Ikke gjør vondt verre

Du kan gjøre stor skade på fasaden når du skal fjerne tagging.

Grafitti kan være kunst. Lag på lag med tilfeldig tagging er ikke fullt så pent. Dessuten kan det skade fasaden. Foto: Jens Petter Lunde/Ifi.no
Grafitti kan være kunst. Lag på lag med tilfeldig tagging er ikke fullt så pent. Dessuten kan det skade fasaden. Foto: Jens Petter Lunde/Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tagging er det aller aller teiteste jeg veit! Hvis du driver og tagger er du faen meg skikkelig skikkelig teit! For det første så er det stygt, og så er det dyrt å få det bort, og så er det nesten ingen som synes det er noe kult i det hele tatt.
"Tagging", Bare Egil Band

Graffiti og tagging påfører norske boliger og bygninger skader for millionbeløp hvert år. Men visste du at dersom du bruker feil fremgangsmåte for å fjerne dem, kan du gjøre like stor skade selv?

Også flere forebyggende midler som skal forenkle fjerning av tagging kan skade husets fasade, dersom det brukes feil. Utsatte områder må mange ganger males eller pusses på ny, i verste fall må den nedre delen av fasaden rehabiliteres.

- Ved fjerning av graffiti er det viktig å ha kunnskap om underlaget og hvilke midler taggerne har brukt. Ellers risikerer du bare å gjøre vondt verre, sier malermester Jens Petter Lunde. Han advarer mot å gå løs på veggen med noen av de flekkfjerningsmidler som finnes i handelen, uten først å ha rådført seg med en ekspert.

Tagging er ikke noe tøft, det er mye tøffere å engasjere seg i politikk eller i idretten
Fra "Tagging", Bare Egil Band

Bedre føre var

Tagging på skifer er en utfordring å fjerne, da skiferen er porøs og sugene. Foto: Jens Petter Lunde/Ifi.no
Tagging på skifer er en utfordring å fjerne, da skiferen er porøs og sugene. Foto: Jens Petter Lunde/Ifi.no Vis mer


Det smarteste du gjør er å være raskere ute enn taggerne, og behandle utsatte overflater med antigrafittimidler. Det finnes et flertall vokser og andre behandlinger som kan påføres veggen i forebyggende hensikt, men du må være observant på at disse midlene også kan skade veggen.

- Kalk- og silikatmalinger er åpne malinger, og de må forbli åpne for å fungere. Til tross for at antigraffitibehandlingene sies å være diffusjonsåpne, blir ofte lufttilførselen svakere og veggen blir tettere, slik at kalkmalingene eller kalkpussen ødelegges, sier Jens Petter Lunde.

- Tilleggsisolerte fasader, der overflatebehandlingen er en farget puss som sitter på et nett, er faktisk den eneste fasadebehandlingen som ikke tar skade av antigraffiti.

Det aller smarteste du gjør, dersom du bor i et utsatt område, er å sørge for at du skjermer fasaden for grafitti på en måte som ikke skader bygningen. Har du en god fargehandler, snakk med dem. Det aller smarteste er nok uansett å få fagfolk til å se på bygningen og gi råd om hva du bør behandle den med.

Det er heller ikke sikkert du trenger å behandle hele boligen med antigrafitti. Det er vanligst å tagge på sokkel, eventuelt første etasje.

Tagging er ikke noe tøft, det er mye tøffere å gå lange turer i skogen og lytte til fuglesangen
"Tagging", Bare Egil Band

Skriv ned!

<strong>Her er det vanskelig å fjerne taggen siden underlaget er teglstein og betongvegger Foto:</strong> Jens Petter Lunde/Ifi.no
Her er det vanskelig å fjerne taggen siden underlaget er teglstein og betongvegger Foto: Jens Petter Lunde/Ifi.no Vis mer


Mange ganger er antigrafittibehandling utført for både en og to vaktmestere siden, og hva som er gjort er glemt når fasaden skal pusses opp eller tagging skal fjernes. Det kan derfor være smart å føre en logg over hva bygningen er behandlet med. Her bør man også skrive opp hvilken maling som er brukt, inkludert fargekoder, slik at vedlikeholdsjobben blir enklere.

Lunde forteller ifi.no om da firmaet fikk i oppdrag å male om den gamle trebygningen ved Grorud jernbanestasjon: Jobben ble som vanlig innledet med en grundig vask, og en våken maler så at vannet ikke rant helt som det pleier på deler av fasaden. Etter hvert kunne en tidligere bevokter huske at fasaden en gang for mange år siden var blitt satt inn med antigraffitivoks.

- Hadde vi ikke oppdaget det, ville all malingjobb være ødelagt, sier Lunde.

Tagging er ikke noe tøft, det er mye tøffere å samle på sommerfugler i en liten eske
"Tagging", Bare Egil Band

Subsidiert tjeneste


Bor du i Oslo kommune kan gårdeiere, sameier eller borettslag få støtte gjennom Stopp Tagging-kampanjen. Dette er et abonnement på graffitifjerning, der man er garantert at fasaden blir vasket innen 48 timer etter at man rapporterer inn hærverket. Kommunen betaler deler av abonnementet. Tanken bak er at jo raskere graffitien fjernes, jo mindre attraktivt blir det å tagge.

Metodene og midlene som brukes for å få fjernet skriblerier og tagging varierer, men en felles ingrediens er varmt vann. Derfor lar graffiti seg vanskelig fjerne ved kuldegrader.

- Det er viktig å vite hva man driver med slik at bindemidlene og fargestoffet i taggen ikke trekker inn i veggen. Uansett metode er varmt vann påført under høyt trykk med i en smal, skarp, vifteformet stråle viktig, sier Lunde.

Han forteller at i perioder jobber en av hans ansatte fulltid med fjerning av grafitti i Oslo. Med seg har han en spesialutstyrt vogn som lager varmtvann. I tillegg har han også forskjellige typer malinger, kalk og en masse brekkfarger, slik at han kan flekke på veggene ved behov.

- Det finnes mange typer spraybokser, vanskelige tjærestoffer/tektyler og sprittusjer som suger seg godt fast. Men sølvsprayen som taggerne liker så godt, er faktisk det enkleste å fjerne, sier han.

Tagging er ikke noe tøft, jeg synes til og med mora mi er tøffere enn dem som tagger, og det sier litt ...
"Tagging", Bare Egil Band

Kilde: Informasjonskontoret for Farge og Interiør / ifi.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer