Brannmenn er ikke selgere, forteller Ida Løfsgaard Kojedahl i Brann- og redningsetaten i Oslo Kommune.  Foto: OBRE
Brannmenn er ikke selgere, forteller Ida Løfsgaard Kojedahl i Brann- og redningsetaten i Oslo Kommune. Foto: OBREVis mer

– Ikke kjøp branntepper av brannmenn

Brann- og redningsetaten selger ikke brannvernutstyr.

– Torshov: "falske brannmenn" selger branntepper. Ifølge OBRE er dette ikke deres folk. Politiet leter etter selgerne. Ikke kjøp tepper, skriver Oslopolitiets operasjonssentral, @oslopolitiops, på Twitter i går.

Dette er ikke et enestående tilfelle. For hverken brannmenn eller andre fra Brann- og redningsetaten selger brannvernutstuyr forteller Ida Løfsgaard Kojedahl, informasjonssjef i OBRE, Brann- og redningsetaten i Oslo Kommune.

– Vi får av og til tilbakemeldinger fra publikum at det er noen som går rundt og selger brannvernutstyr og utgir seg for å være fra oss, sier Løfsgaard Kojedahl til DinSide, og presiserer: Vi selger ikke noe brannvernutstyr.

Visste du at du har to ukers angrefrist når du kjøper varer på døren?

Svindel eller tyveri?

Sørg for at utstyret er i orden, men ikke kjøp det på døren. Foto: Per Ervland
Sørg for at utstyret er i orden, men ikke kjøp det på døren. Foto: Per Ervland Vis mer


Det er to årsaker til at du bør være skeptisk til de falske brannmennene. For det første, når de ikke forteller sannheten om hvem de er - forteller de sannheten om varene de selger?

Ifølge Løfsgaard Kojedahl er i hovedsak alt brannsikringsutstyr CE- merket, noe som betyr at produktet har gjennomgått en rekke tester, samt at det er i samsvar med europeisk standard. Det finnes en rekke krav for å vedlikeholde brannsikringsutstyr, og dette er alle forhandlerne forpliktet til å sette seg inn i. For eksempel skal et brannslukningsapparat leveres til kontroll hvert femte år. Du finner godkjente servicestederher.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om krav til brannslukkeapparater og røykvarslere på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Vi anbefaler fagbutikker og ser at en god del forsikringsselskaper også har sine egne sikkerhetsbutikker. Kontakt disse, da er du sikker på å få god veiledning og ikke minst godkjente produkter, sier Løfsgaard Kojedahl.

Du får kjøpt brannslukningsutystyr hos de fleste jernvarehandlere, samt det vi i redaksjonen kaller mekkebutikker, som Clas Ohlson, Jula, Biltema et cetera. Det finnes også flere nettbutikker som spesialiserer seg på ulikt sikkerhetsutstyr, og en rekke forsikringsselskap selger også dette.

Les også: Skumapparater er for dårlige - velg pulver.

– Ikke slipp dem inn!

Enda verre er det kanskje at det ikke er salget som er hoveformålet til enkelte av de falske brannmennene. Det de egentlig vil, er å komme inn i boligen din. Og rådet fra politiet er klart: Ikke slipp dem inn.

Fungerende politioverbetjent ved Sentrum Politistasjon i Oslo Kari Rykhus, har tidligere sagt til DinSide at tyver blir stadig mer oppfinnsomme når det gjelder å komme seg inn i boliger for å stjele. Noen selger billige tepper, andre vil lese av strømmen.

Heldigvis er resultatet som oftest tyveri, og ikke ran. På bunnlinjen er dette like uheldig, men selve situasjonen er ikke nødvendigvis like skremmende og brutal.

Sleipe dørselgere: Slik lurer de deg