Ikke la vinteren ødelegge gulvet

Lei av slaps og kulde? Parketten din er ikke så glad i vinteren den heller.

IKKE DRA MED VINTEREN INN: Smeltet snø og grus kan skade parketten. Foto: Anne Ross Solberg
IKKE DRA MED VINTEREN INN: Smeltet snø og grus kan skade parketten. Foto: Anne Ross Solberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tregulv liker hverken vannsøl, salt, grus eller tørr luft. Vil du være snill mot parketten din nå på vinterstid?

Da bør du passe på å beskytte gulvet i entreen og senke innetemperaturen, råder ekspertene.

Les også: Ikke sett møbler mot ytterveggen på soverommet

Tørr luft på vinterstid

Om vinteren blir inneklimaet tørrere, og parkett trives ikke i altfor tørr luft, forteller seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk John Lundesgaard:

– Det meste av parkett som selges i Norge er produsert for det mellomeuropeiske markedet, og er ikke nødvendigvis optimalt for norske vintre.

Parkettprodusentene anbefaler en såkalt «RF» (relativ luftfuktighet) på mellom 30 og 60 prosent, men om vinteren er luftfuktigheten i norske hjem ofte på under 20 prosent, og kan også falle under ti prosent.

Heltre mest utsatt

Når luften blir tørrere kan det bli sprekkdannelser mellom parkettbordene, ettersom bordene trekker seg sammen og blir smalere, kortere og tynnere.

Ifølge Lundesgaard er heltreparkett med brede bord mer utsatt for sprekkdannelse enn såkalt lamellparkett, fordi sistnevnte består av tre lag som er limt sammen med spiler på tvers.

Gulvvarmeanlegg kan øke risikoen for uttørking, advarer Lundegaard:

- Gulvvarme kan utgjøre en større belastning for parketten enn for eksempel oppvarming gjennom panelovner, fordi overflatetemperaturen i parketten kan komme opp i 26-27 grader. Legger du et teppe over et oppvarmet gulv øker dette overflatetemperaturen ytterligere.

Les mer: Heltregulv

- Kjøp tøfler, råder Jon Lundesgaard,  seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk. Foto: Sintef.no
- Kjøp tøfler, råder Jon Lundesgaard, seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk. Foto: Sintef.no Vis mer


Løsning: Kjøp tøfler!

En luftfukter kan være en løsning, men man skal også være forsiktig med å heve fuktighetsnivået for mye, sier Lundesgaard. For høy luftfuktighet kan føre til kondens eller i verste fall muggproblemer. Vanlige gjøremål som klesvask, dusjing og matlaging tilfører også fukt, og det kan være lurt å måle luftfuktigheten før man eventuelt går til anskaffelse av en luftfukter.

Hva kan man så gjøre for å beskytte parketten mot for lav luftfuktighet i vinterhalvåret? Rådet fra Lundesgaard er klart:

– Senk innetemperaturen og kjøp tøfler!

I Norge liker vi å ha det varmt og godt innomhus, og mange av oss forventer å kunne gå rundt i T-skjorte året rundt, uansett utetemperatur. Men skrur du opp varmen for mye vil det altså kunne gå utover parketten din.

Snø, grus og salt kan skade gulvet

Å sette vinterstøvler fulle av snø og grus rett på parketten i entreen er ikke noe sjakktrekk.

– Uansett hvordan parketten har blitt behandlet, er den ømfintlig for vann og grus, sier serviceansvarlig i Gulvspesialisten Kjell Ove Knutsen.

Hvis parketten blir utsatt for mye vann over en tidsperiode, vil det trenge vann ned i skjøtene og inn i treet ettersom endene som regel ikke er behandlet med lakk.

– Dette kan føre kan føre til vannskader i form av misfarging av treet eller til og med krakelering av lakken, forteller Knutsen.

Slik misfarging er spesielt synlig på lyse tresorter som ask, furu og bjørk, sier Jon Lundesgaard.

Sand og grus under skoene kan også lage små sår i overflaten som gjør at vannet lettere trenger inn, i tillegg til at det kan bli stygge riper.

– Om du har oljet parkett kan gulvet beskyttes ytterligere med en hardvoksolje som lager en vannavstøtende hinne. Man kan eventuelt også legge ett tynt strøk lakk i skjøtene på lakkert parkett for å beskytte ytterligere, sier Knutsen. Det beste du kan gjøre for parketten din er imidlertid å ta grep for å holde det unna vannsøl og grus.

Løsning: Hold vinterstøvlene unna gulvet

Det finnes flere måter å beskytte parketten din mot vinterstøvler fulle av snø, salt og grus:

  • Om du har anledning til det, sett skoene utenfor døren.
  • Ha skobørste og dørmatte, og bruk dem.
  • Legg matter eller ryer i entreen, eller eventuelt aviser som støvlene kan renne av seg på.
  • Hvis skohyllen har sprinkler, legg et brett under som tømmes for vann når det blir fullt. Skaff deg eventuelt et støvelbrett.
  • Sett støvlene på tette skohyller eller i skoskap.
  • Tørk opp eventuelt vannsøl sporenstreks med en tørr mopp.
Les også: Din Sides store gulvguide