Møbler i teak er pent, men er det verdt det? Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Møbler i teak er pent, men er det verdt det? Foto: Frode Larsen/Ifi.noVis mer

Ikke kjøp disse hagemøblene

Til tross for at vi vet bedre, selges det fortsatt mye hagemøbler av tropisk tømmer.

«De aller fleste som selger hagemøbler har alternativer til tropisk tre, for eksempel furu, ask, rotting eller andre materialer.Regnskogsfondet»


Skal du ha nye hagemøbler i år?

- Ditt valg gjør en forskjell! Unngå hagemøbler laget av tropisk tre, er oppfordringen fra Regnskogfondets hagemøbelguide.

Regnskog på kjøkkenet: HTH er verst i klassen

Nye møbler?

Mange har brukt de første vårhelgene til å finne frem utemøbler, og gjøre dem klar for sommersesongen, men det er ikke til å komme forbi at uansett hvor flink man er til å vedlikeholde dem, så kommer tiden ubønnhørlig da de må skiftes ut.

De fleste har fått med seg at man ikke bør kjøpe møbler laget av regnskogtømmer. Men i butikken sier de med et betryggende smil: Det er ikke regnskog, det er plantasjetømmer. Og da er det vel greit?


- Tømmerplantasjer skaper store problemer for miljø og mennesker. Hagemøbler av plantasjetre er derfor ikke et godt miljøalternativ, så styr unna disse, advarer Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet i en pressemelding.

De fleste av de store hagemøbelforhandlerne selger hagemøbler laget av tropisk tre, hovedsaklig fra plantasjer. Det gjelder blant annet Plantasjen, Living, Jysk, IKEA, Hødnebø og Bauhaus.

Mye regnskog hogges for å gi plass til plantasjer. Dette skaper ofte store lokale miljøproblemer og konflikter med lokalbefolkningen. Det verdifulle mangfoldet av plante- og dyrearter som finnes i regnskogen går tapt, og lokalbefolkningen mister tilgang på naturressursene de er avhengige av til mat og materialer.

Også av klimahensyn bør møbler av tropisk tømmer unngås. Når regnskogen ødelegges for å gi plass til treplantasjer, medfører dette store klimagassutslipp. Avskoging i tropene står for 15 til 20 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene.
Noen lyspunkter

I forberedelsene til årets hagemøbelguide har Regnskogfondet sjekket norske butikker, for å se hvilke som selger hagemøbler av tropisk tre.

Slik innreder du uterommet

Her kan du trygt handle

En rekke kjeder har tatt oppfordringen fra Rengskogfondet, og selger ikke hagemøbler av tropisk tre. Så du kan handle hagemøbler med god samvittighet fra: Bohus, Byggmakker, Bygger'n, Maxbo og Montér.

Coop, Hageland og Skeidar har ingen møbler i tropisk tre i årets sortiment, men kan ha igjen rester fra tidligere år.

- Vi oppfordrer alle forhandlerne til å lære av Bohus og Skeidar, og kutte ut miljøskadelig og uetisk tropisk tømmer. Mange ser ut til å tro at plantasjetømmer er greit, men har liten kunnskap om opprinnelsen til tremøblene de selger, og konsekvensene produksjonen har. Det beste og enkleste er å si nei til alt tropisk tømmer, sier Ranum.

Sjekk godt hvis du handler her

Til tross fra positive opplevelser hos forhandlerne over, er det mange som fortsetter å selge hagemøbler av tropisk tre. Disse er: