Ikke legg kniven her

Ta vare på knivene dine. Her er oppskriften:

Ikke legg kniven her
Publisert
Sist oppdatert

La meg introdusere meg: Jeg er en kjøkkenkniv lagd av stål. Jeg brukes daglig og kutter alt som er. Jeg blir rengjort innimellom, men ligger stort sett på fjølen for meg selv. Når jeg er ren blir jeg som regel kastet i kjøkkenskuffen med mye annet rot. Jeg slipes en gang i blant, men for å være ærlig kan jeg ikke huske sist gang det skjedde.

Egentlig vil jeg ikke ha det sånn! La meg fortelle deg hvordan jeg vil rengjøres, oppbevares og slipes:

Dette er den skarpeste kniven i skuffen

Ikke i oppvaskmaskin

Jeg vil ikke i oppvaskmaskinen. Det ødelegger knivbladet, og da kan jeg ikke gjøre den jobben jeg er skapt for å gjøre. Men det betyr ikke at jeg ikke vil holdes ren. Tvert imot, det er viktig å holde meg ren, både for bruken og for levetiden min. Vask meg i varmt vann rett etter bruk og tørk meg grundig. Vasking bør foregå etter hver oppgave, slik at ikke matforgiftningsbakterier overføres fra en råvare til en ferdig rett.

Matrester og fuktighet sliter på metallet og kan faktisk skape overflaterust. Hvis dette mot for modning skulle oppstå, kan du for eksempel fjerne det med Jif skurekrem og en tørr klut.

Vennene mine derimot, keramiske kniver, tåler oppvaskmaskin, fordi keramikk ruster ikke. Men det beste er å vaske disse med en gang også. For ofte blir kniven liggende og gnage mot kjeler og andre ting, som forringer skarpheten.

Slik blir billiknivene like bra som proffenes

Trives best i blokk eller på veggen

La meg slippe å ligge sammen med stekespader, kakekniver, hvitløkspresser og sausøser. Jeg skal helst ikke være borti noen andre eller andre metallgjenstander. Jeg trives best i en knivblokk eller på en knivmagnet på veggen. Da blir ikke knivbladet skadet.

Det går eventuelt an å bruke innlegg i skuff, egnet for kniver.

Les også om knivblokkene som tar knekken på bakterier

Sliping hver dag

Ikke kvie deg for å slipe meg. Det er ikke vanskelig. Alle kjøkkenkniver skal slipes med jevne mellomrom, og gjerne hver gang de brukes. Slik sliper du stålkniver:

  • Fukt kniven før du starter.
  • Hold kniven i cirka 15-20 graders vinkel mot slipestålet. Dra kniven med eggen fra deg og ut til siden, så stålet får vært i kontakt med hele knivveggen.
  • Gjenta på den andre siden. Fortsett til kniven er skarp. Gjør du dette hyppig nok, trengs det bare noen få drag på hver side.
  • Det er forskjell på hardt og bløtt stål. Hardt stål gir skarpere kniver, som holder seg skarpe lenger. De med bløtt stål må slipes oftere, da de ikke blir like skarpe.
Ikke bruk stålbryne for å slipe de andre vennene mine, keramiske kniver: Keramikk er mye hardere enn stål og sliping med stålbryne kan ødelegge kniven. Det er bare diamant som er hardere en keramikk og derfor skal det kun benyttes diamantsliping. Men husk, det trenger du ikke å gjøre på mange år.

Takk for oppmerksomheten, nå ser jeg fram til å bli behandlet bedre!

Kilde: Tilbords.no, Mattilsynet.no, Vg.no, kjokkenkniver.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer