Ikke la dette bli bråk

Du har vel hørt om 4-meters grensa?

Akkurat nå renner norske hager over av vårkåte nordmenn som skal friske opp uteområdene sine, og i nabolaget vårt settes det nå opp uthus og lekestuer til den store gullmedaljen. Men før du går bananas er det kanskje greit å vite hva du kan gjøre uten å søke?

Mindre tiltak er fritatt

For å unngå unødvendig skjemavelde er det heldigvis flere tiltak du kan sette igang uten å måtte søke til det offentlige, eller be om tillatelse fra naboen. Husk likevel at når det gjelder unntak fra hovedregelen er det alltid betingelser som MÅ være oppfylt. Og som alltid: Det er du som setter i gang tiltaket som står ansvarlig for at du har ditt på det tørre.

Disse lekestuene og redskapsbodene er fritatt

Grunnforutsetningen er at det gjelder eiendom regulert til byggeområde, og bygningen må heller ikke brukes til varig opphold for personer. Hadde du planer om å leie ut lekestua kan du altså bare glemme det...

I tillegg er det en del fysiske begrensninger: Maks. areal må ikke overstige 15 m2 BTA (bruttoareal), maks. gesimshøyde = 2,5 meter, maks mønehøyde = 3,0 meter, og minimum avstand til annen bygning = 1,0 meter.

I tillegg er det lett å glemme 4-meters grensen: For uansett om alle de øvrige vilkårene er oppfylt må nemlig lekestua eller uteboden stå minimum 4 meter fra nabogrensen, og her er det mange som synder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er 4-meters grensen absolutt?

Neida, det er mulig å sette lekestua rett inntil nabogrensen, men da kan du ikke lenger sette den opp uten å gå veien om offentlig saksbehandling. I praksis betyr det at naboen må varsles og må gi sitt skriftlige samtykke, og kommunen kan vurdere tiltakets plassering.

Er du smart innhenter du altså et skriftlig samtykke fra naboen før du setter igang, det letter ikke bare prosessen - sjansen for at du fortsatt blir på talefot med naboen resten av sommeren øker også dramatisk.

NB: Alle vilkårene finner du her, og i bildeserien under ser du eksempler på noen lekestuer og redskapsboder som er til salgs akkurat nå.

Faksimile fra kundeavis 03.05.2009 - 10.05.2009 Bauhaus
Foto: Maxbo.no
Maxbo har kampanjetilbud på akkurat denne redskapsboden nå, Smart 2, til 6.990 kroner - frem til 16. mai. Foto: maxbo.no
Tilbud denne uken fra Smart Club. Foto: Smart Club.
I morgen, lørdag 9. mai har Maxbo tilbud på denne dukkestuen. Foto: Maxbo.no
Lite skjul fra Coop Obs! Bygg, til 5.490 kroner. Merk at Coop Obs! Bygg har ikke har standardsortiment og at tilbudene derfor kan variere fra butikk til butikk. Denne er fra kundeavisen for Lillestrøm. Foto: Coop Obs