Ikke lov å bruke kaffegrut mot snegler

Lovbrudd, ifølge EU.

EU mener kaffegrut ikke er tillatt brukt for å stoppe snegler fra å angripe yndlingsplantene dine. Foto: PER ERVLAND
EU mener kaffegrut ikke er tillatt brukt for å stoppe snegler fra å angripe yndlingsplantene dine. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Desperate hageeiere gjør det de kan for å bli kvitt de forhatte sneglene som invaderer hager landet over. Velger du å prøve med kaffegrut for å unngå at snneglene angriper de fineste hagevekstene, er dette faktisk forbudt, skal vi tro britiske DailyMail.

Og det er selveste EU som påpeker at dette er et lovbrudd.

Ikke testet som plantevernmiddel

DinSide har tidligere skrevet om alt det kaffegrut kan brukes til, og tidligere i år kunne vi også tipse om bruken av kaffe som effektivt middel mot skadedyr i hagen, takket være dets innhold av koffein.

Nå bør du kanskje tenke deg om. Årsaken er at EU-byråkrater skal ha vedtatt at bruk av kaffegrut mot snegler og skadedyr bryter med gjeldende reguleringer for plantevernmidler.

Enhver aktiv ingrediens brukt i hager må nemlig være godkjent av EU og skal stå på deres lister over plantevernmidler. Og siden koffein aldri har vært testet som plantevernmiddel, eller fått vurdert eventuelle skadevirkninger, er det ikke tillatt å bruke som sneglemiddel.

I Storbritannia skal det dermed være mulig å få bot for å bruke kaffegrut i hagen. Vi tviler imidlertid på at dette vil skje verken der eller her hjemme om du er ute med kaffefilteret en dag.

Les også: Denne sneglen hjelper deg å bli kvitt de andre!

Heller øl enn kaffe

Det tror heller ikke forsker Solveig Haukeland ved Bioforsk Plantehelse. Hun mener det ikke er et problem å strø kaffegrut i hagen, så lenge det er snakk om bruk av små mengder kaffegrut i egen hage.

– Er det derimot snakk om produksjon av sneglemiddel for salg der koffein er virkemiddel, må et slikt middel testes av EU, sier Haukeland til DinSide.

Velger man å bruke kaffegrut, anbefaler hun det som barriere for sneglene.

– Kaffegrut kan være aktuelt som barriere mot snegl rundt enkeltplanter, men siden det er relativt lite koffein i kaffe må det fylles på med kaffegrut regelmessig, sier Haukeland, som anbefaler alle å gjøre en innsats i høst - og slik sikre mindre mengder av det plagsomme skadedyret til neste år.

– Det er i september sneglene legger egg, som klekkes utover høsten. Se etter egg i skyggefulle områder og fjern dem. Så kan vi håpe på en kald vinter med barfrost, da vil ikke neste sesong bli så ille, sier Haukeland.

Her er flere, andre tips som skal funke mot de plagsomme sneglene. Les også mer hos Bioforsk.

Les også: Her får du drittkaffe til 7.000 kroner kiloen