Ikke glem det praktiske når du kjøper komfyr

Det er ikke bare utseendet som teller. Av: Helen Wille

<strong>Kjedelig, men sant:</strong> Er det enkelt å holde komfyren ren, sparer du deg selv for mye jobb og irritasjon.  Foto: Colourbox.com
Kjedelig, men sant: Er det enkelt å holde komfyren ren, sparer du deg selv for mye jobb og irritasjon. Foto: Colourbox.com Vis mer

I jakten på nye hvitevarer er det lett å bli blendet av tekniske spesifikasjoner på glanset papir - og ikke minst ivrige demonstrasjoner fra salgspersonale hos din forhandler.

Men det er ikke nødvendigvis antall knapper som teller. Det er hvilke knapper du trenger, som betyr noe. Vi har laget en kjapp guide over hva du bør se etter og være ekstra oppmerksom på når du skal investere i ny komfyr. For det er mer å ta stilling til enn det du kanskje tror.

Elektrisk, gass eller induksjon? Her er en miniguide til de ulike koketoppene.

Mindre strøm


Ikke glem energibruken. Den varierer veldig for hvite- og brunevarer og er til tross for ett av de viktigiste kriteriene å være observant på, lett å glemme når vi skal velge produktet. Å investere i et produkt som gir størst mulig energiffektivitet, sparer både deg for penger og miljøet. Men merk at disse noen ganger kan være dyrere i innkjøp, men det kan lønne seg på sikt.

I dag selges det nesten utelukkende komfyrer med keramisk topp eller induksjonstopp. Induksjon er dyrere i innkjøp men koster mindre i bruk. Du bruker ca 40 prosent av strømmen sammenliknet med en vanlig komfyr.

Energibruk kan være et argument for å bytte ut hvitevarene i seg selv. For hvitevarer som er eldre enn 10 år er de aller største strømslukene.
Det kan derfor være lurt å bytte ut gamle hvitevarer med nye modeller som er mer energieffektive. Det kutter strømregningen samtidig som du gjør miljøet en tjeneste.

Dette gjør du enkelt ved å sjekke energimerket, Produktene deles inn i energiklasser fra A++ til G, hvor A er minst energikrevende og G bruker mest. Merket er påkrevd på kjøle- og fryseapparater, tørketromler, vaskemaskiner oppvaskmaskiner, kombinerte vaske- og tørkemaskiner, lyskilder og stekeovner. Alle nye hvitevarer skal være energimerket per idag, og ifølge NVE har denne ordningen bidratt til at hvitevarer nå er mer energieffektive.

Les også: EUs nye økodesigndirektiv kan gjøre hvitevarene billigere

Rengjøring

Blant andre faktorer som er lett å ignorere under valgprosessen, er rengjøring. Sjekk inni komfyren om du tror den er enkel å rengjøre, blant annet om det er lett å ta ut glasset i ovnen for rens. Prøv i butikk, og se om du får det til.

Er du storbruker av stekeovnen kan det lønne seg å investere et par tusen kroner ekstra på pyrolyse innendørs rengjøringsprogram. Da låser ovnen seg så du ikke kan åpne den, og temperaturen blir så høy at alt innvendig skrot renskes umiddekbart. Noen ovner har en løsning der du fyller vann i langpannen, setter ovnen på full guffe så ovnen renser seg selv. Klokke med alarm vil redde mange pizzaer, og katalysator for å fjerne lukt dersom ventilatoren sannsynligvis står langt vekk fra stekeovnen, er også en detalj verd å merke seg.

Se også: Ovnen som tenker selv

Sjekklisten:

Komfyrer og stekeovner er varme. Har du småbarn, bør du ha sikring på ovnsdøren, og kontrollpanelet til kokeplatene bør sitte oppå koketoppen, ikke foran på ovnen.  Foto: Colourbox.com
Komfyrer og stekeovner er varme. Har du småbarn, bør du ha sikring på ovnsdøren, og kontrollpanelet til kokeplatene bør sitte oppå koketoppen, ikke foran på ovnen. Foto: Colourbox.com Vis mer

Energiforbruk: Energimerkingen gjelder også komfyrer. Induksjon sørger for kortere koketid og er mer vennlig mot miljøet.
Renhold/vedlikehold: Må ovnen skrubbes etter en pizza, eller kan du steke kjøtt så ofte du vil uten at du må frem med stålullen hver gang. Mange investerer i innebygd rengjøringsmekanisme, pyrolyseprogram, som gjør rengjøringen mye enklere. Induksjonstopper letter også rengjøringen. Ofte holder det å tørke den med en våtserviett.
Volum: Stekeovnens innvendige volum og hvor mye du kan steke på en gang, er viktig for mange. Har du ofte middagsselskap og lager mye mat på en gang, kan det være lurt med to stekeovner skal du steke flere ting samtidig, for eksempel gratinere grønnsaker mens kyllingen fortsatt står i ovnen. To ovner i form av vanlig varmluftsovn og en kombinasjonsovn (mikro og stekeovn) kan være smart. Du kan også ofte få bruk for to stykker når du skal steke og varme opp noe ved ulik temperatur samtidig. En ovn bør også ha to varmeelementer ved at du får bedre fordeling av varmen spesielt ved bruk av varmluft. Ikke plass til to ovner? Samsungs nye komfyr kan gjøre to ting på en gang.
Brukervennlighet: At ovnen er lett å bruke blant annet ved at du kan stille inn på automatiske programmer og innstillinger når du for eksempel skal steke steken, er ett stort pluss. Ved å legge inn vekt og stille den inn på ferdig til et bestemt klokkeslett, slår den seg på og av selv, til 'riktig' tidspunkt. Det er særlig nyttig hvis du sliter litt med vurderingsevnen i forhold til tid. Hvorvidt kokeplatene sitter praktisk til ved at du har den største platen nærmest deg, er en annen praktisk detalj som er lett å overse.

Barnesikring: Hva slags styring komfyren har, og hvorvidt det er touch eller styring i form av brytere, kan ha stor betydning. Touch er mer barnesikkert ettersom de kommer med barnelås. Induksjon er også mest sikkert mot små nysgjerrige barnenever. Fordelen er at varmen dannes direkte i kjelen og ikke i platen. Du får en mye raskere respons når du justerer varmen. Skrur du ned platen er det reaksjon med en gang og platene blir raskt kalde slik at det er mindre fare for at lille poden brenner seg. Platen blir heller ikke varm før en kjele/panne for induksjon settes på.

Se også sjekklisten når du skal kjøpe kjøleskap

Tips etter kjøp

Når du så endelig har fått hvitevarene på plass, kan det være greit å ta en titt på tipsene til hvordan du best mulig utnytter bruken uten å brenne strømbudsjettet.

  • Tilberedning av mat i komfyr krever mer energi enn å bruke kokeplater. Utnytt ettervarmen fra komfyren som varmekilde på kjøkkenet.
  • Bruk alltid lokk på kjelen når du koker opp vann og å skru av stekeovnen noen minutter før maten er ferdig.
  • Vann som koker, fortsetter å koke etter at platen er skrudd ned på lav effekt. Mat som behøver kort koketid, kan kokes ferdig på ettervarme ved at platen skrus helt av etter oppkok. Bruk lokk.
  • Bruk kjeler, gryter og stekepanner med størrelser tilpasset kokeplatene og mengden mat som tilberedes.
Kilde: Naturvernforbundet, www. energimerking.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer