Støv og skitt samler seg i både varmepumpens utedel og innedel, og det er viktig å rengjøre for at den skal yte maksimalt. Dette er ekstra viktig under - og etter - pollensesongen. Foto: EcoAir
Støv og skitt samler seg i både varmepumpens utedel og innedel, og det er viktig å rengjøre for at den skal yte maksimalt. Dette er ekstra viktig under - og etter - pollensesongen. Foto: EcoAirVis mer

Ikke glem å rense varmepumpen

Visste du at pollen kan stoppe varmepumpen?

En varmepumpe gir deg mer varme per kWh om vinteren og bidrar til å kjøle ned innetemperaturen på de heteste sommerdagene. Det er imidlertid viktig å huske på å rengjøre den med jevne mellomrom for at den skal yte maksimalt. Heldigvis er dette en enkel sak.

Sjekk om det lønner seg for deg med varmepumpe med vår varmepumpekalkulator

Vær ekstra påpasselig i pollensesongen

For luft-til-luft- og luft-til-vann-pumper holder det vanligvis å ta ut og rengjøre støvfiltrene hver tredje uke. Når pollennivået i luften er på sitt høyeste er det smart å øke frekvensen, og ikke minst ta en ekstra grundig rengjøring når pollennivået dabber av. Dermed gjør du også varmepumpen klar for høsten og vinteren.

– Først og fremst må du sjekke at det er fritt rom både over og i forkant av pumpa. Dette gjelder både inne og ute. Luftstrømmen må ikke blokkeres, sier Carsten Engh, rørlegger og varmepumpeekspert fra Porsgrunn Rørleggerforretning i en pressemelding fra Skikkeligrørlegger.no. Han er også talsmann for bransjeinitiativet skikkelig rørlegger.

– Rens både støv- og finfiltrene som sitter i delen av pumpa som er inne i huset. Dette er spesielt viktig nå i pollensesongen. Mange modeller har et ioniseringsprogram som lader partikler som for eksempel pollen elektrisk. Det gjør at pollenet faller ned på gulvet og enkelt kan støvsuges opp, sier Engh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye støv gjør at pumpen jobber for fullt uten å klare å holde jevn temperaturen i rommet.

En luftrenser kan lindre pollenplager men virker det? Vi har testet

Slik gjør du:

Selve prosessen er enkel: Ta ut filtrene av pumpen og rengjør dem hver for seg enten ved å støvsuge eller ved å tørke av med en fuktig klut.

NB! Det er viktig å sjekke bruksanvisningen og anvisningene om rens av filtre. Enkelte typer kan vaskes, mens andre ikke tåler vann.

– Uansett bør du unngå å helle vann direkte på delene. Vannet kan forårsake elektrisk støt og skade både deg og utstyret. Du bør heller ikke bruke varmt vann, tynner, slipemidler eller sterke løsemidler, advarer Engh.

Når du har tatt ut filtrene har du lett tilgang til å kunne rengjøre resten av pumpa. En støvsuger med et lite munnstykke og lang børste er ofte det beste. Da kommer du til overalt samtidig som det er tryggere for de skjørere delene i pumpa. Under filtrene ligger nemlig registeret som er bygd opp av tynne aluminiumsfinner som tåler veldig lite før de bøyes. For en optimal luftsirkulasjon bør du også rense utedelen fri for løv og annet smuss som kan tette igjen luftinntaket.

En av tre eneboliger hadde installert varmepumpe per 2009, og 60 prosent av disse har fått redusert strømutgiftene.

Disse varmepumpene må du ha hjelp til å rense

Har du bergvarme- eller vann-til-vann-varmepumpe må du tilkalle rørlegger for rensing og service. Den gode nyheten er at disse varmepumpene ikke trenger å vedlikeholdes spesielt ofte, ifølge Skikkeligrørlegger.no holder det med en sjekk cirka hvert fjerde år. Rørleggeren sjekker i tillegg om det er slitasje på noen av komponentene, og om pumpen fungerer optimalt. Med jevnlig service legger du til rette for god, stabil og økonomisk drift i mange år.

Merk at også her er det viktig at du leser bruksanvisningen: er det anbefalt med en sjekk hvert tredje år, bør du lytte til dette.

En av ti monterer varmepumpen selv. Det kan koste dem dyrt