Ikke helt etter kontrakten

SINNA: Hva gjør man når megleren sier at garasjen er gratis - og at den ligger i kjelleren, når den faktisk ikke gjør det? Man henger ham ut i bloggen.

Gi meg garasjen min!
Foto: Per Ervland Foto: Per Erveland
Gi meg garasjen min!

Foto: Per Ervland Foto: Per Erveland Vis mer


For noen år tilbake var det en annonse for en hudkrem i et utenlandsk reportasjemagasin. Annonsen viste en kvinne i førtiåra med mimikklinjer rundt øynene og i panna. Hver av de små linjene hadde fått en merkelapp som signaliserte hva hun gjorde da linjen ble skapt. En kom til da barna hennes ble født, en kom til da kvinnen ble sjef og en - og merk dere det! - kom til ved boligkjøp.

Selv hadde jeg sett for meg at jeg skulle bli en person med flere hundre blide smilerynker på kryss og tvers. Men nå ser det jaggu ut til at sinnarynken mellom øyenbrynene har boret seg fast. Ikke bare har jeg solgt en bolig, men jeg har kjøpt leilighet med garasje.

- Det er en flott leilighet. Og garasjen er i kjelleren, bare å ta heisen ned, sier megleren da jeg er på førstegangsvisning. - Og garasjeplassleien er inkludert i husleien.

- Kan jeg se den?

- Ja, bare vent litt, jeg kan ikke gå fra, sier megleren.

Da visningstida er over, sier han: - Å, nei, nå må jeg gå, jeg har en visning på Carl Berner, adjø, adjø.

En måned etterpå får jeg nøklene til herligheten. Ved gjennomgang av alle fasilititer som fancy ventilasjonssystemer, avtrekk og stoppekran, så er det dags for garasjen. Eieren tar meg med ut.

- Nei, nei, vi må se garasjen først, sier jeg.

- Men vi skal det nå, sier gutten.

- Hæ? Er ikke garasjen ned heisen.

- Nei, den er ut og ned trappen i et skur i hagen. Jeg skjønner ikke hvorfor boliglaget ikke har bygget en tunnel fra bygningen og til garasjen, sier selgeren.

En uke etter oppdagelsen får jeg et brev med en regning på leie av garasjeplass.

Grrrr!

Når jeg ringer megleren for å gjøre ham oppmerksom på dette sier han klokt:

- Jeg solgte på selgers opplysninger.

Det er jammen greit å kæsje inn 2,5 prosent av salgssummen og deretter skylde på oppdragsgiver. Jeg ringer sporenstreks Forbrukerrådets underdirektør Christina Mostue.

- Megleren selger på opplysninger han får hos oppdragsgiveren. Han henter deretter inn opplysninger hos forretningsfører. Men han har ikke ansvar for å sjekke at opplysningene han har fått hos selgeren er riktig. Får han derimot informasjon som han bør skjønne ikke er korrekt, har han plikt til å kontrollere opplysningene.

- Men hva gjør jeg nå, da?, sutrer jeg.

- Du kan reklamere overfor selger.

- Men hva får jeg da?

- Det kommer an på mange ting. Hva slags økonomiske konsekvenser får du av at garasjen ligger utenfor og ikke i kjelleren, sier Moestue.

Den økonomiske konsekvensen av at garasjen ikke ligger en femsekunders heistur unna, er vanskelig å måle. Hvor mye koster følelsen av luksus som fører med det å gå rett fra leiligheten og inn i bilen på en mørkeblå vintermorgen med 23 grader som biter i rumpa?

Dog finnes det kjøreregler:

 • Lov: Avhendingsloven regulerer kjøperens, det vil si mine, rettigheter ved kjøp og salg av eiendom.
 • Opplysningsplikt: Selgeren har plikt til å gi opplysninger om alle viktige forhold ved eiendommen som han kjenner til. Det er også slik at det hjelper lite å si det visste jeg ikke om forhold som i ettertid viser seg å være feil. Selgeren hefter også for opplysninger gitt av megler. Det vil si at selgeren hefter for at megleren hans gir ukorrekte opplysninger.
 • Undersøkelsesplikt: Kjøperens undersøkelsesplikt krever at kjøperen sjekker eiendommen han kjøper, men det er ikke nødvendig å gå på flere visninger enn en. Selv gikk jeg begge dager. Kjøpere kan ikke hvede at det foreligger mangler dersom han kjente til eller måtte kjenne til manglene da kjøpskontrakten ble inngått.
 • Kreve manglene utbedret: Dersom kjøperen oppdager mangler kan han kreve feilene rettet. Det blir dog vanskelig å be kjøperen flytte den garasjen inn i kjelleren slik at jeg får oppleve garasjeluksusen også i levende live og ikke bare i tiden fra tilslag og frem til overtakelse.
 • Heving av kjøpet: Dersom feilen er stor og betyr et vesentlig kontraktsbrudd, kan kjøperen heve kjøpet og gi tilbake pengene. Shit, jeg har flyttet nesten alle tingene mine og den nye eieren av min gamle, elskede bolig skal ta over om en uke, jeg har ikke noe sted å bo foruten om sammen med rødsprit-Per under en ledig bro.
 • Sette pengene på is: Kjøperen kan holde tilbake penger som er nødvendig for å sikre kravene.
 • Prisavslag: Dersom selgeren ikke utbedrer mangelen kan kjøper kreve prisavslag. Yeah, nå snakker vi!
 • Erstatning: Kjøper kan kreve erstatning for de utlegg han har hatt i forbindelse med å fremlegge utbedring av mangler.
 • Reklamasjonsrett: Det er fem års reklamasjonsrett på bolig.

Krever sin rett

I 2004 ble det meldt inn 6.500 mangler ved boliger. Halvparten ble raskt oppdaget og rettet av selger. Men kun en av tre som la frem krav om erstatning ved mangler nådde frem hos forsikringsselskapene.

Dermed fastslår jeg følgende:

 • Sjekk alt som står i prospektet og bli enig med selgeren om hvilket utstyr som skal følge med boligen. Og, herrejesus, sjekk om garasjen ligger der det står den skal ligge.
 • Meglere som ikke oppfører seg pent blir omtalt som dumme og uhederlige og beskyldt for å ha simple dresser i denne bloggen. Herr Garasjen-er-i-kjelleren: Du vet hvem du er!
 • >>> BLOGG 1: Jeg, en halvmillionær
  >>> BLOGG 2: Pynt på prisen
  >>> BLOGG 3: Før og etter styling
  >>> BLOGG 4: Solgt over takst
  >>> BLOGG 5: JUG: Hva adjektivene egentlig betyr
  >>> BLOGG 6: Rettighetshavere fra helvete
  >>> BLOGG 7: Flau tango med meglerne
  >>> BLOGG 8: Jeg - en boligmegler?
  >>> Tilbake til innledningen