Den beste forsikringen mot vannskader i ferien koster ingen ting og tar kun få sekunder: Skru av hovedkranen! Foto: Varme & Bad
Den beste forsikringen mot vannskader i ferien koster ingen ting og tar kun få sekunder: Skru av hovedkranen! Foto: Varme & BadVis mer

Ikke glem å skru av denne!

Det er mer sannsynlig at hjemmet ditt blir vannskadet enn at noen bryter seg inn i ferien.

Stenger du hovedstoppekrana før du drar på ferie, er du sikret mot sprukne rør og oversvømmelse. Vi har sagt det før, men vi kan tydeligvis ikke si det for ofte: Husk å stenge stoppekranen når du drar på ferie.

Det er ikke bare viktig for å unngå de aller største skadene, dersom det skulle oppstå en lekkasje når du er borte, men det kan også forhindre at stoppekranen gror fast.

Antall vannlekkasjer øker, og skadene blir dyrere å reparere. I 2009 ble det registrert 69.533 vannskader for totalt 2,8 milliarder kroner. Ifølge Sintef Byggforsk oppsto svært mange av disse skadene i juli.

Her er synderne: Gamle rør gir flest vannskader

Verst i ferien

Ifølge Fiskum i Byggforsk er det en billig men god forsikring å skru av hovedkranen før du drar på ferie.  Foto: Sintef Byggforsk
Ifølge Fiskum i Byggforsk er det en billig men god forsikring å skru av hovedkranen før du drar på ferie. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer


Det er du som bor i eldre boliger, med rør som mer enn har passert høyden på sin levetid, som er mest utsatt.

– Boliger fra 1950-, 60- og 70-tallet har rør som begynner å bli modne for utskifting og er spesielt utsatt for brudd, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved Sintef Byggforsk i en pressemelding.

Dobbelt uheldig er det dersom vannskaden oppstår i ferien. For der du normalt ville oppdaget skaden relativt kjapt, vil vannet kunne flomme i dagevis før noen oppdager skaden. Stenger du hovedstoppekranen før du drar, unngår du å bekymre deg for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke glem sluket

Det er også smart å rense sluket i dusjen før du drar, slik at det ikke er tett når du kommer hjem igjen. Grunnen er at sluk tilkoblet dusj eller dusjkabinett ofte ikke får tilstrekkelig vanntilførsel til å være selvrensende.

– Sluk som ikke renses jevnlig, fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er det stor sjanse for at denne materien stivner og tetter slukets utløp, sier Fiskum.

Første dusj etter ferien kan dermed medføre redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart. For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året. Bruker du gummihansker eller engangshansker blir ikke jobben like ekkel.

Les mer: Slik rengjør du sluket

Når uhellet er ute

Kommer du hjem til vannskade? Da har SINTEFs vannskadekontor utarbeidet følgende huskeliste:

  1. Steng hovedstoppekranen
  2. Ring nærmeste brannstasjon eller forsikringsselskap for hjelp til å få bort vannet. Eventuelt kan du kontakte et skadebegrensningsfirma eller et rørleggerfirma.
  3. Berg verdifulle gjenstander og løsøre over i tørre rom. Tenk spesielt på viktige papirer og teknisk utstyr oa. som ikke tåler vann.
  4. Start så med å tørke opp/fjerne vannet. Ikke vent på skadehjelperne, selv om du har kontaktet dem.
Les også: Stoppekranene du bør stenge hver eneste dag

Hva dekker forsikringen?

Vannlekkasje som får stå i dagevis kan gjøre store skader.  Foto: Sintef Byggforsk
Vannlekkasje som får stå i dagevis kan gjøre store skader. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer


Alle hjemforsikringer dekker kostnader ved skader som følge av plutselig og uforutsett vannlekkasje fra boligens rørsystem. Det samme gjelder for skade som skyldes at avløpsvann trenger inn i bygningen.

Ofte vil også vannskadene gjøre det umulig å bo i boligen i en periode. Opplever du dette, vil forsikringsselskapet i enkelte tilfeller dekke kostnader ved opphold utenfor hjemmet.

Les også: Steng hovedkranen med et enkelt tastetrykk

Har du spørsmål om vannskader, ta kontakt med Vannskadekontoret ved Sintef Byggforsk.