Ikke fortell tyven at du er borte i ferien

Forsikringsselskap advarer mot statusoppdateringer og twitring om ferie og reiser.

Høyre-lederen annonserer ferie, men ikke nødvendigvis om eller når hun reiser bort. Det er kanskje bevisst? Foto: Twitter
Høyre-lederen annonserer ferie, men ikke nødvendigvis om eller når hun reiser bort. Det er kanskje bevisst? Foto: Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er utsikten min akkurat nå. (Etterfulgt av mobilbilder av sandstrand, rosévin i solnedgang, palmetrær eller skyskrapere.)
- Kofferten pakket og klar. Maldivene neste!
- Hele familien på vei nordover. Stemningen er på topp.

Det spiller egentlig ingen rolle hvor du er, eller hvor du skal. Poenget er at du ikke er hjemme. Og at du i et litt bevsisstløst øyeblikk har delt det med hele det store, verdensomspennende Internettet.

- Vi advarer på det sterkeste mot dette. Dette er uklokt. Det er ingen grunn til at hele verden skal vite at du drar på ferie, sier Roald Stigum Olsen, Pressetalsmann i TrygVesta til DinSide.

Les også: Facebook-tabbene du bør unngå.

Mister du forsikringen?

Roald Stigum Olsen i TrygVesta advarer på det sterkeste å annonsere på nettet når du er borte.  Foto: TrygVesta
Roald Stigum Olsen i TrygVesta advarer på det sterkeste å annonsere på nettet når du er borte. Foto: TrygVesta Vis mer


Ifølge Stigum Olsen trenger du imidlertid ikke bekymre deg for at en uvøren twittermelding vil føre til avkortning av forsikringen.

- Vi hadde dette oppe til diskusjon i fjor, og vi kom frem til at det blir for spesielt å avkorte erstatning, sier Stigum Olsen.

Han peker på at det ikke nødvendigvis er en årsakssammenheng mellom innbrudd og ferieannonsering på Facebook, men at det kan være det. Og han utelukker heller ikke at problemstillingen vil bli tatt opp igjen. For ulike risikofaktorer blir jevnlig sett nærmere på for de fleste forsikringer. Og forsikringsselskapene følger som kjent godt med på ulike faktorer som kan føre til tap for dem.

- Brer det om seg, kan det hende forsikringsselskapene vil diskutere det igjen, sier Stigum Olsen.

Enkelt å søke

Det er veldig enkelt å søke gjennom Twitter for urederlige sjeler, for å sile ut alle som ikke er hjemme. Eller for ærlige sjeler, for den saks skyld. For eksempel ved å søke på "ferie" eller andre søkeord som indikerer reise, som "er på vei til" eller "er på".

Enkelte gjør det attpåtil så enkelt at de hashtagger twittermeldingen med, ja nettopp, "ferie".

Du kan selvfølgelig lukke profilen på Twitter, men i motsetning til Facebook er Twitter for mange en arena for å diskutere - og kjenner du egentlig alle dem som følger deg på Twitter?

1266 venner

Er du ikke streng nok på personverninnstillingene dine kan vennene til dem som liker eller kommenterer statusen din lett få innblikk i hvor du er når. Foto: Facebook
Er du ikke streng nok på personverninnstillingene dine kan vennene til dem som liker eller kommenterer statusen din lett få innblikk i hvor du er når. Foto: Facebook Vis mer


Det samme gjelder for Facebook. Det er kanskje mange som liker å tro det, men de færreste har flere hundre nære venner som trenger å informeres om at du ikke er hjemme. Og har du ikke stilt inn personverninnstillingene dine er det

- Disse som er venner på Facebook, det er jo ikke sikkert de er verdens beste venner likevel, sier Stigum Olsen. - Er det noen i vennekretsen man virkelig ønsker å meddele at man reiser bort, kan man jo fortelle dette direkte. De fleste som har Facebook har også mail eller telefon.

Les også: Søkemotor avslører Facebook-meldinger

- Vi advarer folk mot å signalisere at man reiser bort, for da varsler man at det er mer eller mindre fritt frem.

- Virkelig gode venner kan man kanskje til og med be om å klippe plenen? Men det avtaler man neppe på Twitter, avslutter Stigum Olsen.

Les også: 10 måter å lure tyven på.

Kontroll over informasjonsflyten

Også på Facebook kan du enkelt kontrollere hvem som får se hva du skriver i statusoppdateringene dine, eller se bildene du legger ut. Du kan for eksempel begrense informasjonsflyten til bare å gå til noen av vennene dine, alle vennene, til et nettverk - eller til venner og venners venner.

Men som Stigum Olsen peker på er ikke dette nødvendigvis sikkert, da du kanskje ikke lenger kjenner alle Facebook-vennene like godt, og ei heller har kontroll over hvem de forteller det til.

Tyvene er ikke alltid like smarte: Sjekk tyvens Flickr-tabbe

Ikke glem applikasjonene

Vet den reisende hvem som får se denne Facebookmeldingen? Foto: Facebook
Vet den reisende hvem som får se denne Facebookmeldingen? Foto: Facebook Vis mer


I tillegg til statusoppdateringer og bilder, har det også dukket opp flere ulike applikasjoner knyttet opp mot Facebook som lar deg fortelle omverdenen hvor du er, for eksempel Foursquare og Gowalla. Fint for å fortelle venner og kjente hvor de kan møte deg om de har lyst. Og en like fin måte å annonsere at du ikke er hjemme. Huset står tomt.

Les mer om personvern på Facebook:

Se også denne reportasjen fra Associated Press:

Høyres pressekontakt ønsket ikke å kommentere partilederens twittermelding. Erna Solberg er på ferie.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!