DSB advarer mot useriøst salg av røykvarslere. Foto: Colourbox.com
DSB advarer mot useriøst salg av røykvarslere. Foto: Colourbox.comVis mer

Ikke la selgerne lure deg

Røykvarslere tåler mer enn fem års drift.

Har du blitt oppringt av telefonselgere som har advart deg mot gamle røykvarslere? Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har blitt kontaktet av flere som har opplevd dette i det siste.

Les også: 1 av 4 hytter uten røykvarsler

Telefonselgerne har oppgitt at de samarbeider med DSB, og har kommet med informasjon om at røykvarslere som er eldre enn fem år må byttes ut.

DSB påpeker at dette ikke er korrekt. Røykvarslere har begrenset levetid, men det er ingen maksgrense på fem år. De bør imidlertid testes regelmessig og vedlikeholdes. Batteriene bør byttes hvert år. Røykvarslere skal enten være CE-merket med henvisning til NS-EN 14604 (europeisk produktstandard) eller være merket med DSB 235 pluss et tre- eller firesifret nummer.

Les mer: Røykvarslere ute av kontroll

DSB samarbeider forøvrig heller ikke med private aktører i brannvernmarkedet, så telefonselgere som sier de har et samarbeid med direktoratet, forteller ikke sannheten.

Hvilken varsler bør du ha?

IF sa i forbindelse med en undersøkelse i 2006 at det aller beste er en varsler med både ionisk og optisk system. Ioniske varslere reagerer ikke på ulmebranner, men reagerer raskere på åpen ild. Forskjellen på reaksjonstiden er imidlertid så minimal at hvis alternativet er å skulle velge en type røykvarsler, så er den optiske bedre.

Det er mulig å lese på baksiden av røykvarsleren hvilken type man har. Radioaktiv merking betyr at varsleren er ionisk, skriver IF.

Les også: Stearinlys og peiskos: Hvordan unngå brann?