Ikke panikkselg huset

Det kan koste blod å selge bolig i panikk. Se hvor lenge du bør ha is i magen.

Is i magen. Det vet alle som en gang har prøvd å selge en bolig at man bør ha. Men hvor mye is? En liten bit, et helt glass, eller et helt lite isfjell?

Svaret er selvfølgelig ikke entydig. Det vil avhenge av boligens tilstand, beliggenhet - men også av hvor stor økonomisk risiko selgeren er villig til å ta.

Likevel, og kort fortalt: Våre beregninger viser at det - i et økonomisk perspektiv - er svært sannsynlig at det kan være lurt å ha en god porsjon is i magen.

Tabellen til høyre viser noen eksempler på hvor lenge det lønner seg å sitte med den usolgte boligen - forutsatt at man etter (eller, selvsagt, gjerne før) perioden er over får solgt den til opprinnelig prisantydning.

Så lenge lønner det seg å vente
Prisantydning for usolgt bolig*Eksempel på prisavslagSå lenge kan du alternativt sitte med boligen, forutsatt at du får prisantydningen?**
1.000.00050.00017 måneder
2.000.000150.00025 måneder
3.000.000200.00022 måneder
4.500.000300.00022 måneder
6.000.000500.00028 måneder
*Den usolgte boligen forutsettes fullt ut lånefinansiert. **Forutsatt effektiv rente 5 prosent. Skattefradrag for renter er medregnet.Deal eller no deal?

For at beregningene skal ha noen relevans, er det helt avgjørende at prisantydningen er nøktern og mulig å oppnå i markedet. Vi må også understreke kraftig at det alltid vil være en risiko forbundet med å fullfinansiere to boliger over en periode. Likevel viser eksemplene at det uten tvil er et poeng i å tenke seg om to ganger før man gir et klekkelig avslag på prisantydningen.

Går det tregere?

Selv om mange kanskje opplever at boligsalget gikk litt tregt i april, er det få fakta som tyder på at markedet er kjølnet.

Riktignok tok det to dager mer å selge en bolig i april enn det gjorde i januar, men litt grundigere sammenlikninger kan bidra til is i magen for engstelige:

Den nyeste statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at det i april i år tok 16 dager å få solgt en bolig i Oslo eller Bergen - nøyaktig like mange dager som i april i fjor. Ser man på hele landet, tok det i gjennomsnitt 22 dager å få solgt en bolig i april - to dager mindre enn tolv måneder tidligere.

Tenk deg om før du setter ned prisen... Illustrasjon: Per Ervland.
Tenk deg om før du setter ned prisen... Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Vil komme

Fremtiden er det ingen av oss som kjenner, det eneste vi vet er at økonomien går i bølger. Så på ett eller annet tidspunkt de nærmeste årene, vil vi nok oppleve en stagnasjon eller nedtur i boligprisene, selv om det ikke treger å være noe krakk. Og da kan det altså være lurt å huske på følgende:

Trenger du eksempelvis mellomfinansiering til en bolig på tre millioner kroner, vil det koste 9.000 kroner i månedlige renteutgifter med fem prosent rente etter skatt. Det betyr altså - dersom du eksempelvis skulle finne på å gi 200.000 kroner i avslag til en kjøper - at du alternativt kunne sitte med boligen i nesten to år til.

Hva er DIN bolig verdt akkurat nå? Beregn prisen med vår boligtakstkalkulator!

Deler av denne artikkelen ble første gang publisert 16. oktober 2006.