Ikke gå i oppussingsfellen

Er du forsikret under oppussingen? Og er din nyoppussete bolig dekket?

Sjekk at forsikringen dekker uhell under oppussingen - samt at boligen din er dekket etter oppussingen. Foto: Colorbox
Sjekk at forsikringen dekker uhell under oppussingen - samt at boligen din er dekket etter oppussingen. Foto: Colorbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er på verdenstoppen i oppussing. Ifølge en undersøkelse av Prognosesenteret bruker intet folkeslag like mye penger per innbygger på å ruste opp boligen som oss nordmenn. I en fersk nordisk undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Codan Forsikring kommer det frem at hele 52 prosent av nordmenn planlegger oppussing eller ombygging av boligen i 2011.

- Oppussingsiveren henger nok også sammen med at vi i større grad bor i eneboliger og rekkehus som krever mer vedlikehold, sier Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring i en pressemelding.

Smart kalkulator: Lønner det seg å engasjere en håndverker, eller å gjøre det selv?

Er vår egen byggherre

Syv av ti står for oppussingen selv. Men visste du at man står ansvarlig for at man har forsikringene i orden under oppussingen? En byggeplass er nemlig mer skadeutsatt enn et vanlig bebodd hjem.

- En annen vanlig tabbe er å demontere røykvarslerne når man skal male taket, uten å henge den opp på veggen. Da kan det lett oppstå farlige situasjoner, sier Bræin Faaberg.

Det er spesielt viktig med godt brannvern under oppussing. En arbeidslampe kan bli varm nok til å antenne en brann, og elektriske anlegg kan bli overbelastet på grunn av for mange elektriske apparater.

I tillegg bør du sjekke om forsikringen din dekker skader som kan oppstå under oppussingen dersom du gjør det selv.


- Bruker du profesjonelle håndverkere har de som regel egne forsikringer, men gjør du jobben selv kan det hende at du vil trenge en tilleggsforsikring under byggeperioden, sier Bræin Faaberg.

Les også: Slik sjekker du håndverkeren.

For lav forsikringssum etter oppussing

Mange glemmer også å melde fra om oppussingen til forsikringsselskapet sitt. Har du kun malt en vegg, eller byttet et gulv, spiller det liten rolle. Men har du oppgradert huset for flere hundre tusen, bør forsikringen følge etter. Slik at du får erstattet verdien av din nyoppussete bolig dersom noe skulle skje, og ikke kun verdien av boligen før oppussingen.

Innboforsikring: Sjekk hvor mye tingene dine er verdt

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator