Ikke la deg lure av gavekort!

TILGIFT: Kjøp bolig, få gavekort. Fristende? Ja. Lovlig markedsføring? Nei. Slike tilbudspremier er siste skrik i markedsføring og forbrukerne biter på. Forbrukerombudet har sett seg lei av bruken av tilgift.

Bruk 2 millioner, få 30.000

I boligprosjektet Domkirkeplass 2b kan du kjøpe "lekre leiligheter i Bergen sentrum". På prosjektets nettsider står det videre:

"Leilighetene blir levert med integrerte hvitevarer - komfyr oppvaskmaskin og kjøleskap i børstet stål. I tillegg til dette får man en utstyrspakke til en verdi av 30.000 kroner. - mange spennende varer å velge mellom."

Dette etterfulgt av en lenke til mer informasjon om disse varene. Det dreier seg om et gavekort på 15.000 kroner på Living og varer for 15.000 kroner fra elprice.no.

Faksimile fra 
Domkirkeplass 2b nettsider.
Faksimile fra
Domkirkeplass 2b nettsider.
Vis mer

Ikke la deg lure av gavekort!

  1. Se skjermdumper av lokketilbudene


Prisen på leilighetene må vi lete litt mer for å finne. Leilighetene som er i størrelse 23 til 62 kvadratmeter koster fra cirka 1,7 til 2,9 millioner.

Det vil si hele 72.000 kroner kvadratmeteren for den minste leiligheten og 48.000 kroner for den største.

Kjøper betaler

- Det er jo ikke noen tvil om at det, i de aller fleste tilfellene, er kundene som betaler for dette, sier Jo Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet til DinSide.

DinSide Bolig har tidligere skrevet om
boligutbyggere som bryter markedsføringslovens paragraf om tilgift
. Markedsføringsloven er for tiden under revisjon, men fortsatt gjelder forbudet mot tilgift (se faktaboks).

- Per i dag er det ikke lov å tilby tilgift, sier Jo Gjedrem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjedrem viser til en tidligere dom hvor det blir slått fast at bøker og bokhyller ikke regnes for å ha en kjøpsmessig sammenheng.

Fraskriver seg ansvar


Eiendomsmegler for prosjektet, Notar, har følgende kommentar:

- Jeg er ikke enig. Her har vi solgt en pakke for en utbygger, og om vi har spørsmål om pakken får du ta det med utbygger. Utover det har vi ingen kommentar, sier Bjørn Kristiansen, kommunikasjonsrådgiver for Notar.

DinSide: En megler skal ivareta både kjøpers og selgers rettigheter. Synes du at dere som megler har ivaretatt kjøpers rettigheter i dette tilfellet?

- Utover det jeg allerede har sagt, har vi ingen kommentar, sier Kristiansen.

Ny markedsføringslov

Som nevnt over er markedsføringsloven for tiden under revisjon.

- Forbudet mot tilgift er jo en av de tingene som er oppe i forbindelse med revurdering av markedsføringsloven, sier Gjedrem.

Det er foreslått tre alternativer til dagens paragraf om tilgift.

Alternativ 1 er at den faller bort.
Alternativ 2 innebærer nærmere informasjonskrav, og at vilkår for tilbud og ytelsens pris skal presenteres hver for seg.

Forbrukerombudet støtter ingen av disse.

Alternativ 3, som Forbrukerombudet støtter, er at det skal gå tydeligere frem hva tilgift innebærer.

- Vi mener at man ikke bør ramme bagatellmessige tilfeller, der forbrukeren ikke synes at man bør gripe inn, sier Gjedrem. Samtidig er det viktig å presisere formuleringen, slik at det er lettere å slå ned på dem som bryter loven.

Som eksempel trekker han frem at dette vil kunne bety at en kan få rabatt på bokhyller når man kjøper bøker - men at det "ikke åpenbart er en kjøpsmessig sammenheng mellom å kjøpe scooter og leilighet".

Kjøspsykologi

Men er egentlig tilgiften så ille? Ja, fordii gleden av å få noe gratis, eller billig, kan for mange bety så mye at en ser mindre på hvor mye man betaler for det man egentlig skal ha, sa trendinformatør Lisbeth Larsen om den psykologiske effekten av tilgift.

- Det er jo sånn at vi bruker gladelig flere hundre kroner på et produkt på parfymeriet, men hva er det vi egentlig vil ha? Sier Larsen retorisk.

- Jo, det vi virkelig vil ha, det vi står og tripper og venter på, er at ekspeditøren skal åpne skuffen, den med gratisprøver du vet, og slippe et par små prøver i posen.

At vi lar dette være med på å bestemme hvor vi bruker et par hundrelapper er ikke bra. At vi lar slike prøver, fordeler, goodies - kall det hva du vil (tilgift?) - være med på å bestemme hvilken bolig vi skal bruke 3 millioner på, synes vi er langt verre. Hva synes du?