Ikke lett å gjøre alt hvitt

Både samfunnet og håndverkerne motarbeider deg.

<B>KÆSJ, KONTANT PÅ HÅNDA:</b> Antallet håndverkere som jobber svart er neppe færre enn før. Problemet har blitt så stort at det nå er vanskelig å velge helhvitt. Foto: NTB SCANPIX
KÆSJ, KONTANT PÅ HÅNDA: Antallet håndverkere som jobber svart er neppe færre enn før. Problemet har blitt så stort at det nå er vanskelig å velge helhvitt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedet for private håndverkertjenester er i ferd med å bli helt overtatt av useriøse aktører som verken betaler skatt, moms eller arbeidsgiveravgift, skal vi tro oppslag i mediene.

Vanligvis er det heldigvis slik at du har et enklere liv om du følger loven.

Men for private kjøpere av håndverkstjenester vil vi påstå at det nesten er motsatt.

Du kan nemlig oppleve å bli direkte motarbeidet både av bransje og av myndigheter om du prøver å følge reglene til punkt og prikke.

2.000 kroner for skifte av pakning

Det første du merker om du skulle være så (u)heldig å komme over et lovlig firma er prisene. Joda, vi skjønner at du må betale 25 prosent mer når momsen slås på. Men 2.000 kroner for å skifte en pakning til noen tiere? Inklusive kjøretillegg på 700 kroner når rørleggeren holder til over gata?

Disse folkene vil ikke ha kunder, tenker vi. De er ikke som urmakere og optikere, som skifter batteri og retter på brillestanga gratis, i håp om at du skal komme tilbake som betalende kunde senere.

Vil ikke ha oppdraget

Har du hatt problemer med å få hvite håndverkere? (Avsluttet)
Nei, det har aldri vært noe problem(46%) 505
Ja, det har omtrent vært umulig(36%) 395
Ja, men jeg klarte det til slutt(18%) 192
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi har også opplevd «hvite» firmaer som bevisst priser seg ut av markedet. Det tar seg vel ikke ut å si kontant nei, men egentlig vil de ikke ha futte-jobben hos en privatperson når oppdrag hos bedrifter og borettslag står i kø.

Da vi for noen år siden innhentet tilbud på legging av parkett, opplevde vi at en av snekkerbedriftene som svarte lå tre ganger høyere enn konkurrenten. Hvorfor, kunne de ikke svare på. Materialvalg og beregnet antall arbeidstimer var akkurat det samme.

Begge var forøvrig etablerte bedrifter med lang historie og plettfri vandel i Brønnøysund.

Hvitt utad, svart innad

HVITT, MEN SVART: Du betaler moms, mens bedriften du har kontrakt hyrer inn svart. Foto: NTB SCANPIX
HVITT, MEN SVART: Du betaler moms, mens bedriften du har kontrakt hyrer inn svart. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Og så er det de som tilsynelatende jobber hvitt, men som lar svarte håndverkere utføre jobben for seg.

Vi har flere ganger hatt mistanke om slikt. Ikke vet vi hvor de som rev, la fliser, malte og snekret var ansatt hen, men det er i hvert fall ikke hos håndverksbedriften vi skrev kontrakt med.

Kanskje er det slik at mens du betaler moms til en seriøs aktør, betaler bedriften som faktisk utfører jobben verken avgifter eller anstendige lønninger.

Mulighetene til å kontrollere slikt for en privatperson er begrenset. Du betaler for å få utført et håndverkeroppdrag, ikke for å leke politi.

Meningsløst byråkrati

Det hjelper heller ikke på lysten til å gjøre ting korrekt, når man får en følelse av at myndighetene motarbeider deg.

Noen vil huske den beryktede søkeplikten for våtrom, som ble innført av regjeringen Stoltenberg fra 1. januar 2011 som et forsøk på å få bukt med svartmarkedet.

LEX NAVARSETE: Pålegget om registrering av våtromsarbeid endte med snuoperasjon. Foto: NTB scanpix
LEX NAVARSETE: Pålegget om registrering av våtromsarbeid endte med snuoperasjon. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete endelig tok til fornuften og snudde i mars, bestemte Bergen kommune at de skulle betale tilbake pengene til de som lojalt hadde fulgt regjeringens påbud.

Det hører med til historien at flere rørleggere faktisk frarådet kundene sine sterkt å følge det de mente var det reneste tøv.

Som de sa til oss da vi skulle pusse opp badet: «Ingen andre gjør det. Men om du absolutt vil, så».

Dermed brukte vi til sammen 13.000 kroner på søknader, som etter lang saksbehandling og flere avslag endelig ble godkjent. Ulempen var selvsagt at vi bodde på østlandet, for vi Oslo-folk fikk ikke en krone tilbake.

Alle blir lurt

Forhåpentligvis har politikerne skjønt at det har liten hensikt å straffe forbrukerne når synderne sitter i de svarte og grå sonene av byggebransjen.

I stedet har de nokså tafatt opprettet nettsiden Handlehvitt.no for å hjelpe forbrukerne å følge loven i en bransje så gjennomsyret av kriminalitet at selv myndighetene kommer i skade for å benytte seg av det.

Slik det er i dag, blir vi alle lurt. Fellesskapet får ikke inn pengene sine, huseierne tvinges til å forholde seg til i beste fall uryddig marked og håndverkerne får ikke de rettighetene andre arbeidstagere i Norge tar som en selvfølge.

Slike tilstander kan vi ikke leve med, verken som forbrukere eller samfunn.