Ikke kast mesken

Restene etter ølbrygging kan brukes til mye.

<b>BRUK I BAKST:</b> Meskrester (til venstre) er perfekt å bruke i grov bakst, som knekkebrød. Foto: ELISABETH DALSEG
BRUK I BAKST: Meskrester (til venstre) er perfekt å bruke i grov bakst, som knekkebrød. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bitt av ølbryggebasillen? For hver tønne med øl, blir du sittende igjen med kilovis med fuktig, knust korn, også kalt mesk.

Hva gjør du med mesken? Kaster? Resirkulere? Har i komposten?

Tabbe! Mesken er perfekt å bruke i ulike bakverk, som brød, rundstykker eller knekkebrød.

Se hvordan du brygger øl

Bak med bryggerestene

KNEKKEBRØD: Butikkene selger "hjemmelagete" knekkebrød til en ublu stykkpris. Vi laget fantastiske knekkebrød av meskrester - i stedet for å kaste dem. Foto: ALL OVER PRESS
KNEKKEBRØD: Butikkene selger "hjemmelagete" knekkebrød til en ublu stykkpris. Vi laget fantastiske knekkebrød av meskrester - i stedet for å kaste dem. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Nå skal vi ikke påstå at vi er veteraner innen ølbrygging, men da Dinside brygget juleøl var det mer meskrester igjen enn vi klarte å bære (mesk er tungt!).

Vi tok med oss en god bærepose, og det var vi glad for. Mesken er nemlig god for langt mer enn å gi smak til øl. Det er en sunn og god råvare å bruke i grov bakst.

Etter å ha prøvd oss med mer eller mindre hell på en rekke ulike oppskrifter, er vår foreløpige konklusjon klar: Mesk egner seg perfekt til knekkebrød. Det kan du gjøre i blinde. Til gjærbakst må du modifisere oppskriftene litt om du ikke ønsker å ende opp med tallerkenknusere.

For selv om kornene er knust, er de ganske grove, og det gir ganske tungt brød. Det lønner seg å blande med litt ekstra lyst mel om du ønsker et fint og luftig brød.

Ferdigbrygget (eller butikkjøpt) øl? Prøv å ha det i sjokoladekaken

Slik gjør du:

MALT: Spiret korn blir til malt, og etter en runde i gryten blir det mesk.  Foto: ELISABETH DALSEG
MALT: Spiret korn blir til malt, og etter en runde i gryten blir det mesk. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


I utgangspunktet kan du ta en hvilken som helst oppskrift, og erstatte korn med mesk. Det kan lønne seg å ta utgangspunkt i oppskrifter du kjenner, og akkurat som når du baker er det ikke melet (eller mesken) du bør holde igjen på, men du kan godt være litt ekstra knepen på væsken.

For i motsetning til vanlig korn, inneholder mesken endel væske. Bruker du en oppskrift du kjenner, er det enklere å blande seg frem til riktig konsistens.

Det er egentlig ikke verre enn det.

Vi lager ofte knekkebrød på gefühlen, og gjorde som vanlig, hadde sammalt mel, ulike korn og frø, litt olivenolje, honning, salt og ørlite vann i en bolle, og rørte i mer og mer vann, til vi fikk passe konsistens.

KNEKKEBRØDDEIG: Når mesken er rørt inn, oppfører knekkebrøddeigen seg akkurat som den pleier. Foto: ELISABETH DALSEG
KNEKKEBRØDDEIG: Når mesken er rørt inn, oppfører knekkebrøddeigen seg akkurat som den pleier. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Blandingen får stå og svelle i en halvtimes tid, før vi brer den utover en stekeplate, og steker på vanlig måte.

Du kan godt tørke mesken først, for eksempel ved å bre kornene utover en stekeplate, og sette det i ovnen på lett lunk i et par timer med døren på gløtt, men det er ikke nødvendig.

Har du lyst på en nøyaktig oppskrift, kan du prøve Ølkokkens knekkebrødoppskrift.

Smaken vil selvsagt variere etter hvilken øltype du har brygget, jo mørkere mesk, jo mer voksen blir knekkebrødene på smak.

De kan selvsagt spises på vanlig måte, og av alle (alkoholen har jo ikke fått utvikle seg i ølet på det tidspunktet mesken tas ut av brygget). Knekkebrødet som var laget på restene av Dinsides mørke juleølmesk ble spist med både brunost og cottage cheese - men kom mest til sin rett med kraftigere blåmuggoster og søte marmelader.

Mer inspirasjon? Det finnes mange fine oppskrifter på nett og vi kan spesielt anbefale denne oppskriftsamlingen fra Brooklyn brewshops Spent grain chef, brukte korn-kokken.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!