Foto: NEWSWIRE / DAG ØYVIND OLSEN
Foto: NEWSWIRE / DAG ØYVIND OLSEN Vis mer

Ikke kast fettet i vasken!

Ikke bare gjør det stor skade på rørnettet, det er så mye du kan bruke det til.

Publisert
Sist oppdatert

Stekefett som går i vasken, kan ikke bare tette igjen rørene dine, det gjør også stor skade på det offentlige rørnettet. Spesielt i julen får norske rør kjørt seg.

Rådet som oftest gis, blant annet av oss, er gjerne å tørke bort størknet fett med tørkepapir og kaste i søppelet, men det burde du ikke. Det kan brukes til mye, mye mer.

Det andre kaster i søppelet lager vi festmat av: Ikke kast rekeskallene

#1 Lag saus

<strong><b>ROTMOS:</strong></b> Ha rester av dampevannet i rotmosen, eller kok inn og server som lett sjysaus. Foto: ELISABETH DALSEG
ROTMOS: Ha rester av dampevannet i rotmosen, eller kok inn og server som lett sjysaus. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Fettet som er igjen i pannen eller stekeformen er en perfekt base for saus. Fett må du ha uansett, og bruker du stekefettet tar du opp smaken fra kjøttet i sausen.

Er du redd for at det skal bli for tungt, tar du bare ut litt av fettet før du begynner.

En enkel og god sjysaus lager du slik: Stek en finhakket sjalottløk lett i stekefettet. Hell på en drøy halvliter vann, eller en flaske vin (minus et glass til kokken), og eventuelt krydder du lar koke med. Kok inn under omrøring for tykkere saus og mer intens smak.

Ønsker du en tykkere saus, tilsetter du jevning, eventuelt litt fløte.

NB! Stekefett er perfekt til matlaging, men du bør ikke bruke marinader med mindre du har tenkt å varmebehandle det etterpå.

#2 Ha i stappe

Mange av julerettene serveres med rotmos eller stappe. I stedet for å tilsette smør, kan du smake stappen til med ribbefett eller dampevannet fra pinnekjøttet.

Synes du rotmos kan være litt vanskelig å få til? Sjekk potetmosposetrikset som redder middagen.

#3 Lag verdens beste ovnsbakte poteter

<strong><b>FETT OG POTETER:</strong></b> Du må ikke handle gåsefett i dyre dommer på butikken for å lage verdens beste ovnsbakte poteter. Foto: ALL OVER PRESS
FETT OG POTETER: Du må ikke handle gåsefett i dyre dommer på butikken for å lage verdens beste ovnsbakte poteter. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Stekefett egner seg også perfekt til ovnsbakte poteter. Flere butikker selger and- eller gåsefett på glass, med nettopp dette som formål. Men hvorfor kjøpe når du kan bruke det du allerede har?

Metoden er enkel: Kok potetene nesten ferdig, del dem gjerne i båter eller store biter, ha dem på et stekebrett og hell fettet over sammen med salt og eventuelt krydder. Rør godt rundt, og stek i ovnen på 175 grader i minst én time, gjerne lenger, til de er gyllenbrune og sprø.


#4 Lag dressing

<strong><b>SAUS I DAG:</strong></b> Dressing i morgen.  Foto: MATPRAT.NO
SAUS I DAG: Dressing i morgen. Foto: MATPRAT.NO Vis mer


Stekefett i dressing? Absolutt! Men du bør velge en røff salat, eller kanskje en kåltype, som tåler litt varme.

En perfekt sidesalat til ribberester lager du av et lite stykke ribbe, litt ribbefett, og endivie (sikory)-salat og litt rødløk: Vask og del endivien, ha i en bolle.

Skjær ribbestykket i ørsmå biter, stek sprøtt i litt av ribbefettet. Ha i litt rødløk i skiver, og la det surre til det blir blankt. Hell over litt balsamicoeddik, smak til med salt og pepper, og hell den varme ribbe/løkdressingen over endivien. Rør lett og servér.

Denne dressingen er også god til dampet rosenkål, brekkbønner et cetera.

#5 Lag fuglemat

Julens fete kjøttorgie kan kanskje gi litt i overkant mye mettet fett til saus og poteter. Klarer du ikke finne en god bruk for alt sammen, kan du lage noe julgodt til småfuglene: Hell fettet over korn og frø, og la det stivne.

Alt fett bør imidlertid ikke gis til fugler og dyr, og du bør ikke bruke fettet dersom du har saltet kjøttet.

For oppskrift eller inspirasjon, se nettsidene til Norsk Ornitologisk Forening

Du kan for eksempel bruke et muffinsbrett, for små porsjoner, eller du kan helle det over på et brett, og skjære i biter etterpå.

Se alt det andre smarte du kan bruke muffinsbrettet til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer