Ikke mal møbler med fargeprøver

Malingen i prøveboksene er ikke av samme kvalitet som den du kjøper i litersspannene.

Små og billige - men ikke samme kvalitet som spann med én eller tre liter.  Foto: Anne Ross Solberg
Små og billige - men ikke samme kvalitet som spann med én eller tre liter. Foto: Anne Ross SolbergVis mer

Én liter er noen ganger alt for mye. Det kan derfor være fristende å kjøpe prøvemaling i stedet for en hel litersboks, om du kun skal male et lite område, eller fikse opp et lite møbel.

Før du vurderer å male med prøvemaling, bør du imidlertid være klar over at malingen som leveres i boksene med fargeprøver som regel er av en annen og dårligere kvalitet.

Test av interiørmaling: Billig maling like bra som dyr

Ikke like hard

Hensikten med halvliters eller trekvartsliter bokser med fargeprøver er å gi deg muligheten til å teste ut fargen på interiørmalingen du skal kjøpe. Ber du om en boks med prøvemaling, får du gjerne en rimeligere veggmaling i lateks eller akryl.


Denne er ikke er like hard og robust som interiørmaling i penselskvalitet, som er spesielt beregnet for maling av møbler, lister eller andre ting som skal vaskes og utsettes for slitasje.

– Interiørmalingen inneholder mer akryl, er hardere og har bedre flyt, forklarer Tommy Haraldseth hos Norsjö Design på Ensjø.

Les også: Fingerfett kan løse opp maling

Risikerer kliss

Malingen i prøveboksene er også mer klebrig:

– Maler du stolen med prøvemaling kan du risikere å sitte fast i den, advarer Haraldseth.

Hos Jotun og Flügger får vi bekreftet at det samme gjelder der: Prøvemalingsspannene inneholder rimeligere malingstyper som ikke har like god kvalitet, og derfor egner seg dårlig til å male flater som skal tåle mye slitasje. Flügger sender forøvrig malingsprøver i posten, om det er langt til nærmeste butikk.

Gjelder også veggmaling

TIPS: Heng opp et stort ark eller kartong på veggen for å prøvemale, så slipper du evt glansforskjeller. Foto: IFI.NO
TIPS: Heng opp et stort ark eller kartong på veggen for å prøvemale, så slipper du evt glansforskjeller. Foto: IFI.NO Vis mer


Også når du kjøper veggmaling bør du være oppmerksom på at malingen du får i prøveboksen ikke nødvendigvis er den samme som den i større spann. Kjøper du en boks prøvemaling for å flekkmale en vegg, er det lurt å spørre fargehandelen om hvilken glanstype det er.

Hvis det er forskjell i glans kan dette skjemme sluttresultatet.

TIPS: Store fargeprøver gjør det enklere å se hvordan fargen ser ut på veggen hjemme. Du kan også henge opp et stort ark eller kartong på veggen som du prøvemaler på, for å unngå problemet med forskjeller i underlaget.