Ikke glem disse stoppekranene

Stoppekranene du bør stenge hver eneste dag.

Slike små kraner stopper effektivt vann til vaskemaskin og oppvaskmaskin og bør alltid stenges etter bruk.  Foto: PRODUSENTEN
Slike små kraner stopper effektivt vann til vaskemaskin og oppvaskmaskin og bør alltid stenges etter bruk. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Det er en billig forsikring å åpne og stenge stoppekranen på oppvaskmaskinen. »


Årvåkne lesere - og boligeiere - har forhåpentligvis fått med seg at de bør stenge stoppekranen når de drar på ferie.

Det er ikke bare viktig for å unngå de aller største skadene, dersom det skulle oppstå en lekkasje når du er borte, men det kan også forhindre at stoppekranen gror fast.

Men visste du at du trolig har flere stoppekraner, som du burde stenge langt oftere?

Les også: Steng hovedkranen med et enkelt tastetrykk

Ikke glem de andre!

Denne kjøkkenkranen fra Oras har automatisk vannlås - eller vannåpner - ved foten. Når den aktiveres, får oppvaskmaskinen vann i tre timer - så stenges den automatisk.  Foto: Prosusenten
Denne kjøkkenkranen fra Oras har automatisk vannlås - eller vannåpner - ved foten. Når den aktiveres, får oppvaskmaskinen vann i tre timer - så stenges den automatisk. Foto: Prosusenten Vis mer

- Vel så viktig som å stenge stoppekranen
når man drar på ferie, er det å huske på å stenge vanntilførsel til oppvaskmaskin og vaskemaskin når de ikke er i bruk, sier Oddgeir Tobiassen, fagsjef i Norske Rørleggerbedrifters landsforening - VVS (NRL) til DinSide.

De fleste har sikkert lagt merke til den lille vannstopperen, eller stengeventilen, der vaskemaskinen er koblet til rørene. Den bør du, ifølge Tobiassen, stenge når du ikke bruker vaskemaskinen. Lignende stoppefunksjoner finner du gjerne under kjøkkenvasken. I nyere kjøkken er det ofte integrert i kjøkkenkranen.

Det er kanskje spesielt viktig å huske på oppvaskmaskiner og vaskemaskiner på kjøkkenet fordi det sjelden er sluk og membran i kjøkkengulvet, og skadene ved lekkasje vil kunne bli langt mer omfattende enn dersom vaskemaskinen lekker vann utover et tett baderomsgulv med sluk.

Enkel installasjon

Har du ikke stoppekraner tilknyttet oppvaskmaskin og vaskemaskin, er dette heldigvis en forholdsvis enkel jobb - men som for alle VVS-installasjoner må du få en fagperson til å gjøre jobben for deg.

Du kan selv velge om du vil ha separat stoppekran, eller blandebatteri med en stengefunksjon. For selv om det nå er ganske vanlig med stoppekran for oppvaskmaskin på nye kjøkkenkraner, betyr ikke dette at du ha stoppekranen der. Det er mange som har denne plassert under vasken - kanskje til og med uten å være klar over det?

Fordelen med å ha stoppefunksjon på kjøkken- eller baderomskranen er at den er lett tilgjengelig, og enklere å huske på. Er kranen gjemt bak søppelbøtte, zaloflaske, oppvaskmaskinpulver og plastposer er det lettere å glemme.

Enda bedre vannstopp

Det er imidlertid ikke alle som trenger slike stoppekraner.

- Unntaket er dem som har et automatisk vannstopparrangement, med for eksempel Waterguard eller lignende, sier Tobiassen.

Waterguard er et sensorsystem som fanger opp om det oppstår lekkasje, og stenger vanntilførselen til de aktuelle sonene. Les mer: Osos nye varmtvannsbereder er ikke bare smart, men supersmart.