TENK SMART: Det er ikke alle kvadratmetre som er like nyttige. Foto: Colourbox
TENK SMART: Det er ikke alle kvadratmetre som er like nyttige. Foto: ColourboxVis mer

– Ikke heng deg opp i kvadratmeterne

Det er hvordan boligarealet kan brukes som teller, sier fagmann.

Hvor mange kvadratmeter er boligen på? Hva er kvadratmeterprisen?

Disse to spørsmålene er vi nordmenn ekstremt opptatte av når vi kjøper bolig. Hver måned presenterer Eiendomsmeglerforetakenes Forening statistikk som viser den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på solgte boliger i Norge. I februar 2012 lå den på oppunder 29.000 kroner.

I Oslo-området ligger den langt høyere. I Oslo lå den på 39.600 kr for hele 2011, mens i Bærum lå den på 38.400 kroner. Du kan se en full oversikt over kvadratmeterpriser i de forskjellige landsdelene hos E24.

Siste nytt om boligprisene: Slik gikk det i februar.

– Arealer tillegges for stor vekt

Arne M. Støbakk i NTF. Foto: Norges TakseringsForbund/ntf.no
Arne M. Støbakk i NTF. Foto: Norges TakseringsForbund/ntf.no Vis mer


Men hvor viktig er egentlig disse kvadratmeterne, og hvor riktig blir det å beregne en prisverdi på en bolig utfra hvor mange kvadratmeter den er på?

Ifølge administrerende direktør i Norsk Takseringsforbund, Arne M. Støbakk, er vi altfor opptatte av antall kvadratmeter.

– Arealer tillegges for stor vekt i verdisettingen. Det er nesten litt hysteri rundt dette. Alt dreier seg om kvadratmeterpris, men det er ikke logisk. Noen kvadratmeter er mer verdt enn andre og mange andre faktorer enn størrelsen vil naturligvis påvirke verdien.

– Det er viktigere å se på hvordan kvadratmeterne er fordelt, og ikke henge seg opp i kvadratmeterne. Er planløsningen god? Er kvadratmeterne godt utnyttet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor høyt må det være under taket?

Brukervennlig boareal

BOA: Hvordan kvadratmeterne kan utnyttes er viktigere enn hvor mange det er av dem. Foto: Ikea
BOA: Hvordan kvadratmeterne kan utnyttes er viktigere enn hvor mange det er av dem. Foto: Ikea Vis mer


Hvor godt kvadratmeterne er utnyttet er egentlig viktigere enn hvor mange det er av dem - i hvert fall til en viss grad.

– Er forholdet mellom P-rom og S-rom fornuftig? En leilighet uten en eneste bod er jo for eksempel håpløs. Hvor skal du lagre ting da, sier Støbakk.

Dette er et godt poeng. En bekjent av journalisten har en leilighet uten bod eller annen lagringsplass. Det resulterer i at soverom nummer to må brukes som lagringsplass, og ikke som kontor/gjesterom, som det var tiltenkt.

Det hjelper for eksempel heller ikke med en stor gang, hvis den er så lang og smal at det ikke er plass til garderobeskap der, uansett.

– Helhetsvurdering av hvordan kvadratmeterne utnyttes har blitt borte i et enormt fokus på kvadratmeterpris. Det er jo ganske rart. Når vi lever og bor er kvadratmeterne glemt. Da merker vi bare om boligen er praktisk eller ikke, sier Støbakk.