Ikke glem dette før du drar på ferie!

Det er ikke bare innbrudd og kaffetraktere som kan forårsake katastrofer mens du er på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange som drar på ferie tar flere runder i huset for å sjekke om elektriske ovner, kaffetraktere og andre apparater er slått av, at vinduer er forsvarlig lukket, at nøkkelen under matta er fjernet osv.

Men det er andre ting å passe på som mange glemmer helt. Vi snakker om vannet.

Store ødeleggelser

En vannlekkasje kan i løpet av kort tid forårsake store ødeleggelser, og hvis huset er tomt er sjansene for at vannet kan renne i dagevis høyst tilstede. Konsekvensene kan bli store, både elektriske anlegg, gulvbelegg, isolasjon kan bli ødelgagt. Dessuten kan innbo og løsøre som klær, møbler, bøker og annet få store skader.

Mange norske boliger har røropplegg fra 1950, 60- og 70-tallet - og eldre - disse er i økende grad utsatt for brudd. Også gammelt sanitærutstyr kan være tikkende bomber, en gammel toalettsisterne kan sprekke uten forvarsel når en skjult spenning i godset gjør at det plutselig gir etter.

Det er ikke bare du, men også forsikringsbransjen som gjerne vil redusere omfanget av vannskader. I 2008 ble det utbetalt ca 2,5 milliarder kroner i forsikringer etter vannskader.

Hva kan du gjøre?

Heldigvis er løsningen svært enkel - du stenger hovedkrana før du reiser på ferie!

 Foto: ARKIVFOTO
Foto: ARKIVFOTO Vis mer


Om naboen eller andre skal vanne blomster og planter mens du er borte får de enten ta med seg vannkanna eller ta seg bryet med å åpne og stenge hovedkrana hver gang de er innom.

Sjekk vanningstips her.

Mer om vannskader

Ønsker du mer informasjon om vannskader og beslektede temaer kan du kontakte med Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk. Du finner også brosjyrer på vannskadetkontorets nettsted.