Ikke gi bud

KOMMENTAR: - Det er lurt å starte budrunden, sier DnB Eiendom. Slik markedet er i dag er vi IKKE enige i denne bastante konklusjonen. Se hvorfor vi mener det er best å ha is i magen.

Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå er det kjøpers marked på boligfronten. Det ligger mange attraktive leiligheter ute for salg, og på grunn av ferieavviklingen er det ikke så mange potensielle kjøpere i markedet.

Ikke gi bud

Ifølge Aftenposten satte avisen rekord i antall boligannonser den siste lørdagen i mai, med hele 1255 boliger lagt ut til salg. Flere meglere bekrefter i tillegg at det er glissent på visningene.

Samtidig er det alltid noen selgere som er nødt til å kvitte seg med boligen sin akkurat nå. De har kanskje nettopp kjøpt ny bolig, og vil helst slippe å slite med den dyre mellomfinansieringen.

Denne situasjonen skal du som kjøper utnytte.

Megleren jobber IKKE for deg

Husk at de fleste meglere har provisjonsbasert lønn.

Når du skal kjøpe bolig må du derfor aldri glemme at megleren er selgers mann. I budprosessen vil det si at han alltid vil jobbe for å selge boligen til høyest mulig pris. Dette bør du ha i bakhodet når du som boligkjøper får råd fra meglerbransjen.

DnB Eiendom

På nettsidene til DnB finner vi følgende råd om budgiving:

- Skal du legge inn bud på en eiendom lønner det seg å være den som starter budrunden, sier Anders Langtind, daglig leder i DnB Eiendom.

- Det er mange som er av den oppfatning at det ikke er lurt å starte en budrunde. Jeg har selv jobbet som megler i syv år, og kan bekrefte at dette er helt feil. Det er du som budgiver som har den unike mulighet til å bestemme hvor budene skal starte, sier Langtind til DnB.no.

Vårt utgangspunkt er imidlertid helt annerledes:

Lar du selgeren svette øker sjansen for et gunstig kjøp

 • Om du tror det kan være svak interesse for eiendommen, så IKKE start budrunden.

  Jo tidligere budrunden starter, jo større er sjansen for at det blir en aktiv budprosess.

  Vent derfor så lenge som mulig med å gi bud. Av egen erfaring vet vi at dette gjør de fleste selgere nervøse.

 • Gi et bud med kort akseptfrist - gjerne på en søndag.

  Husk også at de fleste visninger ikke gjennomføres av megleren selv, men av en visningsassistent.

  Det er derfor ikke sikkert at selgeren eller visningsassistenten får tak i megler på en søndag, i tillegg er det ikke sikkert at selger eller megler får tak i dine eventuelle konkurrenter.

  Det kan derfor lønne seg å gi budet direkte til selger. Si at du har en annen eiendom på hånden, og at du derfor ikke vente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer