Ikke så miljøvennlig likevel?

LED-lyspærer inneholder giftige metaller, ifølge amerikansk studie.

<strong>LED-pærene</strong> bruker lite strøm, men det viser seg at heller ikke disse er spesielt miljøvennlige. Foto: Colourbox.com
LED-pærene bruker lite strøm, men det viser seg at heller ikke disse er spesielt miljøvennlige. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LED-lyspærer blir gjerne markedsført som det grønneste alternativet innen lyspærer. Nå påstår derimot amerikanske forskere at de slett ikke er så miljøvennlige som mange tror.

Farlig blending fra LED-pærene

Inneholder bly

Det er forskere ved University of California som har sett nærmere på innholdet i LED
-pærer til forskjellige bruksområder. I dette studiet ble det sett nærmere på juletrelys, bremselys og billykter, og pærer brukt i trafikklys, men LED-pærer blir stadig mer vanlig som belysning i hjemmet og i enkel hjemmeelektronikk.

Analyser av det kjemiske innholdet i pærene resulterte i blant annet høyere funn av bly enn det som er tillatt etter lovene i delstaten.

Hvite LED-lyspærer hadde noe lavere blyinnhold enn fargede pærer, men innholdet av nikkel var jevnt i begge. I tillegg fant forskerne jern, kopper, nikkel og arsenikk i pærene. Flere av disse metallene er ikke bare miljøskadelige, men også farlige for helsa.

Denne LED-TVen er verdens største

Helserisiko

Blant de nevnte metallene som ble funnet i LED-pærene, kan bly gi alvorlige nerve- og hjerneskader, mens arsenikk kan forårsake alvorlig forgiftning.

Den amerikanske studien påpeker at alt fra produskjon til bruk og avfallshåndtering av LED-pærene utgjør en helserisiko. Forskerne påpeker derfor at forbrukere bør bruke maske og hansker hvis man er uheldig og må rydde opp en knust LED-pære.

Spesialavfall

Det er heller ikke slik at andre lyspærer er uskyldsrene i miljøsammenheng. I Norge regnes alle lyspærer som elektrisk eller elektronisk avfall, og skal dermed ikke kastets i restavfallet. LED-lyspærer kan enten leveres på butikker som selger lyspærer, eller på miljøstasjonene.

- Mange forbrukere har fått med seg at sparepærene inneholder kvikksølv, men få er klar over at glødelamper kan inneholde store mengder bly og må returneres på samme måte som sparepærer, sa administrerende direktør i Renas, Gunnar Murvold, i høst.

Mengden kvikksølv tillatt i sparepærer er maksimalt tre milligram, mens en glødelampe kan inneholde over to gram bly.

Sjkk om du er utsatt for radon