Sparer du til bolig i BSU unngår du at boligprisene løper fra pengene du sparer, sier Christine Warloe i Nordea.  Foto: Nordea
Sparer du til bolig i BSU unngår du at boligprisene løper fra pengene du sparer, sier Christine Warloe i Nordea. Foto: NordeaVis mer

Ikke glem å fylle opp BSU-kontoen før nyttår

Pass på, fristen varierer fra bank til bank.

Har du ennå ikke fylt opp BSU-kvoten på 20.000 kroner for 2011 bør du snu deg rundt nå. For maks innskudd gir maks skatterabatt på årets selvangivelse 4.000 kroner. I praksis vil altså dette si at skatteytere som sparer i BSU får igjen én krone på skatten for hver femte de setter inn.

– I tillegg til skattefradraget får du også bankenes beste rentebetingelser, uansett hvor stort beløp du har på konto, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea til DinSide. Dessuten peker hun på en bonus mange ikke tenker på: De gode rentene gjør at du kan spare uten at boligprisveksten løper helt fra sparepengene dine.

Ikke så flink til å spare? Slik får du låne 100 prosent til bolig

Fristen for 2011

Hvis du ikke har fylt opp kvoten for i år, og har har noen kroner å avse før nyttår, bør du snu deg rundt fort. Pengene må være inne på din konto innen utgangen av 2011, for at du skal kunne trekke fra beløpet på årets selvangivelse, og fristene for når du må overføre eller sette inn varierer fra bank til bank.

Vi har samlet noen av dem, men anbefaler at du sjekker med din bank for å være helt sikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Romjulens viktigste frist
Skal du overføre fra en annen bank, enten du skal overføre til deg selv, eller skal hjelpe barn eller barnebarn, er det kl 14 på fredag som er viktig å forholde seg til, forteller Warloe. Da kjører Nets det siste oppgjøret mellom bankene i 2011. - Så jeg ville vært ute i god tid før det. Det gjelder enten du betaler som en regning i nettbanken eller ringer kundeservice for å få hjelp til transaksjonen, fortsetter hun.

Skandiabanken
Årets siste frist for BSU-innbetaling (overføring mellom egne konti) til en allerede eksisterende BSU-konto kan utføres innen klokken 21:50 den 30. desember. Innskudd etter dette blir registrert i 2012.

Hvis du ønsker å flytte BSU til Skandiabanken i romjulen er det en fordel å sette inn årets sparebeløp i "gammel" bank før du flytter BSU konto. Du kan åpne BSU-konto kan åpnes til og med den 30.12.2011.

DNB
Storbanken er åpen fra 10 til 14:30 hele romjulen. Ønsker du å overføre til barn eller barnebarn (der alle har DNB-konto) i nettbanken er fristen klokken 13:30, men skal du overføre fra din egen konto til BSU-konto kan du vente litt lenger: her er fristen 20:00.

Nordea:
Åpningstidene for Nordea i romjulen varierer fra kontor til kontor. Her kan du se når din nærmeste filial er åpen. Skal du overføre mellom egne konti i nettbanken, skjer dette automatisk, og i praksis vil du kunne overføre frem til midnatt 31. desember.
- Men det kan lønne seg å være ute i god tid, i tilfelle det skulle oppstå noen problemer, så jeg vil anbefale å gjøre det dagen før, slik at du kan kontakte kundeservice for hjelp, sier Warloe.

Fokus Bank
BSU-penger må være på konto innen 30. desember, sier Stian Andersen i Fokus Bank til DinSide.
- Kvart over to er fristen hos oss. Bankene er åpne til klokken to, og kundesenteret til tre, men kvart over to er fristen, slik at banken skal få tid til å overføre pengene før de stenger, sier Stian Andersen i Fokus Bank til DinSide.

Merk imidlertid at skal du overføre mellom banker bør du ha gjort transaksjonen i god tid før klokken 14.

Nå må du ha 15 prosent egenkapital

– For mange vil BSU være obligatorisk for å komme inn på boligmarkedet, fordi at det har blitt strengere i forhold til å få lån. En får ikke lenger låne til hele kjøpesummen. Du må ha 15 prosent egenkapital over nyttår, sier Warloe.

Det er imidlertid én type lån som er unntatt 15-prosentskravet: Startlånet.

Her er de beste BSU-rentene

Selv om de aller fleste bankene tilbyr sine kunder gunstige renter på BSU-konto, er det stor forskjell mellom de ulike betingelsene. Vårt BSU-rentebarometer viser at rentene varierer fra 3,2 til 8,5 (!) prosent i Sparebank1 SMN. Sistnevnte er ekstremt høy, men merk at dette ikke er åpent for alle, og at det er knyttet til en rekke betingelser.

Under kan du se de bankene som per i dag tilbyr de beste betingelsene:

Landets beste BSU-renter
BankÅpent for alle?Rente
SpareBank1 SMNei8,5
Høland og Setskog SparebankJa5,25
Grue SparebankJa5,25
Berg Sparebank (Ung Pluss)Nei5,25
Trøgstad SparebankJa5,1
Sparebank 1 NordvestJa5,05
SpareBank 1 Modum (Modum Sparebank)Ja5,05
Selbu SparebankJa5,05
OBOS Lån & Spar (Oslo Bolig og Sparelag) (Medlemsskap i OBOS)Nei5,05
Blaker SparebankJa5,05
Kilde: Finansportalen.no


Se alle BSU-rentene


Du må gjerne spare mer!

Til tross for at boligsparing for ungdom er begrenset til 20.000 kroner i året, maksimalt 150.000 kroner er det ingen som hindrer deg i å spare mer. Og i DNB får du bankens beste rente på opptil 300.000 kroner, om du velger deres BSU 2.0-konto.