Ikke kjøp bolig nå

Høye priser gjør det direkte ulønnsomt å eie, mener Forbrukerrapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Basert på 11 identiske, eller i hvert fall tilnærmet like boliger i samme strøk, som både er til salgs og til leie, konkluderer Forbrukerrapporten med at det nå er ulønnsomt å eie bolig.

- Basert på de få boligene vi har funnet, som både er på salgs- og leiemarkedet, ser det ut som om økonomenes teori stemmer rimelig bra. Boligsøkende må regne med at det svir omtrent like mye i lommeboka å flytte inn i en sentrumsnær storbyleilighet, enten den kjøpes eller leies.

Tallene viser at det i dagens marked jevnt over er litt dyrere å kjøpe leilighet enn å leie, skriver Forbrukerrapporten i dagens undersøkelse.

Boligprisen er nå så høye, at det på kort sikt er billigere å leie. Illustrasjon: Per Ervland
Boligprisen er nå så høye, at det på kort sikt er billigere å leie. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Resultatene stemmer overens med våre egne fra juli i år, da vi konkluderte med at det nå er lite lønnsomt med kjøp for utleie, fordi leieinntektene sannsynligvis ikke vil kompensere for en investors kostnader og avkastningskrav ved objektet.

Men på lengre sikt, er det flere faktorer som kommer inn:

- Selv om det i dagens marked ofte er billigere å leie enn å eie, er det flere forhold som må vurderes, peker Forbrukerrapporten på.

Skatt og tid:

Undersøkelsen har ikke tatt fordelene av redusert formuesskatt i betraktning - en fordel som gjelder alle som på en eller annen måte er i posisjon for formuesskatt.

- Det norske skattesystemet gjør det gunstig å putte det man måtte ha av penger i bolig. Lav likningstakst i kombinasjon med lån, gjør at formuen og dermed formuesskatten krymper til null, skriver Forbrukerrapporten, noe som også samsvarer med våre tidligere observasjoner.

Les: Skatt driver boligprisene opp

En annen potensiell gevinst av å eie - mulig verdiøkning på investeringen - er heller ikke tatt med i betraktningen. Sammenlikningen tar bare for seg kostnadene ved de ulike alternativene.

Beregn selv- eie eller leie DIN bolig?

Ulempen ved å eie er at inngangsbilletten er dyr. I tillegg til renter og gebyrer kommer dokumentavgift og tinglysingsgebyrer.

- Skal man bo kortere enn cirka tre år et sted, vil det lønne seg å leie fremfor å eie, sier førsteamanuensis Knut Boye ved Norges Handelshøyskole til Forbrukerrapporten.

Hele undersøkelsen kan du lese her - hos Forbrukerportalen.no

Hva er DIN bolig verdt akkurat nå? Sjekk Boligtakstkalkulatoren!

Og hva mener vi om Forbrukerrapportens undersøkelse? Følg med på DinSide Økonomi!