Noen utsalgssteder for biopeiser har anbefalt E85 som "drivstoff" for biopeisen. - De er stein gærne, disse produktene må ikke forveksles, sier Ole Petter Theodorsen i Decoflame Norge AS. Foto: Per Ervland
Noen utsalgssteder for biopeiser har anbefalt E85 som "drivstoff" for biopeisen. - De er stein gærne, disse produktene må ikke forveksles, sier Ole Petter Theodorsen i Decoflame Norge AS. Foto: Per ErvlandVis mer

Ikke fyll E85 på peisen

Bioetanol er ikke bare-bare bioetanol.

Dette bør du huske først som sist: Drivstoffet bioetanol (E85) er på langt nær det samme som bioetanol for biopeiser - på tross av den sammenfallende betegnelsen.

E85 er altså beregnet som drivstoff for kjøretøyer, og består av 85 prosent etanol og 15 prosent bensin. Avgassene fra E85 er i en helt annen liga enn avgassene fra den rene bioetanolen som er beregnet for bruk i biopeiser eller lamper.

Så eksplosiv er spriten til biopeisen

- Har anbefalt E85

På tross av dette finnes det utsalgssteder for biopeiser som sier E85 i biopeisen er ok, ifølge senioringeniør Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Jeg kjenner ikke til hva importørene sier, men enkelte utsalgssteder har anbefalt E85. Jeg kjenner noen som har forsøkt dette, men peisen måtte slukkes umiddelbart på grunn av sot, forteller Tegneby til DinSide.

- Det er skremmende å høre at enkelte utsalgssteder har anbefalt E85. Dette viser at enkelte ikke burde selge slike produkter, sier senioringeniøren i DSB, til DinSide.

I de tilfellene som DSB kjenner til, har de tatt kontakt med utsalgsstedene og underrettet dem om konsekvensene og faren ved å fyre med E85.

- Jeg tror ingen benytter E85 over lengre tid på grunn av sot i lufta, men det sier jo noe om kunnskapsnivået på de som selger bioetanolpeisene, sier Tegneby i DSB

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer salgstans av bioetanolpeiser

Billigere

Til fyring i biopeisen skal du altså kun bruke den typen bioetanol som er uten bensin og som er beregnet til formålet.

Som Steinar Tegneby i DSB også bemerker til DinSide, kan det selvsagt være fristende å prøve E85 til biopeisen, prismessig sett. For mens du betaler rundt 8 kroner for en liter E85 på en bensinstasjon i dag (veiledende priser uten lokalt transportpåslag hos Statoil pr. 11.01.2010), koster en liter bioetanol for peis mellom 30 og 50 kroner, avhengig av hvor du handler.

Les mer om bioetanol og priser her

- Mangler kunnskap

Daglig leder Tor Egil Nordlie i Biopeis AS, som importerer og markedsfører peiser som ikke trenger pipe i Norge, sier dette er ukjent for ham.

- Det har jeg aldri hørt at noen har anbefalt å bruke det. Dette skal man absolutt ikke bruke, det er bensin i det som avgir avgasser som man absolutt ikke skal ha inne, sier Nordlie til DinSide.

- Dette er som sagt helt ukjent for meg. De som eventuelt sier det mangler kunnskap, sier Nordlie.

Biopeisen veltet over Sara - og hun tok fyr

- De er stein gærne

- De er stein gærne, disse produktene må overhodet ikke forveksles, sier Ole Petter Theodorsen i Decoflame Norge AS. E85 er tilsatt bensin, som er eksplosivt. Det vil derfor være direkte livsfarlig å bruke dette i en peis.

Decoflame Norge AS er importør av det Danske merket Decoflame. Theodorsen forteller at de får stadig spørsmål fra kunder om de kan bruke E85, om det er samme produkt, men han har aldri hørt at noen som selger biopeiser sier at dette er greit.

- De burde i så fall sette seg inn i sikkerheten rundt disse produktene før de anbefaler noe. Feil informasjon rundt dette kan få fatale følger, sier Theodorsen til DinSide.