<strong><b>IKKE BRUK OG KAST:</strong></b> Det er mer smak igjen i vaniljestangen selv om den er brukt én gang, ifølge Cathrine Nilsen. Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE BRUK OG KAST: Det er mer smak igjen i vaniljestangen selv om den er brukt én gang, ifølge Cathrine Nilsen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Ikke kast vaniljestangen

Gode vaniljestenger kan fint brukes flere ganger, sier landslagskonditor Cathrine Nilsen.

Publisert
Sist oppdatert

Bake med vanilje? De fleste bakverk oppgir vaniljesukker eller vaniljeessens, og du kan velge mellom kunstig og naturlig aroma, i pulverisert sukker- eller flytende form, men det beste resultatet får du med en vaniljestang.

Det koster. Men visste du at vaniljestangen kan brukes flere ganger?

- En god vaniljestang kan fint brukes igjen og igjen, to-tre ganger, sier landslagskonditor Cathrine Nilsen til Dinside.

- Uansett hvor godt du renser den, vil det fortsatt sitte igjen noen frø inni stangen som gir fin smak til baksten.

Tidlig ute med julekakene? Slik holder de seg best, lengst mulig

Slik gjør du

<strong><b>FRØ:</strong></b> Mesteparten av smaken sitter i frøene inne i vaniljestangen, men du kan også få mye smak ut av stangen etter at frøene er brukt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FRØ: Mesteparten av smaken sitter i frøene inne i vaniljestangen, men du kan også få mye smak ut av stangen etter at frøene er brukt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva du gjør, er litt avhengig av hvordan du bruker vaniljestangen. Dersom du kun skal bruke frøene, pakker du bare stangen inn i plast og legger den til side til neste gang.

Andre oppskrifter ber deg om å bruke stangen, for eksempel om du skal lage panna cotta. Da skal du skrape ut frøene og ha både dem - og stangen - i fløteblandingen når du koker opp.

Når du er ferdig, skyller du bare godt av stangen, så ikke melken blir blir sur, før du pakker den inn.

- Den brukte vaniljestangen kan fint ligge på benken - eller i kjøleskapet i en ukes tid, sier Nilsen. Er det lenge til du skal bake, kan du også fryse den.

Neste gang du skal lage panna cotta eller vaniljekrem, har du bare stangen i blandingen og koker den inn.

Slik renser du vanilje:

 


Få bedre teknikk på kjøkkenet med våre smarte kjøkkentriks

Siste krampetrekning

Når du har kokt ut stangen et par ganger, skulle man kanskje tro det ikke var mer smak i den. Det er det.

Skyll godt av stangen igjen, og legg den på benken til den er helt tørr (et par dager).

- Brekk stangen i to-tre biter, og ha den i en food processor med litt melis, så har du hjemmelaget vaniljesukker, sier Nilsen.

Du kan gjøre det samme med sukker. Det vil da bli litt finere enn vanlig sukker, fordi det blir malt. Stopper du food processoren før sukkeret blir så fint malt at det er melis, sitter du igjen med noe som i engelske og amerikanske oppskrifter kalles for confectioners sugar.

Dette egner seg fint til bruk i makroner eller marengs.

Den aller enkleste varianten av gjenbruk, er å sette den tørkete vaniljestangen ned i et tett glass eller boks, for eksempel et Norgesglass. Fyll på med sukker - men ikke helt til toppen. Rist på glasset med jevne mellomrom, og sukkeret vil få en fin og lett vaniljearoma.

- Tørkete vaniljestenger er også fin pynt på desserter, sier Nilsen.

Skjær stangen i fine, fine strimler, som du danderer på kakestykket eller puddingen.

Det er viktig at de er tynne nok, ellers vil det bli alt for hardt å tygge på. Her er det heller ingen krise om stangen ikke er helt gjennomtørr. Det egner seg for eksempel perfekt til pynt på panna cotta om du har laget dem klar dagen før, og lar stangen ligge til tørk på kjøkkenbenken.

Visste du at ... «aroma» i matvarer med vaniljesmak kan stamme fra råttent tømmer eller sekret fra beverrumper?

Forskjell på vaniljestenger

<strong><b>GOD KVALITET:</strong></b> Denne tykke og gode vaniljestangen kan fint brukes flere ganger.  Foto: ELISABETH DALSEG
GOD KVALITET: Denne tykke og gode vaniljestangen kan fint brukes flere ganger. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er heller ikke likegyldig hvilken vaniljestang du velger, skal vi tro landslagskonditoren.

Gode kvalitetsstenger kan fint brukes tre ganger, mens de stengene du finner i krydderhyllene i vanlige dagligvarebutikker stort sett har gitt fra seg all aroma etter to ganger.

Hvor får man fatt i de gode vaniljestengene?

- Jeg har funnet en som selger veldig gode vaniljestenger på Finn.no, sier Nilsen.

Vibeke Lindstad Degn-Petersen, redaktør i Mat & Venner, anbefaler å lete hos utenlandske forhandlere, og har god erfaring med å kjøpe vanilje på ebay.com.

TIPS: På ferie i eksotiske strøk? Krydder er langt rimeligere i land der de dyrkes. Prøv å se etter markeder eller butikker der de lokale handler. En vaniljestang koster 40-50 kroner i butikken her hjemme. Vi fikk med oss 50 vaniljestenger fra Bali et par år tilbake for samme sum.

Slik oppbevarer du vanilje

Vanilje oppbevarer du fint i originalinnpakningen et tørt og mørkt sted. Den smaker mer og er bedre jo lenger det er til utløpsdatoen.

- I kjøleskapet holder vaniljen i månedsvis, om den får stå i fred så lenge, sier Nilsen.

Har du som oss tatt med deg et lite lass fra ferie, kan du fint fryse dem. Pakk dem i plast, gjerne enkeltvis.

Smart tips: Flatpakk maten i fryseren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer