Ikke glem å sjekke dekningen på visning

Plukk opp mobilen, ring en venn, og snakk deg gjennom hele boligen.

<b>DEKNING OVER ALT?</b> Snakk deg gjerne gjennom hele boligen, for å sjekke at du har dekning over alt.  Foto: PER ERVLAND
DEKNING OVER ALT? Snakk deg gjerne gjennom hele boligen, for å sjekke at du har dekning over alt. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den smarteste mobilsamtalen boligkjøpere tar, er ikke når de ringer rundt til bankene for å sammenligne boliglånsrenter. Selv om vi selvfølgelig også vil anbefale dette. Nei, den viktigste mobilsamtalen du tar, er den du tar når du er på visning, for å sjekke at du faktisk har dekning.

Snakk deg rundt i boligen

Det er dessverre store forskjeller mellom dekningen til de ulike mobilnettene. Til tross for at det nå er mulig å bruke mobilen i luften kan det by på store problemer å ringe fra en leilighet på Bislett sentralt i Oslo.

Det kan være store lokale variasjoner, så selv om du kan snakke i mobilen utenfor døren og i gangen, er det slett ikke sikkert du kan føre en samtale fra kjøkkenet, soverommet eller godstolen i stuen.

Vårt råd er derfor klart: Plukk opp mobilen, ring en venn, og snakk deg gjennom hele boligen.

Flere visningstips:

Nå burde ikke mobildekningen være kjøpsutløsende; men snarere ett av flere momenter som må tas med i totalvurderingen. Her er noen flere områder vi anbefaler du sjekker når du er på visning:

SMART: Setter du på vannet, ser du enkelt om det er fall mot sluket. Foto: NRL
SMART: Setter du på vannet, ser du enkelt om det er fall mot sluket. Foto: NRL Vis mer

Sett på dusjen:

En viktig detalj på baderommet er at gulvet faller mot hovedsluket. Dette kan du sjekke på flere måter, for eksempel med et vater (det finnes også vater-apper til smartmobiler) eller med klinkekuletrikset. Men hvorfor ikke rett og slett sjekke om vannet renner dit det skal?

Du trenger jo ikke ta en dusj. Men ta ned dusjholdet fra veggen, og skru på kranen slik at det kommer litt vann på gulvet, og du kan se hvilken vei det renner.

Les mer og se video der rørlegger Anders Fossen i Jørstad KTL viser oss hva han selv ville sett etter på visning

Lys: Hvilken vei vender boligen? Kommer morgensolen i spisestuen og kveldssolen på soverommet? Dette sjekker du enkelt med et kompass.

Les mer om kompasstrikset og fire andre smarte verktøy du bør ha med deg på visning

Ikke legg igjen hodet hjemme


Det aller viktigste når du er på boligjakt er at du kjøper en bolig du kunne tenke deg å bo i. Men i tillegg til den viktige magefølelsen er alle de kjedelige detaljene man ikke tenker på når de stemmer og virker, men som kan bli problematisk om det er noe som ikke stemmer. Vi har gjort jobben enklere for deg:

Ønsker du å være på den aller sikreste siden, kan du også ta en titt på denne sjekklisten, som ikke bare tar for seg de mest tekniske spørsmålene. Her kan du se Sintef Byggforsk sine beste tips til visningen.

Det er imidlertid ikke bare det bygningstekniske som er avgjørende for om du bør kjøpe boligen: Ikke glem å spørre om dette!

Kjøkken, bad og kjeller: Her er rørleggerens beste tips når du er på visning