En malingsskrape gjør det mye lettere å gjøre malingsrullen ren. Men du trenger ikke kjøpe et eget redskap. Foto: Ifi.no
En malingsskrape gjør det mye lettere å gjøre malingsrullen ren. Men du trenger ikke kjøpe et eget redskap. Foto: Ifi.no Vis mer

Ikke kast isskrapen selv om den er slitt

Nyttig når du pusser opp.

Publisert
Sist oppdatert

Et besøk i en malerforretning gir stadig nye a-ha-opplevelser. Produkter vi ikke visste at vi trengte, men som gjør oppussingsjobben utrolig mye lettere når vi finner dem. Produkter vi visste at vi trengte, som vi ikke visste at eksisterte. Og ikke minst produkter som er geniale, men som du ikke trenger å kjøpe, fordi du sannsynligvis allerede har noe som virker like bra.

Et eksempel er malingsskrapen. En skrape i plast, som brukes til å skrape malingen av malingsrullen før du vasker den, dersom du ønsker å vaske den før du går løs på neste maling, eller malingstype - eller lagrer den. Praktisk, men unødvendig å kjøpe. For i stedet kan du ta en gammel isskrape. For eksempel en av dem du har liggende i bilen som reserve, men som egentlig ikke virker så godt til sitt egentlige formål.

Skal du bruke malingsrullen til samme maling i morgen? Da trenger du ikke vaske den. Løsningen finner du i kjøkkenskuffen: Plastfolie.

Er det nødvendig da?

En isskrape kan gjøre nytten som malingsrullrenser. Men vær obs på at du ikke bør bruke den skrapeste kanten. Velg en i plast, eller dersom du har en som dette: bruk gummlisten, som er ekstra skånsom med fibrene i malingsrullen. Foto: Clas Ohlson
En isskrape kan gjøre nytten som malingsrullrenser. Men vær obs på at du ikke bør bruke den skrapeste kanten. Velg en i plast, eller dersom du har en som dette: bruk gummlisten, som er ekstra skånsom med fibrene i malingsrullen. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Tipset førte til lett hoderysting hos noen av kollegaene våre: – Malingsrullen bare kaster jeg, proklamerte en av våre kollegaer. – Jeg gjør det samme med penslene. De blir aldri ordentlig rene.

Selv har vi god erfaring med å vaske eller rense malingsutstyret, så lenge vi er nøye og sørger for at det blir ordentlig rent før vi pakker det bort. Gode malingsruller koster kanskje ikke så mye, men har du mange, og maler du ofte, er det bare én av ekstrautgiftene som gjør at tre av ti sprenger oppussingsbudsjettet.

Det skader heller ikke miljøet å bruke utstyr om igjen, og ikke minst, har du først kjøpt det, har du det for hånden når du trenger det: Du slipper å løpe i butikken igjen og igjen.

Når det er sagt, alle som har prøvd å vaske en malingsrulle, uansett hvor "tørr" du har rullet den, vet at det skjuler seg enorme mengder maling i fibrene. Når man står der i vasken og skyller og skyller, har det lett for at rullen ender som søppel i stedet. For fibrene synes aldri å gå tom for maling. Det er da en malingsskrape er hendig. Skrap malingen godt av, slik du ser på bildet over.

Flekkete etter oljemaling? Rene hender med utstyr fra kjøkkenskapet

Ikke fall for fristelsen til å bruke en sparkelpinne i metall. Disse kan skade fibrene i rullen, slik at resultatet neste gang blir ujevnt, og da er jo poenget borte med å ta vare på den gode rullen.

Har du ingen isskrape, kan andre flate gjenstander i plast også virke. For eksempel en stekespade i melanim, eller en kulepenn. Men vær nøye med å velge en gjenstand som ikke har alt for skarpe kanter.

Har du prøvd dette eller lignende triks? Del gjerne med andre i debatten under artikkelen. Funker kjerringrådene? Finn flere tips og knep her.

Det kommer stadig noe nytt ...

Malings- og verktøyprodusentene sitter ikke på gjerdet. Mens vi tidligere måtte slite med "fastlimte" metallokk som må brytes opp med skrujern, kommer nå mange moderne malingsbøtter med smarte lokk som tetter boksen langt bedre enn de gamle metallokkene, samtidig som den lettere lar seg åpne etter bruk. Vi har også omtalt produktnyheten som kan gjøre det enklere for amatørene å pensjonere malingsbrettet og smarte penselholdere for malingsspannet.

For to år siden guidet DinSide deg til flere smarte maleverktøy, og i sommer har vi også prøvd utstyret som kanskje gjør bruk av pensel og rull overflødig: Test av malesprøyte fra Bosch.

Overflaten avgjør: To eller tre strøk maling?

Moderne malingsproblemer

Men en ting er å få godt resultat med en gang. Etter en tid kan nye problemer oppstå. Bestanddeler i moderne maling har nylig fått skylden for heksesot, et problem som stadig flere huseiere sliter med. Tidligere i år ble en utbygger i Bergen dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning for heksesotskader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer