Ikke hell ribbefettet i vasken

Sprengkulde og julemat er ingen god kombinasjon for avløpsrørene.

<b>Matfett har skylden</b> Når varmt fett avkjøles, stivner det og danner avleiringer på innsiden av avløpsrørene. Foto: Rørinspeksjon Norge
Matfett har skylden Når varmt fett avkjøles, stivner det og danner avleiringer på innsiden av avløpsrørene. Foto: Rørinspeksjon Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tette rør og flere rotter i kloakken er et økt problem. Både store og små kommuner over hele landet oppfordrer nå folk til ikke å kaste matavfall i toalettet og ribbefett i vasken. Alt matavfall skal kastes i søpla.

– Det unormalt kalde været i Sør-Norge måneden før jul, kombinert med grisebillig svineribbe, er en viktig årsak til at selv rørene fra kjøkkenvasken tetter seg med fett, sier rørleggermester Roger Kjær i Varme & Bad Gustavsen VVS i en pressemelding.

Fettet legger seg som en tykk hinne inne i rørene, slik du blant annet kan se på bildene under. Og det er dessverre ikke bare ekkelt å se på: Tette avløpsrør kan føre til oversvømmelser, korrosjon, og økte reparasjons- og vedlikeholdskostnader.

Slik ser de ut, fettavleiringene i avløpsrørene.  Foto: Rørinspeksjon Norge
Slik ser de ut, fettavleiringene i avløpsrørene. Foto: Rørinspeksjon Norge Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildet

Les mer og se store bilder: Dette gjør fett med rørene

Ribbefett ekstra ille

Rørleggerne i Varme & Bad rapporterer om svært mange rørproblemer i 2010. Det skyldes ikke bare frostsprengte vannrør i boliger og privatbygg, men også flere tette avløp på grunn av tilstopping.

– Det er fremdeles veldig mange underdimensjonerte støpejernsrør i bruk på norske kjøkken. Disse rørene er ikke beregnet for dagens bruk, og de gror og tetter seg raskt fordi de ikke har en glatt overflate slik som plastrørene har.

Roger Kjær sier ribbefett er ekstra ille fordi dyrefett stivner så raskt i rørene. Jo kaldere vær, desto større blir problemet.

– Kjerringråd som kokende vann rett i avløpet, jevnlig bruk av avløpsåpner og salmiakk kan fungere, men det er jo dessverre bare en midlertidig løsning.

Kommer fettet ut i det kommunale ledningsnettet, vil avleiringer legge seg inne i de store rørene. Det gir næring til rotter, i tillegg til at avløp kan bli delvis blokkert.

Tette sluk og rør gir lekkasje: Har du husket å rense sluket?

Kast fettet

Løsningen på problemet er rett og slett å kaste fettet, ikke spyle det ut. Dette kan du gjøre på flere måter.

  • Bruk tørkerull og la dette suge til seg fettet fra pannen/tallerkner, og kast.
  • La fettet stivne, skrap det ut og kast i søppelet.
  • Har du kildesortering for matavfall kan du kaste fettet her, eventuelt kan det gå i kompost, dersom du har det

Kalkun i julen? Da burde du vurdere å putte den i oppvaskmaskinen. Ja, oppvaskmaskinen.

Rottemat

- I de verste tilfellene har man sett rotter komme opp av toalettet.

Rotter er ganske oppfinnsomme, og trenger ikke store åpningen for å komme seg inn i boligen din. De kan også finne veien inn fra kloakken gjennom kloakkrør, og inn i huset.

Les mer: Slik blir du kvitt rottene


Et annet problem med matfett og mat som skylles ut i vask eller toalett, er at dette, bokstavelig talt er mat for rottene. Rotter er det i kloakken i de større byene hele året, men bestanden vil øke når den får bedre tilgang på mat.

– Det er viktig å holde rottebestanden nede. I verste fall kan rotter komme gjennom vannlåsen og opp i toalettskåla, selv om det hører til sjeldenhetene, sier Kjær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer