Jo lenger vekk fra sentrum - eller byene du drar, jo større boliger får du for rundt millionen. Foto: Finn.no
Jo lenger vekk fra sentrum - eller byene du drar, jo større boliger får du for rundt millionen. Foto: Finn.noVis mer

Ikke råd til bolig, sier du?

Det er fullt mulig å finne seg en bolig til rundt en million. Men da må du faktisk ut av sentrum.

Unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. I går meldte Aftenposten.no at Bendik (20) og kjæresten ikke har råd til å kjøpe seg en bolig i Oslo sentrum. Dette føyer seg inn i rekken av unge leietakere som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet, men gang på gang ser at boligdrømmen glipper når budsjettene sprenges i opphetete budrunder.

Slik vinner du budrunden. Se også Forbrukerrådets beste tips.

Egenandelskravet er ikke absolutt: Sjekk lånet som ikke er omfattet av egenkapitalskravet

Det unge paret er ikke heller ikke alene. Stadig flere unge er frustrerte over innstramming i lånevilkår og økning av krav til egenandel, og boligprisene som går jevnt og trutt oppover.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis like mørkt som en kan få inntrykk av. Bendik og kjæresten ønsker å bo på Grønland eller Grünerløkka i Oslo. Det er kanskje ikke de aller mest fasjonable boligstrøkene, men særlig mer sentrumsnært får du det ikke i hovedstaden.

Vi har sett litt på hva man får for rundt én million kroner, en lånesum (og et egenandelskrav) som ikke burde være uoppnåelig med hverken én eller to gjennomsnittslønninger.

I dag klokken 11 legges meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk frem. Vi kommer tilbake med oppdatering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva får du for en million?

Det er lenge siden begrepet millionvilla har sagt noe særlig om boligen man bor i. De fleste boliger som formidles i Norge i dag, enten det er leiligheter, rekkehus eller eneboliger koster langt over en million. Men de må ikke det.

I skrivende stund er det 901 boliger ute for salg på Finn.no med prisantydning under en million kroner. Alle fylker er representert, til og med hovedstaden. (Der er imidlertid utvalget til rundt millionen smalt, og boligene små.)


Felles for disse boligene er: Jo nærmere pressområdene du kommer, og spesielt jo nærmere sentrum i de store byene, jo færre kvadratmeter får du. De aller minste boligene fant vi i Strømsø Torg i Drammen. Her er det et par 14-15 kvadratmeter store leiligheter (med hems) til rundt 700.000 kroner. (Merk at disse er lavinnskuddsboliger, noe forbrukermyndighetene ofte advarer mot.) Hakket dyrere, og et par viktige kvadratmeter større, er studioleiligheten vi fant i Tromsø, mens for en en ettroms i studentbyen Trondheim eller i hovedstaden, er prisantydningene rett oppunder millionen.

Vi sliter imidlertid med å finne selv en ettroms til under millionen i Stavanger. Den billigste hybelleiligheten vi fant har prisantydning 1,4 millioner, et stykke utenfor sentrum. Og drar du over Puddefjorden fra Bergen sentrum finner du en studioleilighet på 20 kvadratmeter til 1,2 millioner (inkludert fellesgjeld).

Du trenger ikke ha foreldre med stor bankkonto for å få bolighjelp:
Slik får du låne 100 prosent til bolig

Du må reise for kvadratmeterne

LANDSDEKKENDE:Alle disse Finn-annonsene er for boliger mellom 91 og 150 kvadratmeter med prisantydning under en million kroner.  Foto: Finn.no
LANDSDEKKENDE:Alle disse Finn-annonsene er for boliger mellom 91 og 150 kvadratmeter med prisantydning under en million kroner. Foto: Finn.no Vis mer


Det er klart at ingen av boligene du ser her, er egnet for familier. Selv nyforelskete unge par kan nok slite på 15 kvadratmeter. Ønsker du plass til en familie, må du rett og slett dra lenger inn i landet.

Jo lenger du drar, jo større plass får du. Med en viss feilmargin innberegnet, da det sniker seg inn noen prosjekter med lavt innskudd og høy fellesgjeld i søket vårt, er det likevel et par hundre boliger til salgs på mellom 90 og 150 kvadratmeter med prisantydning opptil en million, og disse fordeler seg over hele landet, som du kan se på bildet til høyre.

Her kan du ikke regne med å bo et steinkast unna døgnåpne kiosker. Men du har råd til å kjøpe din egen enebolig til under millionen. Valget er til syvende og sist ditt.

Les mer om hvordan drømmen kan bli virkelighet: Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Så er det egentlig boligkrise, eller snakker vi bare om at nordmenn ikke vil bo smått eller usentralt? Diskutér under.