Nei, ikke her! Den norske juleakevitten bør stå på benken, før den får et lite opphold i kjøleskapet. Foto: Per Ervland
Nei, ikke her! Den norske juleakevitten bør stå på benken, før den får et lite opphold i kjøleskapet. Foto: Per ErvlandVis mer

Ikke legg akevitten i fryseren

For kald serveringstemperatur ødelegger den gode aromaen.

Tradisjonsrik norsk julemat krever sin akevitt. Det gjør den tunge, men gode, maten hakket mer fordøyelig.

Noen hundre år under svensk og dansk styre har imidlertid lagt en liten demper på opplevelsen av den norske akevitten. For ifølge Halvor Heuch, skal ikke akevitten være kald, snarere tvert imot:

– Serverer du akevitten for kald mister du mye av den gode aromaen og smaken, sier Heuch til DinSide. Dette gjelder spesielt fatmodnede akevitter.

Juleakevitten bør holde 17-18 grader, ifølge akevittnestor Halvor Heuch i Arcus. Foto: Elisabeth Dalseg
Juleakevitten bør holde 17-18 grader, ifølge akevittnestor Halvor Heuch i Arcus. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Heuch er sivilingeniør og arbeider som produktutviklingssjef i Arcus. Han er spesielt kjent som destillatør av akevitt, og står blant annet bak de ulike Gilde-akevittene, og han er ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats «for norsk matkultur og akevitt-tradisjon».

Øl til akevitten? Ikke glem at flaskeøl må stå, ikke ligge, i kjøleskapet.

God, gammeldags romtemperatur

«– Når noen spør meg hvilken akevitt de skal kjøpe, om de bare skal kjøpe én, pleier jeg å spørre dem om hvilken vin de drikker til alt.Halvor Heuch»


Skal du servere akevitt, er det romtemperatur som gjelder for de aller fleste fatmodnede norske akevittene. Men ikke den romtemperaturen vi er vant til i dag.

– Når vi snakker om romtemperatur er det gjerne god, gammeldags romtemperatur som gjelder, 17-18 grader, sier Heuch.

Er du blant dem som synes at du har mer enn nok kjøkkenutstyr, og ikke ønsker å investere i et vintermometer, har han en grei huskeregel som kan hjelpe deg å finne riktig serveringstemperatur:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– La akevitten stå på benken eller i et skap - og så setter du den inn i kjøleskapet en halvtime før du skal servere den, sier Heuch.

Dette er ikke helt ulikt sommelier Ken Canaiolo Engebretsens huskeregel for rødvin.

Kjellertemperatur

Svensk akevitt serveres helst kjellertemperert; forteller Eric Berntson i Snalleröds. Foto: HÅKAN SANDBRING/SYDPOL.COM/SANDBRING.SE
Svensk akevitt serveres helst kjellertemperert; forteller Eric Berntson i Snalleröds. Foto: HÅKAN SANDBRING/SYDPOL.COM/SANDBRING.SE Vis mer


Heuchs temperaturanvisninger er for de norske fatmodnede akevittene. Det er imidlertid mange som foretrekker de svenske eller danske akevittypene, som gjerne er litt lysere og enklere på smak. Og her er det andre temperaturregler som gjelder:

– Vi pleier å si at akevitt skal serveres kjellersvalt. Rundt åtte grader, sier Eric Berntson i det svenske økologiske destilleriet Snälleröds.

Det er imidlertid ikke alle som har kjeller - og til dem har Berntson følgende råd:

– Sett akevitten i kjøleskapet, og så heller du i glass som har stått i vanlig romtemperatur - og temperaturen vil raskt stige til åtte grader.

Han forteller at de drikker akevitten romtemperert når de smaker seg frem til de ulike akevittblandingene, for å få frem smaken ekstra godt, men at de serverer den avkjølt til mat.

Tips: Blir øl og akevitt litt mye? Prøv mormortrikset; drikk lettøl eller alkoholfri øl når du drikker akevitt, så er det lettere å ha kontroll.

Se også vår store test av juleøl