Ikke kjøp hagemøbler her!

Den norske møbelkjeden Hødnebø topper listen over Regnskogfondets miljøverstinger 2007.

Hagemøbler i regnskogtømmer florerer i norske møbelbutikker og hagesentra. Hvert år undersøker Regnskogfondet utvalget i butikkene, og kommer med sin anbefaling til hvor og hva du ikke bør - eller bør - handle.

Se årets hagemøbler: Hot i hagen!

Verstingliste

Øverst på Regnskogsfondets verstingliste står den eksklusive møbelkjeden Hødnebø. De selger møbler laget av teak fra Burma og regnskogs-treet nyatoh.

Med så mange fine møbler i furu, plast - og kunstfiber er det ingen grunn til å velge møbler av regnskogtømmer. Her er politisk korrekte og miljøvennlige møbler fra Ikea. Foto: IKEA
Med så mange fine møbler i furu, plast - og kunstfiber er det ingen grunn til å velge møbler av regnskogtømmer. Her er politisk korrekte og miljøvennlige møbler fra Ikea. Foto: IKEA Vis mer

- Vi er små aktører på hagemøbler, og selger
relativt lite av det, så dette synes jeg høres rart ut, sier markedssjef i Hødnebø, Nina Hellstenius Hødnebø, og legger til: Vi driver stort sett med innendørsinnredning, dette står for en veldig liten del av vår omsetning. Da må de andre selge minimalt.

En liten del av skylden bør imidlertid kanskje forbrukerne ta. - Vi tar inn de produktene som markedet etterspør, sier Hødnebø. Blant dem finner vi Skagerrak Denmarks produkter, som er en veldig populær produsent.

Skammelig!

Leder i Regnskogsfondet Lars Løvold ønsker å rette søkelyset spesielt mot de mer eksklusive møbelforhandlerne denne gangen. Hødnebø (15 utsalg spredt omkring i Norge, deriblant i alle landets største byer) er en av få som fremdeles selger hagemøbler laget av tropisk tre fra militærdiktaturet Burma.

- Det er skammelig at norske butikker ikke vil ta ansvar for å redde regnskogen, sier Løvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre som topper Regnskogsfondets verstingliste for hagemøbler er Ballerud Hagesenter i Bærum, Skattekammeret i Oslo og Albert Bøe i Larvik.

De vanligste tresortene du bør unngå er teak, akasie og eukalyptus.

Søte og rimelige sommermøbler fra Ikea i akasie får Regnskogsfondet til å kvesse klørene. Den svenske møbelgiganten er imidlertid ikke blant de aller verste mijøsynderne. Foto: Ikea
Søte og rimelige sommermøbler fra Ikea i akasie får Regnskogsfondet til å kvesse klørene. Den svenske møbelgiganten er imidlertid ikke blant de aller verste mijøsynderne. Foto: Ikea Vis mer


I tillegg til verstinglisten, bør du holde deg unna følgende møbler fra følgende leverandører:

 • A-møbler: selger møbler i teak og akasie fra plantasjer
 • Bauhaus: selger møbler i teak og hardwood
 • Bohus: selger møbler i teak
 • Coop: selger møbler i eucalyptus
 • IKEA: selger møbler i akasie
 • Jysk: selger møbler i teak fra plantasjer i Afrika og hardwood fra Brasil og Vietnam
 • Plantasjen: selger møbler i teak fra plantasjer i Indonesia og hardwood/eucalyptus
 • Skeidar: selger møbler i teak fra Sør-Amerika
 • Smart Club: selger møbler i teak, eucalyptus og akasie fra Vietnam og Costa Rica
 • Byggevarehusene har skjerpet seg

  Regnskogsfondet går hagemøbelleverandørene jevnlig i sømmene. Også i fjor publiserte de en liste over hvem og hva man bør holde kredittkortene sine unna. - På hagemøbler har det dessverre ikke skjedd noe positivt det siste året, men vi ser at kampanjene våre virker, sier kampanjeleder i Regnskogsfondet, Nils Hermann Ranum til DinSide.no.

  Han forteller at Regnskogsfondet tidligere har hatt fokus på andre typer varer som, parkett og båter.

  - Det som er tydelig er at på både båter og byggevarer har vi fått ganske gode resultater. Men dessverre viser det seg at hagemøbelprodusentene "glemmer" miljøperspektivet når vi ikke maser på dem, sier Ranum.


  Spesielt byggevarekjedene har hatt en grundig opprenskning de siste årene. Ranum trekker frem Byggmakker, Maxbo og Montér som gode eksempler. - De har tatt bort alle varer av regnskog fra sitt standardsortiment, og har en policy på å unngå regnskogsparkett, sier Ranum. - Det finnes fortsatt noe i enkeltbutikker, men kjedepolicyen er at man skal unngå dette.

  Her er årets utgave av Regnskogsfondets forbrukerguide.

  Illustrasjon på forsiden er gjengitt med tillatelse fra Regnskogsfondet