Husk å gå gjennom kjøleskapet før ferien. Noe av maten vil garantert ikke holde seg. Foto: colourbox.com
Husk å gå gjennom kjøleskapet før ferien. Noe av maten vil garantert ikke holde seg. Foto: colourbox.comVis mer

Ikke glem å tømme kjøleskapet

Ellers kan du få deg en overraskelse når du kommer tilbake fra ferien.

Det er mye å huske på før du skal reise på ferie. En av tingene som ofte kommer langt ned på huskelisten er å tømme kjøleskapet. Dette punktet burde imidlertid få litt høyere prioritet, for hvis ikke kan hjemkomsten bli mindre hyggelig.

Hvis du orker å lese mer om muggsopp og muggsoppgifter, se faktaboks til høyre.

Les også: Kan du spise denne maten?

Nederst i artikkelen er en tabell som viser hvor lenge mat holder seg i kjøleskapet.

Her er matvarene du bør tenke mest på:


Fisk

- Fisk holder bare noen dager i kjøleskapet, og er følsom for varme. Fisk skal brukes innen best før-datoen. Det er alltid en god vane å lukte og titte på fisken før den tas i bruk. En fersk fisk ser alltid bedre ut enn en gammel, sier Hans Lindmark, mikrobiolog ved Livsmedelsverket, til svenske Aftonbladet.

Anbefalt temperatur er fire grader eller lavere. Forskning fra Nofima viser at det er mulig å doble holdbarheten ved å senke oppbevaringstemperaturen ned mot null grader, ifølge Matportalen.no. Fisk som oppbevares i romtemperatur kan utvikle helsefarlige bakterier etter bare noen timer.

Så lenge holder maten i fryseren

Brød

Brød skal ikke oppbevares i kjøleskapet, men i romtemperatur. Kast brødet med en gang det er tegn til mugg.

Husk å tømme matboksen før ferien, for hvis ikke vil det være mer enn bare "tegn til mugg" på brødet når du kommer hjem. Vi sier ikke mer.

Ost

Ost mugner også. Men her går det an å skjære bort mugget - i alle fall på harde oster. Kutt det bortgmed god margin. Mykoster skal derimot kastes med en gang.

Oster kan gjerne fryses før du drar på ferie. Konsistensen vil forringes, men smaken vil være like bra. Riv eventuelt de faste ostene før frysing og bruk de i varme retter. Brunosten egner seg dårlig til frysing, men hvis den fryses må den spises relativt raskt etter tining i kjøleskap. Blå- og hvitmuggoster kan også fryses. Ostene må være passe modne og spises så snart de er tint, ifølge Melk.no.

Kylling og kjøtt

Vakuumpakket kylling holder i cirka 10 dager fra pakkedatoen, og er et nokså følsomt produkt. Kyllingen er fuktig, og er et egnet oppholdssted for bakterier siden bakteriene får god tilgang til vann. Kast kylling som er blitt dårlig, da du kan bli syk av å spise gammel kylling. Det er ganske lett å oppdage når kyllingen er blitt gammel, det er bare å bruke nesa!

Les også: Hva gjør kalkunen i oppvaskmaskinen, kjære?

Forhold deg til datostemplingen når det gjelder kjøtt, men husk at det som oftest går an å spise kjøttet noen dager over datostemplingen - i alle fall i Norge. Stol på sansene dine om du er usikker. Kjøttet skal ha fin farge, det skal lukte friskt og det skal ikke føles slimete. Som en tommelfingerregel har ferskt kjøtt vanligvis en holdbarhet på 3-5 dager.

Frukt

Bananer skal oppbevares i romtemperatur, og ikke i kjøleskap. Men de trives ikke i 25 grader. Da bør bananene heller legges et sted som er litt kjøligere, som i en kjeller. Og husk, ligger de sammen med epler, råtner de raskere.

Steinfrukter og bær bør oppbevares i kjøleskap, mens andre frukter bør oppbevares i romtemperatur, som pærer, melon, papaya, avokado osv.

Melk

Melk klarer seg noen dager i kjøleskapet, og er ikke farlig å drikke, selv etter best før-datoen. Om den lukter ok, er det greit å drikke den. Melken skal alltid holdes kald. Sett den tilbake i kjøleskapet direkte etter bruk, og ikke sett den i direkte sollys. Og for all del, husk å tømme ut all melken før ferien.

Melk kan fryses i kartongen i inntil 6 måneder, og tines langsomt i kjøleskap. Bruk den til baking og matlaging etter den har vært i frysen.

Syltetøy

Det kan komme mugg i syltetøy og eplemos. Da er den dårlig. Her går det ikke å bare fjerne muggen med en skje, da den kan trenge seg gjennom alt syltetøyet.

Dersom du ønsker å unngå muggproblemer på syltetøy kan du dele opp og fryse syltetøyet i mindre porsjoner. På denne måten unngår du at syltetøyet blir stående å mugne, skriver Matportalen.no.

Grønnsaker

Grønnsaker bør oppbevares i kjøleskapet. Følg med på grønnsakene, og se om de har det bra. Det samme gjelder poteter.

Grønnsaker som har fått små og velavgrensede muggflekker kan skjæres bort, men sørg for å skjære bort rikelig rundt muggflekkene.

Les også: Ikke gjør dette med tomaten

Så lenge holder maten i kjøleskapet

Oppbevaring av mat i kjøleskap (Så lenge holder maten seg)
ProduktHoldbarhet i pose/skålHoldbarhet vakuumpakket
Koteletter/biff4 dager14 dager
Kjøttdeig/ karbonadedeig/ medisterdeig4 dager8-10 dager
Røkte pølser7 dager21 dager
Medister pølser5 dager14 dager
Rå kalkun/kylling4 dager8-10 dager
Stekt kalkun/kylling4-5 dager8-10 dager
Rå egg, hele3-4 mnd 
Rå egg, eggemasse2-3 dager 
Hardkokte egg2-3 dager 
Eggeretter2-3 dager8-10 dager
Pålegg: Kokt skinke, hamburgerrygg, sylte, rull, leverpostei og røkt kalkunpålegg7 dager21 dager
Skåret spekepølse-3-4 måneder
Hel spekepølse-3-6 måneder
Hel spekemat-9 måneder
Lettsaltet og røkt kjøtt: Lammelår/skinke10 dager30 dager
Stek/grytekjøtt/kjøtt til koking: Stek/ribbe4 dager14 dager
Matprat.no