<strong>GUNSTIG GJENBRUK:</strong> Oppskåret i seks millimeter tykke skiver, og festet sammen i fliser, gjør vinkorkene langt mer nytte for seg her enn på fyllinga. Foto: Produsenten
GUNSTIG GJENBRUK: Oppskåret i seks millimeter tykke skiver, og festet sammen i fliser, gjør vinkorkene langt mer nytte for seg her enn på fyllinga. Foto: ProdusentenVis mer

Ikke på fyll(ing)a

Resirkulerte vinkorker blir til gulvbelegg.

Kork er et veldig komfortabelt gulvbelegg. Det fjærer, det demper støy og det er et lunt gulv. Likevel er det ikke veldig utbredt i Norge. Det kan blant annet skyldes litt mindre slitestyrke enn andre, harderer gulvmaterialer, og rett og slett mote.

Men i disse tider da miljø og resirkulering er et tema, burde dette gulvbelegget være riktig på mange måter. Her er nemlig en produsent som lager korkgulv på basis av resirkulerte vinkorker.

Les også: Den store gulvguiden

Samler inn, lager gulv

Selskapet som har base i Canada, har siden 2008 samlet inn brukte vinkorker fra virksomheter og organisasjoner for å bruke dem på nytt. De innsamlede korkene males opp og brukes for eksempel til veggfliser og oppslagstavler.

Det mest visuelt opplagte resirkuleringsproduktet er imidlertid gulvene ved navn corc mosaic floors. Disse er laget av vinkorker som er skåret opp i seks millimeter tykke, runde skiver, og satt sammen i gulvfliser. De limes på gulvet som vanlig flis, og etterbehandles så for å få en sammenhengende flate som tåler vann (se bildene).

Gulvene kan leveres i flere farger, og flisene kan settes sammen til mønstre. Selskapet hevder også at de egner seg til bruk på bad. I Norge er det imidlertid ikke vanlig å anbefale kork på gulv i våtrom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nytt gulv - mindre støy

Gammel virksomhet

Selskapet Jelinek Cork Group har hovedsete i Canada, og hevder å være et av verdens eldste korkselskaper i kontinuerlig drift (de har holdt på i 150 år). Opprinnelig startet selskapet sin virksomhet i områder som i dag er en del av Tsjekkia, men der ble virksomheten nasjonalisert, og eierfamilien rømte til Nord-Amerika hvor de fortsatte i faget. Nå har selskapet virksomhet i flere land, mellom dem også Tsjekkia. Dessuten er produktene tilgjengelige i nettbutikken.

Les også: Legge gulv? Her er vår store ABC til hvordan du går frem