NRL og If Skadeforsikring har utviklet en ny versjon av NRL-stoppen: NRL-smartstopp. Se mer om hvordan den virker i videoen nederst i artikkelen. Foto: Newswire
NRL og If Skadeforsikring har utviklet en ny versjon av NRL-stoppen: NRL-smartstopp. Se mer om hvordan den virker i videoen nederst i artikkelen. Foto: NewswireVis mer

Ikke glem å skru av vannet

Nå er det like enkelt som å skru av lyset.

Mange glemmer å stenge av vannet når de drar på ferie, og i fjor ble rekordmange boliger vannskadet. Heldigvis kan det være like enkelt å stenge av vannet som å skru av lyset, med en lysbryterlignende stoppeknapp i stedet for en stoppekran.

Vi har tidligere skrevet om denne løsningen, NRL-stoppen, og nå er den enda bedre. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) har i samarbeid med If Skadeforsikring videreutviklet løsningen, og den nye NRL Smartstopp ble lansert 1. april i år.

Ikke glem å bruke stoppekranen. For lite brukte stoppekraner har en tendens til å gro fast.

Flere og flere vannskader

Man skulle kanskje tro at vi burde bli flinkere til å skru av vannet, for eksempel når vi drar på ferie, men det er snarere tvert imot. I fjor ble 30.000 flere boliger vannskadet enn året før, en økning på 50 prosent. Det førte til en milliard kroner mer i skadeutbetalinger, skriver If i en pressemelding. Nå har selskapet altså tatt grep, i samarbeid med NRL, for å komme vannskadene til livs.

– Vannstoppen består av en bryter som trådløst sender et elektronisk signal til stoppekranen. Når du trykker på bryteren stenges vannet automatisk. Vannstoppen kan også kobles til en tyverialarm, slik at de aktiveres samtidig, sier rørlegger Steinar Johansen i Hans Haugerud AS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smartstoppen er enkel og kjapp å montere og koster rundt 7.000 kroner ferdig montert. I forhold til hva du kan spare av tid, krefter og frustrasjoner ved en lekkasje, er det en billig forsikring. Den vil også gi rabatt ved kjøp av forsikring, så summen kan bli spart inn i løpet av noen år. Merk imidlertid at forsikringsselskapene har en maksgrense på rabatter, så dersom du allerede har mange rabatter er det ikke sikkert det vil gjøre noe utslag.

– En viktig fordel med vannstoppen er at det følger med sensorer du kan plassere på strategiske steder i huset. Oppdager de fuktighet, stenges vannet av automatisk.

Smart: Gi boligen en vannsjekk

Påbudt i nybygg

Ifølge de nye byggeforskriftene skal det være automatisk lekkasjestopper i rom med vanninstallasjoner, dersom det ikke er vanntette gulv eller sluk.

– Vi ser en stor økning i vannskader på kjøkken fordi mange skaffer seg kaffemaskin og vanntilkoblede kjøleskap med isbitmaskin. Maskinene er ofte laget for et vanntrykk som er lavere enn det vi har i Norge. Da er faren for lekkasje større, sier rørlegger Steinar Johansen i Hans Haugerud AS.

Den nye stoppeknappen er utviklet nettopp med tanke på de nye forskriftene.

Et rimelig alternativ til bruk på kjøkkenet, er dryppbrett

Lekker i ferien

Ifølge If oppstår de fleste store vannskadene i ferier og helger. For da kan vannet renne lenge før lekkasjen blir oppdaget.

- Et gjennomvått hus kan gi problemer med råte, og mye må rives og byttes ut, sier Inge Oksvik i If Skadeforsikring.

Han peker på at folk er opplært til å tenke på brann, ikke vann. Dette er naturlig fordi brann er farligere for folk, men det økonomiske omfanget av vannskader er langt større enn brannskader og naturskader til sammen. Hvis folk blir flinkere til å stenge av vannet når de er borte kan det årlig spare samfunnet for store beløp.

– Men det handler ikke bare om kroner og øre. Folk som får vannskader i boligen sin må ofte flytte ut eller leve med håndverkere i huset i lang tid. Ikke minst for barnefamilier kan dette være en stor belastning, sier han.

Se video:


Drypper varmtvannsberederen? Sjekk om du kan fikse selv