

Les også: Mugg og vannskader kan gjøre deg forkjølet

Funnene kan tyde på at det er andre faktorer som forårsaker sykdom hos mennesker som oppholder seg i fuktige bygninger. En studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Indoor Air, peker på blant annet ftalater som en årsak til luftveissykdommer og allergier.

– Vi bør derfor fokusere mer på sammenhenger mellom kjemisk eksponering i innemiljøet og utvikling av astma og allergi i befolkningen for å sikre riktige, korrektive tiltak for å begrense innemiljøproblemer, sier Holme.

Dugger vinduene? Det er et tegn på dårlig ventilasjon

Naturlig ventilasjon fører til fukt

Muggsopp i panelvegg bør fjernes før det utvikles råte. Foto: Ifi.no
Muggsopp i panelvegg bør fjernes før det utvikles råte. Foto: Ifi.no Vis mer


I studien ble det også funnet en sammenheng mellom hus med en eller flere fuktindikatorer og ventilasjonstype, grunnmurstype og byggeperiode. Det var flere tilfeller av registrert muggvekst i hus med ingen eller naturlig ventilasjon enn i hus med mekanisk ventilasjon, og i hus med kjeller enn i hus uten. Det ble også påvist mer muggvekst i eldre hus enn i nyere hus.

– Dette er ikke spesielt overraskende funn for oss, men understreker bare at god ventilasjon minker risikoen for fuktskader. I eldre hus kan det være nyttig å utbedre dreneringsforholdene og utvendig varmeisolering, sier Holme.

God ventilasjon og lufting er imidlertid ekspertenes beste råd for å unngå bakterier

Slik fjerner du mugg

Muggsopp oppstår i fuktige miljøer. Det smarteste du gjør er selvsagt å forebygge, men hva med eksisterende problem?

Muggsopp på et tidlig stadium kan vaskes bort med vann og salmiakk eller klorin - eller spesialprodukter. Klorin er veldig effektivt på plast og enkelte harde overflater, men bør ikke brukes på tregulv, da det kan bli bleket av klorinen. Her bør du velge salmiakk eller egne trerensemidler. Er du i tvil om hvilke rensemiddel du bør bruke, les på flasken. Her står det hva som egner seg til hvilket bruk.

NB! Du må aldri blande klorin og salmiakk - disse reagerer med verandre og danner en farlig gass.

Muggdreperne

Forekomst av muggsopp er uansett et tydelig tegn på at boligen ikke er sunn. Som nevnt over er utbedring av ventilasjon viktig for å få bukt med problemet, men det finnes også andre grep du kan ta.

Mugg i dusjen: Er du plaget med at fugemassen i dusj og våtrom blir full av sorte prikker, kan bytte av fugemasse være redningen, melder Ifi.no. Grunnen til at det ofte oppstår muggsopp i dusjen er jevnt tilsig av fuktighet, blandet med såperester - som reagerer med fugemassen. Dette gir god grobunn for sopp. AquaSeal er en ny type fugemasse fra Casco som skal få bukt med problemet. Produktet er ikke silikonbasert, og har et eget antimuggsystem.

Det finnes egne fuktslukere på markedet. Sjekk hos din byggevareforhandler eller jernvare.  Foto: Ifi.no
Det finnes egne fuktslukere på markedet. Sjekk hos din byggevareforhandler eller jernvare. Foto: Ifi.no Vis mer


Kjellerfukt God drenering er viktig, men det finnes også smarte produkter som kan bidra til å redusere fukt i inneluften, såkalte fuktslukere. De kommer i flere varianter, men de letteste og rimeligste utgavene er de med utskiftbare poser eller refilltabletter.

Henkels fuktsluker er et eksempel på et effektivt middel mot kondens, fukt og vond lukt. Resultatet av fuktslukeren merkes innen få timer. Fuktslukeren passer i alle typer rom der det er fuktig, som for eksempel våtrom, garasjer, hytter, campingvogner og båter. En lettvint refilltablett puttes i boksen når den har gått tom. Den virker med en gang og varer i 2-3 måneder, litt avhengig av fuktighetsgrad og temperatur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer