Ikke glem å vaske lyspærene

Flere av de nye lyskildene har så lang levetid at det kan lønne seg å rengjøre dem en gang i blant.

Teknologien bak sparepærer og lysrør innebærer at deres evne til å produsere lys svekkes over tid. Den lange levetiden innebærer også at slike lyskilder samler støv og andre urenheter, noe som ytterligere bidrar til å svekke lysmengden som når ut i rommet. Foto: Jogrim Aabakken
Teknologien bak sparepærer og lysrør innebærer at deres evne til å produsere lys svekkes over tid. Den lange levetiden innebærer også at slike lyskilder samler støv og andre urenheter, noe som ytterligere bidrar til å svekke lysmengden som når ut i rommet. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når mørket senker seg over Norge i vinterhalvåret, blir det desto viktigere å sørge for god belysning der mennesker, dyr og planter oppholder seg. Men selv om hjemmet ditt og arbeidsplassen din i utgangspunktet har lyskilder som er godt nok dimensjonert for å skape et lyst og trivelig miljø, er det ingen selvfølge at lysmengden forblir den samme gjennom hele vinteren.

Bytte ut belysningen hjemme? Her er de beste sparepærene

Svakhet ved teknologien

De siste årene har nemlig ulike typer sparepærer fått en stadig større utbredelse. Sparepærer, som er basert på samme teknologi som lysrør, kjennetegnes blant annet ved to fenomener: Lang levetid - og svekket evne til å produsere lys over tid.

Det betyr at en sparepære som har lyst noen tusen timer, vanligvis vil avgi betydelig mindre lys enn det den gjorde da den var ny. Samme fenomen gjelder for lysrør.

Bortsett fra å kjøpe pærer og lysrør av høy kvalitet, er det lite du kan gjøre for å motvirke dette fenomenet. Uansett hvor god pæren eller røret er, vil lysmengden før eller siden reduseres.

Sparepærer mister 20 prosent av lysstyrken etter 2.000 timer

Lang levetid

Hva med deg?

Har du noen gang rengjort lyskildene dine? (Avsluttet)
Nei, kunne ikke falle meg inn(54%) 766
Nei, men vil begynne med det nå(24%) 335
Ja, men veldig sjeldent(16%) 227
Ja, minst en gang i året(6%) 90
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den lange levetiden resulterer også i et annet fenomen: Ansamling av støv og forurensing på selve lyskilden. Akkurat som vinduene dine, vil også lyspærer og lysrør - som er ment å vare i mange tusen timer - sakte men sikkert dekkes av et belegg.

Dette belegget reduserer lyskildens evne til å transportere det produserte lyset ut i rommet - og rommet blir mørkere. Ifølge Stig Lombard - nordisk produktsjef hos Philips Lighting - kan belegg på lyskilder redusere utsendt lysmengde med så mye som 30 prosent, avhengig av hva slags miljø de sitter i.

40 millioner giftige lyspærer på avveie: Vet du hvor de skal kastes?

Mer lys per krone

Også reflektorer, dekkglass og lampeskjermer bør fra tid til annen rengjøres. Foto: Jogrim Aabakken
Også reflektorer, dekkglass og lampeskjermer bør fra tid til annen rengjøres. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer


Dette fenomenet er imidlertid enkelt å bekjempe ved å rengjøre lyspærer og lysrør med en tørr klut. Samtidig bør du også vaske reflektor, lampehus, dekkglass og skjermer. Hvis kluten blir møkkete, vil du i ettertid kunne glede deg over at du får mer lys per kilowatt strøm du betaler for.

Lyskildevasking er spesielt relevant for deg som har akvarium. De fleste stueplanter vil også sette pris på god, kunstig hjelpebelysning i vinterhalvåret.

Trodde du halogenpærer var et godt alternativ til glødelampen? Da må du tro om igjen

LED


Diodebasert belysning (LED: Light Emitting Diode) er foreløpig bare i startgropen som innebelysning. De fleste eksperter på området mener imidlertid at det kun er et spørsmål om tid før LED-pærer blir vanlige i forbrukermarkedet. LED-pærer har potensial for enda lengre levetid enn sparepærer og lysrør, noe som innebærer at vasking av lyskilder vil bli enda mer relevant i fremtiden.

Nysgjerrig på LED? Les mer om teknologien her.

Kilde: Stig Lombard, Philips Lighting