Ikke kast fargeprøvene!

Slik gjør du familie- eller feriebildene om til kunst. Alt du trenger er Photoshop og litt mer enn en håndfull fargeprøver.

Det er ikke gjort i en håndvending, men resultatet er unikt, og naboen har garantert ikke maken. Her er Penny klar for å overføre fargeprøvene til lerretet.  Foto: Rob Penny
Det er ikke gjort i en håndvending, men resultatet er unikt, og naboen har garantert ikke maken. Her er Penny klar for å overføre fargeprøvene til lerretet. Foto: Rob Penny Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilder. Veggpynt. Å finne noe å henge på veggen som du liker, har råd til, og som ikke henger i annet hvert norske hjem, kan synes umulig.

Da den britiske designeren Rob Penny fikk noen gamle Pantone-fargeprøver bestemte han seg for å bruke dem til å lage et bilde ingen andre hadde maken til. Og resultatet er intet mindre enn imponerende.

– Jeg hadde sett et par andre pixel-inspirerte produkter, og tenkte jeg skulle bruke fargeprøvene til å lage en form eller et bilde. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et abstrakt mønster eller en abstrakt form, men så tenkte jeg det ville være mer interessant å prøve å gjøre noe mer personlig, så jeg bestemte meg får å portrettere foreldrene mine, sier Penny til DinSide.

Hvorfor nøye seg med et bilde? Slik får du laget tapet av bildene dine

Her kan du se hvordan han gikk frem:


Slik gjorde han det

- Dersom jeg visste hvor lang tid det ville ta, hadde jeg nok ikke startet prosjektet, sier Penny til DinSide. Foto: Privat
- Dersom jeg visste hvor lang tid det ville ta, hadde jeg nok ikke startet prosjektet, sier Penny til DinSide. Foto: Privat Vis mer


Veien fra fargeprøver til kunstverk var lang. Alt i alt tok det et par måneder fra begynnelse til slutt, men når det er sagt, jobbet ikke Penny med prosjektet hver eneste dag.

- Jeg brukte Photoshop for å klippe til bildene av min mor og far, og for å få bildet "pixelert", sier Penny. Etter han var ferdig med dette overførte han til Illustrator for å markere rader og kolonner. Her ble det litt komplisert, fordi pixler er kvadratiske mens fargelappene var rektangulære, men han fikk puslet det til. Til selve videoen, brukte han to program som heter After Effects og Premiere.

Utgangspunktet var 1.119 fargelapper. Etter at Penny hadde montert sammen portretter av mor og far, var den nærmeste pixeloppløsningen på 1.120 - så han brukte den siste ruten til å signere kunstverket.

Selv om han hadde god hjelp i diverse smarte dataprogrammer, lå det mye arbeid bak. Ikke bare for å justere fra kvadratiske til rektangulere "pixler", men han måtte også plukke ut fargene selv. Han begynte med å gruppere i farger.

- Programmet viste hvor de ulike fargekontrastene var, og om pixlene var lysere eller mørkere enn de ved siden av. Jeg måtte selv velge fargene, sier Penny.

Gjøre det selv?

Lysten på å prøve det selv? Det er fortsatt litt tid igjen til jul ... Penny har også et par tips som han vil dele med DinSide-lesere som har lyst til å prøve det selv:

- Planleggingen er alt. Og man skal ikke undervurdere det praktiske. For eksempel skulle jeg ønske at jeg hadde begynt arbeidet på et bord, for knærene mine var ganske ødelagte da jeg var ferdig.

Synes du to måneder høres fryktelig lenge ut, kan du jo prøve deg på et litt mindre prosjekt. Og droppe å ta bilder av hele prosessen. - Vær klar over at det tar omtrent dobbelt så lang tid, dersom du skal ta hundrevis av bilder underveis, avslutter Penny.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!