Ikke gå i disse leiefellene

Her er sjekklisten.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstsemesteret er i gang, og en rekke nordmenn er leietakere for første gang. Leiemarkedet er, tradisjonen tro, ekstra presset hver høst i forbindelse med studiestart, men det er viktig å ikke bli så opphengt i at du faktisk har funnet en bolig, at du ikke sørger for at alt er i orden.

Det aller, aller viktigste når du skal leie bolig, er å sørge for at du har en leiekontrakt. Dersom utleier ikke automatisk tilbyr deg dette, kan du bruke ut vår husleiekontrakt. Den er helt gratis, det er bare å laste ned og printe ut i to eksemplarer. (Ett til deg og ett til utleier.)

Her kan du laste ned gratis husleiekontrakt

Depositum

Når man inngår leiekontrakt er det vanlig at leietaker må betale inn et depositum. Dette skal være sikkerhet for utleier, dersom leietaker ødelegger boligen, eller ikke betaler inn penger.

Depositumet bør imidlertid ikke betales direkte til utleier. Det skal betales inn på en konto der vilkår for uttak er at både utleier og leietaker skal signere for å få pengene tilbake. Og rentene på beløpet skal tilfalle den som leier boligen når leiekontrakten utløper.

Mange problemer for leietakere

Oppsigelse

Ifølge husleieloven kreves det tre måneders oppsigelse. Det vil si at du er pliktig å betale husleie i tre måneder etter at du har sagt opp boligen. Dersom du sier opp midt i en måned, gjelder oppsigelsen fra første i neste måned, det vil si at du må betale tre fulle husleier etter at du har sagt opp.

Det er selvfølgelig også unntak; der du har adgang til utleiers bolig, eller dersom du leier garasje eller bod. Da er oppsigelsesfristen en måned.

Tidsbestemt leiekontrakt

Dersom du har en tidsbestemt leiekontrakt gjelder litt andre oppsigelsesregler. Huseier har ikke lov til å kreve en tidsbestemt leieavtale i kortere tid enn tre år. I denne perioden kan hverken utelier eller leitaker avslutte leieforholdet.

Det finnes også unntak her, dersom huseier selv bor i deler av boligen du leier, eller han har annen saklig grunn for tidsbestemmelsen, for eksempel å leie ut en bolig i en periode han ikke selv bor der.

Det finnes imidlertid en løsning dersom du ønsker å komme deg ut av en tidsbestemt leiekontrakt

Gå gjennom boligen

Ved overtakelse er det vanlig at utleier og leietaker går igjennom boligen for å avdekke hvilken stand den er i. Virker alle hvitevarer, er alle overflater hele og rene, et cetera. Ta gjerne med deg kamera ved overtakelse og dokumenter. Det er få ting som er så irriterende som å måtte dekke oppretting av forrige leietakers svimerker i gulvet med ditt depositum!

Nyttig på nett

Denne artikkelen har vært publisert på DinSide også tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer